dinsdag 29 december 2020

Participizza mondkapjes

Vanuit onze gemeente bedacht men dat mondkapjes toch wel heel erg duur zijn voor ons arme luitjes. Dus kregen wij er twee.

Twee.

2!

Niet wegwerp. Maar wasbaar. Helaas maar op 30 graden want een donkere kleur en dan kan de kleur natuurlijk verschieten op 60 graden, wat de aanbevolen minimale was-temperatuur is voor wasbare mondkapjes.  Van een materiaal waarvan ik vermoed dat ze daar eerst winterjeans in Siberië van maakten, dus lekker ademen door zo'n ding. Sluit ook niet goed af bij de kin, erg ruim. One size fits all (not) dus. En een laf ijzertje bij de neus van te slap materiaal gemaakt. Schat in zo'n stripje waar je de vuilniszak mee vast doet.

Ik mis nog een leuk embleempje van de Gemeente erop. Dat je herkenbaar bent als uitkeringstrekker, participatiewetgenieter met je gekregen mondkapje. 
Had ik eigenlijk nog even moeten wachten op de gratis verstrekte fiets. Met embleempje. Deden ze honderd jaar geleden ook. En alles komt weer terug. Net als in de mode.





Er is geen enquête geweest om te peilen of wij hier prijs op stellen. Behoefte aan hebben. De wethouder heeft dit in zijn Ivoren Torentje bedacht. Per post verzonden. Wat kost dat grapje dan totaal wel niet? 

Op mijn vrijwilligerswerk liggen stapels wegwerp-mondkapjes klaar voor bezoekers die ze zelf niet bij zich hebben. Maar vrijwel iedereen komt al binnen met een mondkapje op. Want we weten het allemaal hoe en wat de verplichtingen zijn. 
Nogal betuttelend ook dat opsturen van die mondkapjes. Laat mensen toch hun eigen verantwoording nemen! Ik vind dat ongewenst pamperen. En al die mensen die net buiten de boot vallen, want laagbetaald werk, maar nergens recht op, die moeten dan maar zelf voor hun mondkapjes zorgen? 

Misschien was het handiger geweest om te checken of wij hier behoefte aan hebben. Misschien beter een leuk zelfmaakpatroontje meesturen op verzoek. Of online (want iedereen moet online kunnen zijn, anders kan je niet eens een uitkering aanvragen) aan te klikken. In het kader van geef een mens een vis..of geef je die hengel. Of vraag of een aantal van ons - uitkeringstrekkers -  een klein projectje mochten doen om die mondkapjes te maken. Van goed materiaal en met een goed ontwerp. Win-win situatie. 

Bah...ik word altijd nogal opstandig van dit soort nutteloze acties. Kweek je hier goodwill mee? Het volluk van gratis mondkapjes voorzien? Goede wethouder!! Die ziet onze noden! Twee, echt...wel twee gratis mondkapjes. Die je niet echt goed kan wassen, zodat ze niet eens virusvrij zijn daarna, maar dat dondert niet. 










8 opmerkingen:

nicole orriens zei

Het klinkt inderdaad niet als een fijn mondkapje, zeker als je er slecht door kunt ademen. In die zin inderdaad zonde van het geld, ook al zal het goed bedoeld zijn...

Mevrouw W. zei

Van mijn werkgever kreeg ik er ook toegestuurd. Het zijn er die gelukkig wel warm te wassen zijn, maar op het werk mogen ze niet gedragen worden. Daar moeten we wegwerpkapjes gebruiken om allerlei hygiënische redenen.

Firma Fluitekruid zei

‘Ik vermoed dat ze daar eerst winterjeans in Siberië van maakten, want lekker ademen door zo’n ding’
LOL!

Iris Papilio zei

Ik las laatst dat diverse gemeentes gratis mondkapjes versturen. Ze kunnen beter een afhaalpunt maken, dat zal minder begrotelijk zijn en dan komen alleen de mensen die dat echt nodig hebben...

Petra zei

In onze gemeente krijgen mensen onder een bepaalde inkomstengrens 10 euro met de suggestie om er mondkapjes van te kopen. Dat is dan in ieder geval al iets beter.

Anne zei

Misschien het boek lezen “ de meeste mensen deugen “ !

Mirjam Kakelbont zei

Jopie for president! Ik weet zeker dat ze het beter doet dan Rutte en de Jonge samen. Breek ons de bek niet open over de participatiewet. Ik hoop dat-ie onder schot wordt genomen.
Goddank heb je altijd je humeur ♥

Christina zei

Dat wassen op minimaal 60 graden is voor de bacterien. Wel handig dus, maar niet nodig tegen virussen. Daarvoor leg je ze het best even in UV-licht. Ook achter glas werkt dat. En als dat er niet is (geen zon dus) dan leg je ze een seconde of 30 in de magnetron. Ik zou ze ook niet willen hebben, maar an sich vind ik het wel fijn dat een wethouder zoveel gevoel in zijn donder heeft dat hij snapt dat dit een extra last is voor mensen die het toch al te krap hebben. Dat dan weer wel.