dinsdag 23 juni 2020

Haberdashery

Heerlijk woord. Het Engelse woord voor Fournituren.

Als je geen naaister bent, dan weet je misschien ook niet wat Fournituren zijn. Of wat dat betekent. Want dat is de Nederlandse vertaling van bovenstaand woord, Haberdashery.

Het zijn naai-benodigdheden zoals knopen, ritsen, linten, garen, naalden etc. Snap wel dat je het niet weet, want sowieso zijn winkels met naai-benodigdheden niet meer zo regelmatig in de winkelstraten te vinden als voorheen. Toen iedere vrouw wel een naai-mandje had. Of zo'n grote uitklapbare doos op poten met scharnieren met meerdere verdiepingen. Nu hoor ik dat mensen een overhemd met een knoop eraf het overhemd gewoon weggooien. Of een broek met kapotte rits. Weg ermee. Dus was vorige week blij dat ik naar de markt durfde omdat ik weet dat er een kraam met Haberdashery staat. Een met een groot assortiment. 

In het BBC programma - The Great English Sewing Bee - wat nu op de zondagavond op Max wordt vertoond mogen de kandidaten altijd in de Haberdashery afdeling hun spulletjes en stoffen uitzoeken. Oh heerlijke afdeling. En lekker woord. In zo'n winkel, daar voel ik me altijd als een kind in een snoepwinkel. En andersom. 

Leuk programma, maar ik heb deze serie al op de BBC gezien en weet dus ook al wie er wint. Maar blijft fijn om te kijken. Om weer zin in iets te maken te krijgen. Echt zin. Maar in de hitte zit ik liever niet achter de naaimachine.  Toch bezig met broek no. 2 aan te passen voor mijn dochter. Met mijn haberdashery uit voorraad en een stukje van de markt. 

Nog meer mensen die wel eens iets van Haberdashery kopen? (Leuk woord om uit te spreken als je tong het niet zo goed (meer) doet. 


12 opmerkingen:

Petra1945 zei

Een doodenkele keer... Echt maar heel zelden en dan voor iets speciaals, hoeft niet altijd met betrekking tot naaien. Meer band voor reparatie of iets voor een projectje. Ik woon in een grote stad (buiten de Randstad) en wij hadden ooit - lang lang geleden - een geweldige ouderwetse fourniturenzaak, zelfs luxe, met zijden sjaals en mooie handschoenen en prachtige knopen. Verleden tijd, natuurlijk.
Nu doen we het, net als jij, met een grote en goed geoutilleerde kraam op de markt.

klaproos zei

whahaahahah dat is een woord dat beklijft..... heerlijk

xxx

nicole orriens zei

inderdaad een leuk woord! Ik herinner me nog dat we vroeger met mijn moeder naar een speciale fourniturenwinkel in de stad gingen. Ter Ellen heette die. Helaas al lang ter ziele nu.

Lot zei

Ja heel leuk woord. Ik heb veel voorraad, had al veel en dan kwam er nog de ook goed gevulde naaidozen van moeder en schoonmoeder bij. Vrijwel levenslange voorraad heb ik dan ook. Dat weten ondertussen de buurvrouwen ook en mijn knopendoos is al paar maal van pas gekomen.

Bertiebo zei

Ik heb nog steeds een naaidoos. Mijn moeder vulde die voor mij(en beschilderde de doos). Ik heb voor mijn dochter ook een naaidoos gevuld (niet beschilderd). Ik naai nooit iets, behalve een knoop. Ik heb een vriendin die dat in noodgevallen voor mij doet. Maar ik kom wel in fourniturenzaken zoals Jan, de grote kleinvakman. gewoon om te kijken

Luz zei

Mensen die een overhemd met een knoop eraf weggooien!! Wat errug!!!!

Mevrouw W. zei

Het zal je vast niet verbazen dat ik weleens fournituren koop. Maar ik heb ook veel dingen die van mijn moeder en tantes gekomen zijn en die mijn kant opkwamen. Ook leuk.

KnutzEls zei

En al die spulletjes werden opgeborgen in een "haberdassy trunk", vol met vakjes en laadjes. Drew Pritchart van de Salvage Hunters is er dol op. En ook al heb ik niets nodig, zo'n winkel kan ik niet voorbijlopen.

Siebrie zei

Hier in België is een keten 'Veritas' die fournituren, beenbekleding, sjaals/wanten/mutsen, patronen, en sieraden verkoopt.

Marlou zei

Goedemorgen...

hahaha Haberdashery wat een heerlijk woord.
Het programma met de naaiwedstrijd ben ik ook aan het bekijken.
Vind ik leuk...

Groetjes, Marlou

Marlou zei

Oh ja... toen ik in Noorwegen was viel me op: in elke straat, ja echt... een winkel met hûsflid!

Hier verdwijnen ze helaas.
Bijna geen wolwinkel meer in Haarlem...

Maria Steutel zei

Wat een heerlijk woord!
Ik heb de naaimachine en naaidoos van mijn moeder geërfd. En het talent van mijn oma, die coupeuse was bij modehuis Gerzon.
Maar tijd om zelf te naaien, die ontbreekt.
Knopen aanzetten, leggings repareren en dat soort klusjes lukt gelukkig wel!

Klinkt als een heerlijk programma!