donderdag 11 december 2014

Mijn naam is Citroenvlinder en ik ben..

Iets waar ik heel lang mijn kop voor in het zand stak, maar wel bang voor was, is dat ik door mijn gedrag (overeten en daardoor zwaar overgewicht) een chronische ziekte zou krijgen. Dat is me namelijk van jongs af aan al ingepeperd door iedereen die er de ballen verstand van had, maar dacht dat dit me wel zou motiveren om van mijn dikke buik af te komen.

Je krijg een hart wat in het vet ligt
Je krijgt sneller een hartaanval
Je krijgt suikerziekte omdat je zoveel zoets eet
Je hebt geen conditie en dus krijg je het aan je hart
Je krijgt een beroerte
Je krijgt kanker
Je krijgt Alzheimer


Toen mijn vader aan Alzheimer overleed, 2 jaar geleden, is vooral mijn zoon zich gaan verdiepen in de oorzaken van Alzheimer. Mijn vader kreeg op latere leeftijd diabetes, toen zat hij al lang en breed in een verpleeghuis.

Hij en zijn zus zagen zijn aftakeling en begonnen steeds beter op hun voeding en lichaamsbeweging te letten, zich in te lezen in het hoe en wat van het effect van vet- en suiker, terwijl ik weer terugviel in mijn oude gedrag - omdat ik nog niets had gedaan aan mijn eigenwaarde -  en daardoor al mijn verloren kilo's (en nog wat meer als bonus) terugvond, depressief werd en zo was de cirkel weer rond.

Enfin; begin van dit jaar psycholoog gevonden, maandenlang sessies gedaan (wel op een SMART manier) en ook nog EMDR therapie gedaan voor zaken uit het verleden die elke keer mijn huidige gedrag triggerden en nu dat dan achter de rug was ben ik zelf aan de slag gegaan om toch maar weer wat kilo's gewicht te verliezen. Want natuurlijk snap ik allang dat als je boven de 100 weegt en niet 2 meter lang bent, dit toch wat minder gezond is. Voor je hart, organen en gewrichten. Stel je eens voor dat je elke dag een mud aardappels meezeult.

Toen ik een soort van noodkreet van alweer mijn kinderen kreeg, die zagen dat ik weliswaar beter in mijn vel zat, maar dat ik nog steeds mijn hooglaadgewicht had en ik bovendien ook nog eens aan Staar werd geopereerd, iets waarvan 'men'  dat met suikerziekte associeert, heb ik toch maar mijn struisvogelkop uit het warme zand getrokken en een APK bij de huisarts aangevraagd. Het verschil met al die mensen in voorgaande jaren is dat mijn kinderen me aangaven dat ze van me houden en me graag nog langer gezond in hun midden hebben.

Ding dong!

Te hoge glucosewaarde bij de eerste meting. Volgens de protocollen ben je dan al direct een diabeet.
Ik verhulde dat door het 'te hoge glucosewaarde' te noemen. Vorige week nogmaals bloed laten prikken en testen en nog steeds te hoge waarden, zelfs nog hoger. De huisarts vond het aan te raden om nu wel met medicatie te beginnen en raadde me ook aan om het hele protocol te volgen.

Dat betekende dus dat ik mijn voeten heb laten nakijken, ik slik medicijnen om mijn glucosewaarden omlaag te krijgen, ik maak vandaag - als ik toch weer naar het ziekenhuis ga voor mijn staar na-controle, een afspraak bij de oogarts voor een onderzoek van mijn ogen, wat nu ieder jaar op de agenda staat en ik heb gisteren al een afspraak gehad bij een dietist voor advies over mijn voedingsgedrag.

Dat laatste had ik mijn eigen kritische bedenkingen tegen, want ik ben gewend om dietisten te horen zeggen dat ik bijvoorbeeld Becel moet gebruiken of meer fruit eten, of meer volkorenprodukten, drink meer melk, of gebruik geen vet of neem meer tussendoortjes zoals sultana's en allerlei 'gezonde' koekrepen of zoals de laatste dietiste me maandenlang heeft aangeraden, om via een pakjes en zakjesmethode snel snel snel veel kilo's af te vallen, maar niets te hebben geleerd van het waarom en hoe nu verder.

Maar was sowieso aangenaam verrast door wat de Praktijkverpleegkundige me aangaf; dat het beste dieet eigenlijk het EDH (Eet de Helft) dieet is en dat het niet gaat om dieten, maar om een verandering van voedingswijze. En bovendien meer bewegen en dat alles niet voor een half jaartje, maar je hele leven lang.

