zondag 13 mei 2018

Opgezwollen

Vrijdag de moed ergens onderin mijn moeke-schoenen gevonden. Hoera!

Baal dat ik op een laag energie-peil zit momenteel, maar vind wel dat ik mijn wereld wat mag opengooien, dus toch maar op weg gegaan. Dan nog onderweg naar een bushalte nadenken of ik bus A of B of C en misschien toch maar D zal nemen.... Dan roep ik altijd tegen mijzelf: Stick to the plan, want neem nou de bus die het minst aantal OV-tikken kost om daarna met je Kruidvatkaartje de hele dag van treinreizen te mogen genieten.

Wist nog niet wat ik precies zou gaan doen en al reizende bedacht ik dat ik wel een derde poging kon wagen om naar De Fundatie te gaan. Maar eerst online gekeken of het open was.

Verder dan Zwolle ging de trein niet, vanwege een aanrijding met een persoon. Dus wilde ik verder zou ik met een bus moeten, waar ik geen trek ik had.

Vooral het gebouw van het museum sprak me heel erg aan, met dat dak wat zo mooi schittert als de zon erop schijnt. Alsof er een ruimteschip op het dak is geparkeerd.

De tentoonstelling DROMOS...daar ben ik met gezwinde spoed doorheen geraust. Want ik werd er een partijtje (nog) depressief van. Van de van origine Oost-Duitse schilder Neo Rauch. In de folder staat te lezen "zijn complexe schilderijen transporteren de kijker naar een herkenbare wereld, die na een eerste gevoel van houvast, bij nadere beschouwing verwarring en soms verontrusting veroorzaakt".

Voila!

Verwarring en verontrusting is hier al genoeg, dus nadat ik van het geweldig mooie uitzicht in die koepel heb genoten, hoppa.....eruit!!! Oh ja...nog wel even bij de museumwinkel gekeken en daar een mooie kaart gekocht van iets waar ik niet achter moet gaan zitten. Wel een leuke winkel, maar bij alles bedacht ik me: Heb ik dat echt nodig of is het voor de heb?

(Fijn die museumjaarkaart...dan hoef ik me niet schuldig te voelen over het verknallen van entree-geld).
Zou ik de stad nog even ingaan, ergens op een terrasje zitten? Nee...geen courage en geen zin an. Dus weer teruglopen naar het station. 

Nadat de NS op station Zwolle "Raad waar die gaat" speelde met vertrekkende treinen die 2 minuten voor tijd toch op een andere plek vertrokken, prijsde ik me rijk met die dagkaart want of ik nou naar station A ging of via station B naar C en dan naar A...dat was allemaal goed. En ik was dankbaar dat ik daar de lol van kon inzien en dat ik geen afspraken had gemaakt, maar vrij was om te gaan en te staan hoe ik zelf bliefde.

Onderweg bedacht ik dat ik graag nog een keertje het muizenhuis wilde zien in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Zo enorm schattig! 

En omdat dit treinkaartje in de spits niet geldig is, was dat een goede manier om die tijd in te vullen. En geheel gratis. Wel even een stukje lopen, maar de zon scheen; het leek wel zomer en inmiddels was het Vrijmibo dus alle terrasjes waren drukbezet. En de kades. Daar word ik wel vrolijk van; mensen die genieten van het mooie weer. Van de stad. 

Het leuke van de OBA is dat ze een dakterras hebben en een restaurant op de 7e verdieping. Dat terras geeft een geweldig uitzicht over het centrum van de stad. En zo te zien had nog niet iedereen dit ontdekt, want ik had nog een plekje. Wel bij anderen aan een tafel, maar zo bescheten ben ik niet dat ik dat niet durf te vragen. 

Toen had ik nog meer tijd te verdrijven, maar geen puf om de stad nog even in te gaan noch iets anders te doen (later las ik dat een heen-en-weerveer een aanrijding had gehad), dus ben ik maar mensen gaan kijken op een bankje bij de tramhaltes. En nee, ik weet niet hoe je bij het cafe van Bolle Jan moet komen want ben ook import.

De treinen zaten inmiddels zo stampvol, dat zitten geen optie was, dus heel lui heb ik mijn portie aan Fikkie gegeven en gewacht tot er een volgende trein kwam. Inmiddels had ik geen puf meer om de zon nog ergens in de zee te zien zakken wat wel op mijn wensenlijstje stond. Gelukkig hoefde ik niet lang op een bus te wachten.

Maar ook wel weer fijn om thuis te komen en iets te hebben beleefd. Want ik las in het blad van Alzheimer Nederland - ALZ... - dat je juist lichaam en geest in beweging moet houden.  Blijf jezelf prikkelen. Niet alleen maar thuis blijven.

Straks even brandnetels opzoeken.

Prettig om Verstappen op het podium te zien staan bij de F1 in Spanje. Ole! Ook dat vind ik leuk om te volgen. Ben ik een van de weinige vrouwen die dat leuk vinden.

De dag erna keimoe en nu ook nog wel, maar goed....er zit niemand met spoed op mij te wachten, dus ik mag het rustig aan doen. 
4 opmerkingen:

 1. Ik vind de Fundatie ook zo mooi .... (en Zwolle een heerlijke stad). Ik was vorige week voor het eerst in járen ook weer eens in Amsterdam. Ik heb het Paleis op de Dam bezocht. Leuk om eens van binnen te zien. Kan ook met een museumjaarkaart. Verder voelde ik mij echt een "boertje van butten", zó druk en rommelig, maar wel erg gezellig en leuk. Ik ga vaker! (Maar niet elke week!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pittig dagje!
  En leuk.
  Dat ook.
  Geniet van de rust vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Keimoe. Vind je 't gek? (-: Maar het is het waard want je hebt een geweldige dag gehad en die pakt niemand je meer af. Ik kijk naar de Giro, ook leuk!

  BeantwoordenVerwijderen