dinsdag 13 oktober 2015

Never, never never give up bij klussen

Picture this:

Men kope een gordijnroe en twee bevestigingsstukken. Uiteraard meet je eerst op hoelang de roe moet zijn. En leest dit na in de winkel. En vraagt na in de winkel of de roe ingekort kan worden. En met welk soort zaag.

Dan thuis checken in de voorraad of er genoeg pluggen en bijpassende schroeven zijn. Want zo zonde om telkens weer nieuwe te kopen, terwijl er genoeg thuis aanwezig zijn. Dus check en in orde.
Dan alle materialen klaar leggen, ijzerzaag, boormachine, hamer, schroevendraaier, electrische schroevendraaier, waterpas, verlengsnoer, potlood en een overdosis kluszin.

Men neme de ijzerzaag en begint met het inkorten, na nameten, van de roe. En zaagt, en zaagt en zaagt, maar schiet geen mm op. Snotvergeme, waarschijnlijk is dit dan toch geen ijzerzaag.

Wat nu?

Op de fiets naar de bouwmarkt dan maar weer en met de zaag in de tas om zeker te weten dat ik met de juiste zaag zaag, geeft de heer achter de informatiebalie aan dat dit wel een ijzerzaag is, maar mevrouw, het zaagblad is geheel versleten. "aha, die heb ik net nog vervangen".

Dus verwezen naar het schap waar de ijzerzagen te vinden zijn, ook de duurdere en het alternatief was dus a; nieuwe bladen of een geheel nieuwe ijzerzaag. Dus was de vraag; hoe vaak gebruik ik die ijzerzaag. Het antwoord is; zelden. Dus diepte-investering zou ik er niet uitkrijgen. Dus maar beter zaagbladen kopen en hopen dat ik nu er wel mee kan zagen. En anders maar weer op de fiets terug en wel die zaag kopen.

Een klein uur later weer thuis en ik bevestig de nieuwe zaag in het armentuurtje en hoppa....het lukt. Heb een mooi chromen ringetje.

Daarna eerst maar een kop thee, want klussen valt nog helegaar niet mee. Vooral als je niemand hebt die zegt: He.....dat waren HOUTzaagjes....Nou ja..zo direct dus maar afmeten waar de bevestigingssteunen moeten komen, gaten boren, pluggen erin doen en dan de roede in de steunen en dan pas ophangen, andersom krijg je het niet voor elkaar. en oh ja...ook nog eerst het gordijn door die roede doen, anders gaat het ook niet lukken.

Dus dat was het plan:

Even vergeten dat ik nog steeds niet goed uit de voeten met mijn boormachine met SDS boren (glijdt er heel makkelijk in mevrouw) overweg kan. Alsof die boren er gewoon los in zitten. Hoe ik ook druk, draai, glij of wat dan ook; mijn oude boormachine was gewoon erin doen, aandraaien; klaar en boren maar.

Dus boren met hindernissen. Maar eerste gaten zijn klaar en ophangen maar; oh oeps....accu electrische schroefmachine bijna leeg. Altijd handig. Dus maar met de hand schroeven. Ook fijn op die hoogte en boven je macht. Het hangt op de manier waarop mijn vader al helemaal tevreden zou zijn. 3 gaten, 3 pluggen en 3 schroeven. Nog niet helemaal aangedraaid want als het niet goed is, dan draai ik ze er weer makkelijker uit, met de hand.

Nu de andere kant en dat is ingewikkelder, want eerst met waterpas meten, dan direct terwijl de stang er nog tussen hangt, aftekenen (oh wat mis ik een extra paar handen dan) en dan alles weer eraf en boren maar. Haha...met die k#^* boor. Maar het lukt en dus de stang ophangen, eerst gordijn opzoeken, uit de verpakking die vacuum gezogen lijkt, trekken en aan de stang hangen en dan de stang in de houder en dan schroeven. En dan op het oog; is het recht....mwoah....met de waterpas; is recht; dan zal het plafond wel scheef zijn. Zo nog maar een keer nameten, want ik vind het nog steeds, op het oog er scheef uitzien. Kan helaas niet de knikkertest doen.

En dan straks nog alles goed aandraaien, stofzuigen, gordijn inkorten en maar met de hand omzomen, want hell no dat ik alles weer eraf ga schroeven.

Als het dan af is, dan heb ik een gordijn voor de voordeur die de tocht hopelijk tegenhoudt in de wintermaanden zoals op Nova Zembla en de gasrekening laag houdt.

Of ik moet de hele winter dit soort klussen gaan doen, want ik heb het me toch een partij warm gekregen.

Gordijn had ik dus al een een flink aantal maanden in mijn bezit. En pas nu opgehangen. Of ik zou ook tegen mijzelf kunnen zeggen: nu al! Want nu pas komen de koude maanden eraan en heeft het gordijn nut.

Blij dat ik nog een lekker schaapstoofpotje op het fornuis heb staan. Alleen opwarmen en klaar!
En oh ja...nog even een bakse salade maken voor naar mijn werk morgen.
6 opmerkingen:

 1. Ik zag het helemaal voor me....snap alleen niet dat je het warm had, op de video had je toch echt niet veel aan ��

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat ziet er toch soepeltjes uit op de video ;-)
  Goed gedaan hoor! Geen tocht meer in de gang.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldig verhaal. Ik zie het helemaal voor me. De enige reden dat ik nog niet hetzelfde heb meegemaakt is dat de man al twee jaar beloofd dat hij het zal doen. En ik doe genoeg hier aan kluswerk en ik vertik het om te boren. Komende week alles maar weer voor hem klaarleggen en hopen dat ik het in maart 2016 niet ongebruikt hoef op te bergen...Waarom hij het niet gedaan heeft tot op heden? Diep in zijn hart wil hij geen gordijn voor de buitendeur. Jeugdtrauma.

  BeantwoordenVerwijderen