woensdag 17 december 2014

Marqt - de Action voor de bovenmodale man

Liep van de week voor het eerst binnen bij (de??)Marqt. Ik was op zoek naar iets gezonds en tevens feestelijks en aangezien het op de route lag (nou ja, bijna tegenover de bushalte) besloot ik mijn gezonde aversie tegen deze winkel in mijn binnenzak op te bergen en er eens binnen te stappen.

Jemig de Pemig; wat een pretentieuse supermarchée zeg. En wat dolkomisch dat de zwervers recht tegenover deze vestiging staan met hun bierblikken (vast niet Paleo...of bio).

Alles is daar bovenmodaal geprijsd en was vroeger de kreet in de mode - wat je van ver haalt, is lekker - nu is het credo kennelijk, waar je de sticker 'Bio' op zet, is het geheel verantwoord om dit 10 x zo duur te prijzen dan in een normale supermarkt. Omdat we voor de gek gehouden willen worden en het zo goed bekt, dat je 'natuurlijk' eet. Ik geloof er niets van dat de meneer achter deze keten het louter doet omdat hij zo begaan is met ons soort mensen die ongezond eet. Het is trendy, het past in de tijdsgeest en je kunt er een leuke belegde boterham (wel zuurdesem hè) mee beleggen.

Je hoeft er niet eens je handen voor vies te maken, zoals je wel zou doen als je die wortels echt uit de grond haalt, uit een ouderwets volkstuintje, altijd vlak bij een spoorlijn. Nee, ons soort Marqt-mensen haalt ons bio, rechts of linksgedraaid voedsel hier. Lekker duur. Want dat kunnen wij ons veroorloven.

Versta me niet verkeerd; ik ben helemaal voor goed voedsel, maar toch niet met een elitair strikje eromheen. En dat vertegenwoordigt Marqt voor mij. Ik hoef alleen maar te kijken naar de prijzen en de mensen die er wel kopen. En wie met een onder modaal inkomen kan er kopen? Wie kan er de keus maken om daar zijn dagelijks voedsel te halen?

Ik val dan ook - denk ik - niet binnen de doelgroep van deze supermarkt. Sterker nog, zou er ook niet bij willen horen. Ga liever bij de boer in de buurt op zoek naar eerlijk voedsel. Of haal dit uit mijn eigen kruidentuintje.

Zag op 24 Kitchen het programma Wat de boer niet kent en daar was een Gronings boerengezin die het belangrijk vond om eerlijk te boeren en hun groente via een kraam aan de weg rechtstreeks aan de consument te verkopen. Dat is een fijne manier van eerlijke en heerlijke groenten halen.
En wat werd ik warm in mijn hart door de liefde voor het land en de liefde voor elkaar die ik zag. Wel keihard buffelen en waarschijnlijk maar net het hoofd boven water kunnen houden, maar ik voel me hier zoveel meer bij thuis dan bij deze supermarkt.


Familie Platen

Nou ja..weer wat geleerd toch?

Vanochtend lekker aan gelummeld en mijn Kerstboom opgetuigd. Ja...zo is het goed. En ga ik nog meer zoeken naar balans in mijn leven.

Omdat ik maar al te goed heb onthouden wat het met je kan doen als die weg is. En je dan denkt dat eruit stappen de enige juiste optie is.

10 opmerkingen:

 1. Ik kom graag bij Marqt, haal er bv altijd mijn havermout, avocado, heerlijke m.utti, losse aardappelen , tomaten uit blik. Andere dingen zoals vis/kaas zijn helaas te duur. Een beetje selectief shoppen dus.
  Sfeer vind ik ook fijn bij M.
  Wel sta ik menigmaal verbijsterd te kijken naar mensen die zo even schijnbaar onbewogen 150 euro aan weekendboodschapjes afrekenen.

  Linda
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is bijna mijn hele maandbudget, dus snap je verbijstering. Moet eerlijk bekennen dat ik wel heerlijke kokoskoeken had gekocht. Dat mocht voor die ene keer van mijzelf.

   Verwijderen
 2. eigenlijk ben jij wel heel grappig ;-) Heb in elk geval smakelijk(!) om je gelachen. Marqt zit ook niet in het noorden, dat zegt mij al genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het compliment en nee, zit alleen in de Randstad en ik ben het geheel eens met je conclusie.

   Verwijderen
 3. Ik vind het een prachtige winkel, ben er een keer doorheen gelopen, maar inderdaad belachelijk duur. Niet voor de 'gewone mensch' zullen we maar zeggen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is zeker prachtig, een soort van Foodpornozaak :)

   Verwijderen
 4. Ben er nog nooit geweest, zal eens kijken waar er hier een zit, want ik wil er natuurlijk wel over kunnen meepraten, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zitten volgens mij alleen nog (maar) in de Randstad.

   Verwijderen
 5. Wat gezond bij de boer? woon jij niet onder de rook van Schiphol?toevallig?
  Grapje he maar ik denk dat dat ook niet gezond is. Ik ben wel bij zoiets geweest in Haarlem misschien was dat die winkel.
  Sinds tijden eet ik speltbrood bij de bakker vandaan, lief vind dat onzin en eet AH brood nu at ik daarvan uit nood een paar sneetjes en vond t zo vies. Volgens mij raak je alleen maar verwend door duurder te gaan eten zoals ik dus. Lichamelijk voel ik er niets van. dikke knuffel en fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. IN de rook van Schiphol als het aan mij lag.
   Ach...gezond gezond...Die campagne van Joris Driepinter is inmiddels ook achterhaald. Toen was het supergezond om melk te drinken. Inzichten veranderen kennelijk. En hoe fijn is het dat wij hier de keus hebben om ons druk te maken over wel of niet Speltbrood van de bakker of de supermarkt.

   Verwijderen