woensdag 16 september 2015

Plofkip

Als ik een tijd lang, door stress of gewoon back in the habit, minder goed let op het minder innemen van koek, snoep en koolhydraatrijke voedingswaren, dan merk ik dat ik nog steeds Plofkip achtige vetcellen heb.


Binnen no time slurpen ze het extra vet in hun holletjes naar binnen en willen alleen nog maar gevuld worden, vol, voller en volst. En die cellen worden door het afslanken kleiner, maar verdwijnen niet, of ik zou ze moeten laten verwijderen (liposuctie of een buikwandcorrectie of iets).

Ik merk het gewoon direct als ik de fout in ga. Vooral mijn maag zwelt op, en mijn heupen en buik worden direct puffy. Mijn benen niet en mijn kont ook niet (direct) want die zet ik regelmatig aan het werk door te lopen.  Maar die maag en buik...

Maar let ik dan weer beter op mijn voeding en eet ik geen brood, broodjes, koekjes etc, maar groenten en lekkere salades, dan ben ik al snel minder plofferig. Bleekselderij door de salade om het extra vocht af te voeren, even goed opletten wat de tussendoortjes zijn (Are you nuts!!), eieren alvast koken en klaarzetten in de koelkast. Ik weet het allemaal heel goed, maar merk ook dat in tijden van
'gedoe', de pepernoten me als een gek roepen en ik ze moeiteloos terugschreeuw.

Niet te vaak doen dus. Die schommelingen zijn niet zo gezond voor de diabetes.

Soms, heel soms, heeeeeeeeeeel soms, denk ik dat ik Hanneke Groenteman snap. Die wilde nooit meer dieten en liet haar maag verkleinen. Het hele issue eten is klaar. Ze eet natuurlijk nog wel, maar kan nooit meer overeten. Want dan kotst ze het uit of wordt ze ziek ervan.

Ik eet gewoon nog een zakje pepernoten door dan.

Mijn dieetverslag heb ik dus niet voor niets My Neverending story genoemd. Ik ken mezelf maar al te goed. De plofkip ligt altijd op de loer.

Altijd.
6 opmerkingen:

 1. Ja helaas afvallen is meestal makkelijker dan in balans/op gewicht blijven.
  De foutjes sluipen er langzaam weer in, boterham kaas is vaak simpeler dan salade etc maken.
  Wat bij mij tegenwoordig erg goed werkt is de "foute" dingen een cijfer geven, minder dan 8 1/2 mag er niet meer in. Keuzes maken -en nu een blogje- zullen je zeker helpen om weer op het juiste pad te komen. Sterkte en succes met de teugels weer aan te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je. Wel elke dag een bak salade mee naar mijn werk genomen, dus dat gaat prima en is makkelijk want staat gewoon klaar.
  Dus meer 'klaar' zetten voor de zwakke momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat verschilt dat toch veel van persoon tot persoon. Vroeger - als collega's weer stonden te kletsen over een dieet - werd ik altijd de afdeling afgestuurd.
  Toen ik veel sportte had ik zelfs een dagtaak om de benodigde hoeveelheid eten weg te werken.
  Sinds ik gestopt ben met eten van suikers en snelle koolhydraten moet ik helemaal zorgen dat ik voldoende blijf eten. Als ik slecht in mijn vel zit, eet ik niks...
  Misschien kun je het jezelf gemakkelijker maken door eten vooraf voor jezelf klaar te maken. Fruit schoonmaken en zorgen dat je voldoende yoghurt of kwark in huis heb. Je kunt zelfs ingevroren fruit bij AH uit de diepvries pakken. Zo heb je altijd iets als je trek krijgt.
  Mensen met een dieet hebben eigenlijk levenslang. Vandaar dat het zo moeilijk is!
  groetjes Kakel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb en doe ik al, maar als de vetcellen roepen dan willen ze chocolade pepernoten, roomijs en koekjes. Geen bosbessen of een gekookt eitje of een handje noten. :)

   Verwijderen
 4. Ik ben op dit moment meer een Plof-struisvogel.. groot en kop-in-'t-zand. :)

  BeantwoordenVerwijderen