woensdag 6 september 2017

Beter wordt het niet

Als gematigd optimist las ik via mijn proefabonnement op Trouw gisteren voor mij een interessant artikel. De nieuwste trend in Zweden is: Denk negatief, niet positief.

Ben ik al jaren trendsetter. In Zweden dan. Alhoewel. Ik vind mijzelf (nog steeds) niet een negatieve denker. Wel een pragmatisch denkend iemand. Of realistisch. Gematigd Optimist dus.

De teneur van het stuk was dat we de vaardigheid verliezen om om te gaan met tegenslagen.

Ik denk dat als je jezelf spiegelt aan wat er op Social Media wordt gepubliceerd, dit je een geheel verkeerd beeld van de realiteit kan geven. Want op Fakeboek is iedereen constant happy en mooi en beleeft geweldige dingen.

Dat die Selfie 36 x over moet worden gedaan omdat je anders toch net dat rimpeltje ziet, of dat moeder hierna de kinderen even een flinke hengst voor hun koppen geeft want ze is helemaal klaar met hun dramgedrag en met haar bestaan als je het haar vraagt...dat zie of hoor je niet. Alleen de happy family foto. Of de eeuwig blauwe zee van het ideale vakantieparadijs.

Die ex-collega die elke pauze het liefst 3 dubbele hamburgers at en nu opeens vega minded is. Zo hipperdepip en uiteraard met foto's van ubergezonde vegetarische kroketten erbij. Hij volgt elke trend moeiteloos, want je zou toch maar eens niet hip meer zijn.
En oh wat een idilische plaatje van zijn gezin. Met precies de juiste broeken aan of shirtjes of schoenen van het hipste merk. Nooit een bulletje uit de kleine neusjes, altijd perfect.

Alleen maar leuke dingen beleeft de Fakeboeker. Of de Instagrammert. Vandaar de zeikprogramma's dat de vakantie de hel was. Jemig....hoe verwend ben je dan wel niet. Dat je op vakantie kan en daar dan nog uitgebreid over gaat zeuren.

Er is al een tijdje een hype aan de gang dat iedereen alles kan bereiken wat hij wil, als je maar positief denkt en als je er maar in gelooft. Zeg dat maar eens tegen een blinde die piloot wil worden.

Dat veel jongeren eindeloos studeren en allemaal een master willen hebben in een studierichting die geen enkele aansluiting met de realiteit biedt; is er wel eens een studiebegeleider die dat zegt? Oh nee...natuurlijk niet want de HBO opleiding moet natuurlijk ook hun quotum halen.

En het staat op je CV zo geweldig dat je een HBO opleiding hebt afgerond. Zelfs op het callcenter waar ik werkte had men het graag over het hoge HBO-gehalte van de de medewerkers. Ja, duh...omdat er voor de 55-plussers allemaal met HBO-achtergrond niks anders was. Zo kan je alles positief ombuigen. Voor jouw marketing-karretje spannen.

Voorbereid zijn op ook de wat minder leuke dingen van het leven is zo slecht nog niet, maar wordt niet echt gepredikt. Dan hou je wel rekening ermee dat na goede tijden, wellicht slechte tijden kunnen komen.
Heb je wat voorraad in huis, voor het geval dat.
Weet je dat als je ergens heen moet, er files optreden, dus ga je eerder van huis weg.
Leren accepteren dat ook een wat mindere tijd bij het leven hoort. (Daar werk ik nog aan).

Ondertussen alweer wat mandjes doorgerausd in de voorraadkast en mijn voorraad thee- en koffie bekeken. En opnieuw ingeruimd. Iets logischer neergezet.

Voor vandaag was de Flylady opdracht om eens even kritisch naar de inhoud van de koelkast te kijken. En biologie-experimenten maar gewoon weg te doen. Het enige wat ik nog kon vinden waren 3 geopende potten augurken uit een tijd dat dochter nog thuis woonde en in haar salades augurken verwerkte.
En weer even een sopje door alles. Kan nooit kwaad natuurlijk en daarmee sop ik direct ook mijn kop af. Het gevoel dat ik niks kan of doe even afsoppen.

De kunst is, als je ervan uitgaat dat dit, nu vandaag, het is en dat het niet beter wordt, om juist daarvan te kunnen genieten. Wat heb je dan nog wel allemaal. Kennelijk een voorraadkast, hoe fijn is dat! :)

Weer wat glazen potten voor de glasbak, wat plastic zooi voor de plasticbak.

Even snel in de zon krantje gelezen. Een opgenomen Deense serie afgekeken. En even lachen om onderstaande:Oh ja, weet iemand hoelang een sjaal voor een kindje van een maand of 10 moet zijn? Niet de bedoeling dat kleinkind straks struikelt over sjaal natuurlijk.


5 opmerkingen:

 1. over die sjaal ik zou even van ene hand langs arm en achterlangs bij de nek door naar andere arm en hand meten dan heb je een fijne sjaal lengte.
  succes groetjes Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een stel vrekken zeg. Ongelofelijk. 😂

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De meeste mensen kunnen helemaal niet meer met (bij het leven horende) tegenslagen omgaan. Die denken dat het altijd hosanna is en als er dan wat gebeurt, zijn ze gelijk van slag.

  Staar je niet blind op andermans FB-geluk. Ik doe er nauwelijks aan, dus erger ik me ook niet. Ik verbaas me er eerder over dat mensen zichzelf er zo op te kijk zetten, vooral als je dan ook nog eens die schrijf- en taalfouten ziet. Of dat zgn. FB-jargon.

  Als de sjaal wat aan de lange kant is, kan je dochter hem altijd nog dubbel doen en dan omknopen, op zo'n zeemansmanier. Staat erg leuk! Je ziet het veel bij sjaals met een Bretonse streep.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je schrijft: ; De kunst is, als je ervan uitgaat dat dit, nu vandaag, het is en dat het niet beter wordt, om juist daarvan te kunnen genieten.' Volgens mij ben je al een stuk gevorderd in die kunst! Ken je de filmpjes van de School of Life? Hierbij een paar over pessimisme:
  https://www.youtube.com/watch?v=yu7n0XzqtfA
  https://www.youtube.com/watch?v=1tkiDsLR1i8

  BeantwoordenVerwijderen