donderdag 10 mei 2018

Op een onbewoond eiland met Bear Grylls

Op de zender Spike (het tegenovergestelde van omroep Max) is er een serie waarin een aantal  mannen en vrouwen met uiteenlopende achtergronden op een onbewoond eiland wordt gedropt door Survival expert Bear Grylls en daar dan moet zien te overleven van wat er op het eiland is. Neem het op en kijk wanneer ik tijd en zin heb.

Zie het mijzelf niet doen hoor, maar vind het altijd heel interessant hoe de groepsprocessen werken, wie van zichzelf echt echt denkt een stoere bink te zijn, maar die er dan maar weinig van bakt of volledig inkakt en de stille wateren die 'het' gewoon doen. Vaardigheden als vuur maken of drinkwater zoeken horen erbij. En dan niet uit een lagune drinkwater meenemen, wat al groen zag en naar rotte eieren rook. Niet zo vreemd dat het hele team de volgende dag aan de racekak was.

Op een eiland waar de groep vrouwen zat liepen 3 hele schattige biggetjes rond en waar de mannen dit als voedsel zagen, werden dit de huisdieren van de vrouwen, inclusief troetelnamen. Tot de honger toesloeg en toen moesten ook zij hun prioriteiten stellen. Dus gebraden big. En uiteraard moesten ze het dier zelf doden en villen. Alleen 1 vrouw die vegetarier was, bleef bij haar principes. Ook al had ze honger. Dan maar 3 zeeslakken als diner, maar geen dieren eten. Waarbij ik dan denk dat een zeeslak toch ook een dier is.

De mannen vraten een kaaiman op.

Op zo'n eiland zijn de belangrijkste zaken; vuur, drinkwater en (veilig) onderdak. Nu is er verleden week een serie begonnen waarbij zowel mannen als vrouwen samen op een eiland zitten, maar ieder aan een andere kant. Later komen de kampen samen. En ik kan bijna nu al voorspellen hoe de zaken gaan rollen. Zo legt een vrouw het verschil tussen mannen en vrouwen uit:

“Men are doers, you give them a job, they do it. And then they feel that they’re helping a woman. But who has the power in that situation, really?”

Maar ook na diverse aanvaringen met een vrouw van mijn leeftijd met een type jonge hanige hond (mm..kan dat een Hanige Hond?) die uitlegt dat hij heel geschikt is, want diverse managementtrainingen (whoehahhahahah) gehad;

When he mansplained fishing to Erika – “the primary objective is to catch something” – she responded the only way generations of women have known how to: “Fucking men.”


Thuis heb ik verwarming, maar die hoeft nu gelukkig niet aan, water komt gewoon uit de kraan en is heerlijk en gewoon te drinken en ik heb ook nog eens een dak boven mijn hoofd. Hoef ook niet aan zo'n programma mee te doen om te ervaren of ik overlevingskwaliteiten heb.

Weet ik namelijk al. Die heb ik. Iedereen denk ik wel. Alleen met een camera erbij en een reddingsteam en weten wanneer de 'ellende' eindigt, is het wel stukken relaxter. In het eggie weet je dat namelijk meestal niet.

En het is natuurlijk enorme westerse luxe waanzin om zo blij te zijn dat je dit kan. Dat er mensen de hele dag professioneel bezig zijn met "kijk eens wat ik kan" en dan in hun luxe leven terug kunnen stappen.
Zou het UWV me kunnen omscholen tot Survival Expert??


6 opmerkingen:

 1. Er is ook een dergelijk programma op Net 5 geweest: the Island, waar ook een groep mannen en vrouwen op een eiland gedropt waren en moesten gedurende een maand zien te overleven met slechts enkele basisbehoeftes als begin, daarna moesten ze zelf aan de kost zien te komen.
  Was inderdaad heel interessant om te zien, een paar mensen haakten al snel af, maar de rest van de groep bleef.
  Ook daar liepen een paar biggen rond, die geslacht werden, maar bij die groep was geen vegetariër en werd dus door iedereen gegeten.

  Er zou nog een vervolg komen met een nieuwe groep, maar blijkbaar is die niet van de grond gekomen, want nooit meer iets over gehoord.
  Ik keek er in ieder geval graag naar, inderdaad de interactie tussen de mensen onderling en er zonder overleg stilletjes een soort leider werd gekozen, die er volgens mij op een gegeven moment genoeg van had.
  Het is alweer een paar jaar geleden, dus helemaal precies weet ik het niet meer.

  Wel was er later nog een nabespreking onder leiding van Arie Boomsma, hoe men het ervaren had en welke meerwaarde het heeft gehad, de meesten waren wel positief.
  Er zijn zelfs relaties uit voortgekomen voor zover ik mij herinner ;)

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij kijken zelden tv, maar ik kan me hier wel iets bij voorstellen. Ik moet er niet aan denken om daar te moeten overleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je gaat me toch niet vertellen, dat je daarvoor met het UWV in zee zou willen/kunnen/durven gaan.....?!
  Jij kunt hen beter leren (sur)vival-en in de gewone wereld, poten in de klei van Hollandse bodem.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog nooit van Spike gehoord. En ook niet van Bear Grylls. Ik hou wel van dit soort programma's. Expeditie Robinson lijkt een slap aftreksel. Ik ben het met je eens, ik denk dat iedereen overlevingskwaliteiten heeft. Die zitten in de genen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien zou het goed zijn,dat het leren van bepaalde survivaltechnieken gewoon tot de opvoeding gaan behoren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat kijk jij veel naar tv-programma’s en series. Als je geen baan hebt, heb je natuurlijk veel tijd over om te doen wat je wilt. Ikzelf ben tv kijken al zat na het journaal en een vandaag. Oja, Jeroen Krabbe (op zoek naar diverse schilders) zie ik ook iedere week. Zoveel te doen..........(blijkbaar) 🤔🤔

  BeantwoordenVerwijderen