maandag 16 december 2013

Kerst Lukt! Dit jaar wel?

Deze belachelijke titel (Kerst lukt) voert de grootste grootgrutter dit jaar rondom het Kerstgebeuren. En dan vooral op de perfecte nasch en hapjesdingen. Of het perfecte kerstdiner van 24 gangen. Of de beste keus in wijnen.
Als je alle folders bekijkt dit jaar gaat Nederland massaal gourmetten. Je wordt zowat doodgegooid met folders met kleine hamburgers, worstjes, stukjes kip, ienieminie koteletten, dwergbiefstukken en nog meer onzinvlees.
Man man man....Kerst lukte 2000 geleden perfect in een simpele stal, dus wat maken we ons druk. Perfecte outfits? Een stel doeken was genoeg. Nu moet het hele gezin, zo te lezen, in sprinkel en sprankelkleding van top tot teen in het nieuw.

Tegendraads als ik soms ben heb ik wel eens Kerst met mijn kinderen gevierd met een grote pan Stamppot en ET op tv. Gordijnen dicht, alle kaarsjes aan en snotteren bij het zielige verhaal van ET. Niks geen modieus verantwoorde Kerstboom; wel veel liefde en omzien naar elkaar. Weten dat je er voor elkaar bent als het er toe doet.

Ook wel eens geen enkele Kerstkaart verzonden; gewoon omdat het me zo tegenstond.


Kan me ook voorstellen dat in sommige gezinnen, waar de harmonie het hele jaar al niet zo makkelijk te vinden is, de spanning rondom Kerst Lukt! deze tijd helemaal hoog oploopt. Pubers moeten opeens uuuuuuuuuren vooral gezellig aan de tafel zitten, met al die frutselvleesfantasieeen, Echtelieden die elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen toosten op een Gelukte Kerst met schoonfamilie die ze niet kunnen luchten of zien de rest van het jaar...wat een ellende zeg. Waarom moet dat persé? Met Kerst pais en vree en de rest van het jaar kan het niet schelen. Ik heb liever 363 dagen die harmonie. Als ik kon kiezen.

En snap maar al te goed dat sommigen mensen niets te kiezen hebben, of denken niets te kiezen hebben en alles maar weer met de mantel der liefde bedekken. Of bang zijn dat de buren iets denken. Of de familie. Of de collega's op Feestboek.

Als iedereen wat meer tijd en aandacht in de rest van de dagen van het jaar zou stoppen, zou de wereld er misschien wel anders uitzien. Denk ik naief. Wacht niet tot Kerst om eens aardig te zijn voor iemand, wacht niet tot Kerst om die oude tante eens een kaartje te sturen, wacht niet tot Kerst om jezelf een mooie outfit te gunnen, wacht niet tot Kerst om eens na te denken over vrede op aarde, wacht niet tot Kerst om die man van de straatkrant een euro te geven. En ik zeg dat natuurlijk in de eerste plaats tegen mijzelf!

Dus: waarom niet vandaag of vanaf nu de Kerstgedachte, het Kerstgedachtengoed uitvoeren. Wat denken jullie hierover?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

wij doen niet echt aan kerst,versieren doen we bescheiden en eten ook,mijn dochter heeft van die familieverplichtingen bij de familie van haar vriend,die ook nog eens jarig is op 24 december. zijn ouders zijn gescheiden dus 1e kerst dag naar pa en 2e kerstdag naar ma of andersom, dus een overdosis familie die
3 dagen , toen vroeg ze aan mij mama wanneer zullen we naar jou komen, nou niet perse op een van de kerstdagen, want ik vind het altijd gezellig als ze komen of dat nu op een gewone dag is of met kerst, dus komen ze gewoon een keer op een doordeweekse dag of in een weekend gezellig langs, ik ben dus alleen met de feestdagen, volgens iedereen om mij heen ben ik dus erg zielig en ik ,ik geniet van mijn vrije dagen met een paar simpele hapjes en lekker op de bank, wat nou zielig, heerlijk

Anoniem zei

Ik denk dat velen het met je eens zijn, maar ook velen die dan toch weer zwichten om er maar bij te horen... of whatever! Ik vierde kerst met mijn dochters en een uitkering met pannenkoeken en een bolletje ijs. Ze weten het nu nóg. Nu kiezen we er zelf voor om samen met familie bijeen te komen (ieder jaar is de samenstelling weer anders, want soms is de ski-vakantie belangrijker of een bezoek aan vrienden of wil er een (nu groter) kind thuis hangen.... allemaal goed!!) Ieder kookt/maakt/bakt wat en neemt dat mee. Een leuke kerst voor ons. Niet duur, geen stress en geen liflafjes. Couscous, een groenteschotel, eigen gebakken koekjes, een toetje.... gezellig!!

Anoniem zei

Wij zijn al een aantal keer op 1e kerstdag met ons viertjes naar de dierentuin geweest. Iedereen verplicht bij elkaar zitten en wij een hele dag slenteren door Burgers Zoo. De kinderen konden overal naar toe rennen we hoefden niet bang te zijn dat we ze niet meer zagen. Niet dringen voor het aquarium of in de jungle want bijna geen mens te bekennen. Daarna een patatje eten in het restaurant daar. Tweede kerstdag gourmetten met oma erbij. Dat vinden de kinderen geweldig. En dan van te voren samen het vlees in stukjes snijden en marineren, zelf de mini hamburgertjes maken etc etc. Niks voorgesneden vlees. Als je dan een hamburgertje in het pannetje gooit dan vertellen ze vol trots dat zij die gemaakt hebben. En dan natuurlijk wel in je joggingbroek dan heb je geen last van knellende kleding :-) Een heerlijk ontspannen en gezellige kerst op deze manier voor ons.
Ingrid

Anoniem zei

Niks geen 'kerst lukt' of 'kerst stress'
Kerstavond heerlijk zingen met ons koor in de kerk; eerste kerstdag stampot met de familie en tweede kerstdag genieten van de restjes. Ik kijk er naar uit!
JBR

Anoniem zei

We gaan een dag naar mijn pa en ma. Mijn broertje enzo komen een andere dag, wegens te veel heksenketel. Duh, met 6 volwassenen en 5 kinderen van 0 tot 5.
Maar ook daar doen we weinig bijzonders. Heb een menuplanning met pannekoeken, friet met een biobitterbal, stamppot.... en we gaan lekker niets doen, behalve filmpjes kijken, blokkie om...