maandag 7 mei 2018

Renate Dorrestein overleden

In een groot interview vorig jaar september had ze al aangekondigd dat de artsen haar niet zo lang meer hadden gegeven en ze geen behoefte had aan levensrekkende behandelingen die de kwaliteit van haar leven er niet beter op zouden maken, maar het is toch schrikken wanneer ik lees dat ze is overleden. Zo snel al.

En wat is ze jong. Hoe ouder ik word, hoe jonger mensen die overlijden me lijken. Of beter, het besef dat ik ook diegene kon zijn die dat lot beschoren was, is helderder. En waarom niet.

Wat een fijne boeken schreef ze. Een aantal staan in mijn boekenkast, de meesten las ik via de bibliotheek.

Een mooie quote uit een interview met Trouw:

Ik heb de no-family, het nepgezin, inderdaad zelf geleefd en in mijn werk geĆ«xploreerd. Bloedbanden knellen, ze zorgen voor onontkoombare loyaliteit, velen van ons hebben daaronder geleden. Die ellende beschrijf ik in mijn werk, maar ik breng niet alleen slecht nieuws: je kunt een gezin ook zelf kiezen en maken. Negatieve ervaringen in onze eigen jeugd kunnen ons ook de weg wijzen naar nieuwe, alternatieve banden die waardevol zijn en die we kunnen samensmeden tot iets dat ons troost.”

Las dat ze op Hemelvaartsdag wordt begraven. Mooi en symbolisch, want Renate geloofde in een hemel.

Rust in vrede Renate







10 opmerkingen:

Sylvia zei

Mooie quote, idd, dat klote loyaliteitsgevoel. Blegh.

izerina zei

Mooie quote,die ga ik doorsturen

pourquoi pas ??? zei

Ik wist niet dat ze ziet was dus het kwam best goed aan. Ja die leeftijd he. Het boek een hart van steen maakte zo een indruk op mij. Ken je het? liefs

Luz zei

De dood van Renate raakte mij ook, een verlies als schrijfster maar ook omdat alles heel dichtbij komt...

Liesbethblogt zei

Das te jong maar ik snap haar keuze zeker. Tot mijn schrik moet ik zeggen dat ik ondanks haar enorme oeuvre geen enkel boek van haar hand gelezen heb.

Anoniem zei

Ik hou erg veel van haar werk.

tsvandervliet@gmail.com zei

Een geweldige schrijfster, heb heel veel van haar gelezen. Veelzijdig was ze.
Maar ik had gedacht dat ze ouder was dan ze is geworden, 64.., ze zag er gewoon veel ouder uit...

Bertiebo zei

Ja ik hou ook van haar werk. Het meeste dan. Haar dood komt te vroeg

Nicole Orriƫns zei

Haar overlijden heeft mij ook wel geraakt. Ik vond bepaalde boeken echt supergoed van haar. Het is echt snel gegaan volgens mij...

Huisvlijt

mirjam kakelbont zei

Heel verdrietig dat ze zo jong is overleden. Een geweldige schrijfster. Ze heeft ons prachtig werk nagelaten. Haar laatste boek heb ik net gereserveerd bij de bieb.