woensdag 23 september 2015

Collecteren uit de tijd?

Deze week loop ik collecte voor de Nier-stichting. Had er niet bij nagedacht dat ik ondertussen pas thuis ben van mijn werk als het de "Gouden Tijd" is voor collectanten, dus maar even creatief met eten etc geweest. Een lekker soepje wat je zo kan opwarmen uit de voorraad doet wonderen. En paraplu mee want altijd regen tijdens mijn loopje.

Alhoewel de bus aardig vol lijkt en vele stuivertjes maken ook een volle bus, lijkt collecteren toch iets uit de vorige eeuw.

Maar ja...nog erger lijkt me het dat deze goede doelen alleen maar op Telemarketing overgaan en dan mensen met een script overhalen om een vast bedrag te doneren. En de call agents op target staan en dus mensen 'dwingen' om te doneren. Spontaan lijkt me altijd nog fijner en het contact van mens tot mens net iets echter. Ongescript.

Een juffrouw van de kleuterschool van mijn kinderen kreeg ooit een nieuwe nier, maar het liep niet goed met haar af. Ze overleed een aantal jaren na de transplantatie. Ook een oud-collega kreeg een nieuwe nier en met haar gaat het gelukkig nog steeds goed. En moet altijd denken aan Bart van BNN. Dus liep ik toch maar wel die collecte al twijfel ik of dit de juiste manier is om aan geld voor het goede doel te komen.

Iemand een beter idee?

Ik zat zelf te denken aan het verkopen van 2 schilderijtjes uit voor het Rijksmuseum.

8 opmerkingen:

 1. Hoe belangrijk cultureel erfgoed (en dus kunst) ook is, je gaat je zo langzamerhand wel afvragen waar het heen moet met de prijzen.

  Hier in de gemeente krijg je nog maar eens per jaar een collecte. Een enveloppe waar je het totaalbedrag in kunt doen van de voorgedrukte doelen die jij aangekruist hebt. Deze enveloppe wordt een aantal weken later opgehaald of kun je op bepaalde punten in de afzonderlijke dorpen bij een stand deponeren. 't Bevalt mij goed op deze manier, heb je ook niet week-in-week-uit iemand aan de deur die om geld komt vragen. Bovendien zijn er haast geen collectanten meer te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, geweldig die laatste zin!!! :-D
  En meteen een hele goedeoplossing ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk eigenlijk meer aan een tweede kamer die nog even genoegen neemt met hun huidige meubeltjes. En 1 JSF minder. Zijn we voor 20 jaar klaar zonder collecteren ipv dat ene jaar van die schilderijtjes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoewel ik kunsthistorica ben heb ik mij altijd verzet tegen het elitaire in de kunst.
  Kunst moet (bereikbaar) voor iedereen zijn, vind ik en IS ook van iedereen. het zou daarom democratischer geweest zijn om middels een referendum aan het volk te vragen wat zij van de aankoop vinden.
  Persoonlijk vind ik het behoorlijk hoog gegrepen in deze tijd, en je kunt niet alles hebben/kopen.

  Wat collectes van stichtingen betreft; hoe goed het doel ook moge zijn, het salaris van de directeur vind ik altijd een issue. Ik legde de collectant altijd uit waarom k niet meer aan grote doelen gaf maar liever aan kleinere en ongesponsorde doelen begunstigde. En als iemand in mijn nabijheid ergens geld voor nodig had kon die ook altijd op mij rekenen, liever zo dan dat het verdwijnt in een heel grote put.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal mee eens . Heb er afgelopen dinsdag ook over geblogd. Vind overigens dat er verder (tot nu toe) erg weinig tegengas gegeven is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik gaf altijd gul aan goede doelen ondanks mijn minder dan modale inkomen, maar berichten over dure huurpanden en dure bestuurders hebben mij minder gul gemaakt, ik moet hard werken voor mijn centjes en zit er dus niet op te wachten om dat soort kosten te sponseren, al heb ik wel bewondering voor de collectanten die hun tijd en energie geven voor anderen.

  BeantwoordenVerwijderen