Ook de dietiste gaf me aan dat de inzichten veranderd zijn en dat men nu veel meer kijkt naar het verhogen van de eiwitiname en verlagen van snelle koolhydraten. En dat voor iemand die zijn glucosewaarde moet verlagen het doel en streven moet zijn 10% blijvend gewichtsverlies. Dus niet snel crashen en daarna weer 15% erbij. Maar streef erna - en nog fijner om te horen - om niet snel, maar gestaag dat mindere gewicht te realiseren en blijf stabiel. Vooral dat stabiel blijven is belangrijk. Natuurlijk is het prettig dat je nog meer zou kunnen afvallen, maar BMI binnen bepaalde waarden is iets wat nu niet meer een hele strenge eis is.

Ik voelde me na dat gesprek al een stuk lichter. En helemaal niet meer de neiging om nu nog even lekker snel een moccagebakje te gaan halen omdat ik morgen ga beginnen.. (oud gedrag).

Nee, ik ben eind oktober begonnen met afvallen en dat gaat goed en gestaag. Heb me verdiept in de theorieen zoals die beschreven staan in Broodbuik en zoals Amber Alberda die omschrijven en verder gebruik ik mijn gezond verstand. Ik mag dan ook best wel eens iets eten wat 'minder' gezond is - ik zie dat niet als vergif of slecht of wat dan ook, maar zoek - zoals bij alles de balans.

Nu is het dus zaak om onder ogen te zien dat ik niet slechts een keertje te hoge glucosewaarden heb, maar de diagnose Diabetes heb gekregen.

En er alles aan mag en kan doen wat in mijn macht ligt om zorgvuldig met mijn lichaam om te gaan. Misschien dat er na een tijdje wordt gemeten dat de waarden beter zijn. Misschien ook niet.
Maar ik moet af van "zie je wel....JOUW schuld (dikke bult) vreetzak.
Net zo min als gezond zijn ook mijn aandeel is. Het is zoals het is. De een heeft mazzel en de ander pech. Mijn idee is om de dealen met de realiteit. Met het nu.

Het zit immers in mijn familie en zoals mijn huisarts al zei, kan het best zijn dat ik gewoon de dikke pech heb dat ik het een erfenisje is.

He....het is geen Ebola!! En mijn specialisten gaven al aan dat je er prima oud mee kan worden.

Wat wel fijn is uit die APK,  is dat mijn bloeddruk goed is en mijn cholesterolwaarden ook goed zijn. Ook niet onbelangrijk.


Dus; Mijn naam is Citroenvlinder en ik heb diabetes.


29 opmerkingen:

 1. Hoi Citroenvlinder, je bent een geweldig mens! Fijn dat je kinderen hebt die echt om je geven, mooi dat zo open en eerlijk vertelt over je leven dat met vallen en opstaan verloopt. Ik lees al wat langer mee en ik herken me zelf soms in jouw bespiegelingen. En het sterkt mij, zeker nu ik ook probeer m'n gewicht te verminderen. wel niet vanwege diabetes, maar net zo nodig als bij jou. Ben nu, na jouw verhaal, iets minder huiverig ten opzichte van de dietiste. Misschien ga ik die stap nu ook nemen. Succes! JBR

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Citroenvlinder, wat een mooi verhaal. Heerlijk dat er mensen van je houden en dat je jezelf ook de moeite waard vind. Dat is dubbel houden van! Veel succes met je nieuwe houding en inzichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je weet nu in ieder geval waar je aan toe bent, moedig om dit allemaal op te schrijven. Er zijn trouwens genoeg mensen met diabetes die, na een flinke portie afgevallen te zijn, geen medicatie meer hoeven gebruiken, dus wie weet....
  Dat van die helft dat is waar, het werkt echt. En op die manier hoef je niet zo krampachtig bezig te zijn met wat je wel en niet mag eten, 'gewoon' (nou ja, gewoon?) minder.
  Succes met het vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies; krampachtig wat wel en niet 'mag' werkt gewoon niet. Omdat je voor de rest van je leven op je eetstijl moet letten, niet maar voor een paar maandjes.
   En ik ben niet weer zo dik geworden door elke dag Broccoli te eten, maar echt door snaaien en snoepen.

   Verwijderen
 4. Je hebt geweldige kinderen, Citroenvlinder! En gelukkig heb je naar ze geluisterd, want met je kop in het zand steken schiet je inderdaad niks op.

  Succes met het afvallen en wie weet kun je daardoor op een gegeven moment minderen met de medicijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. slechts 1 pilletje en we gaan kijken wat dat voor effect heeft in combinatie met gestaag afvallen. Het kan inderdaad zo zijn dat medicatie eraf kan. Maar ook niet en dan is het gewoon maar zo.

   Verwijderen
 5. Er zijn mensen met diabeet zijn d.m.v. paleoleefstijl helemaal opgeknapt en zelf geen diabeet meer zijn. Misschien een tip om je in te lezen in de paleo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat heb ik ook al gedaan. En pas ik ook al toe.

   Verwijderen
 6. Mijn naam in Lianne en ik heb diabetestype 1, al bijna 29 jaar. De helft van mijn leven.
  Ik heb het gekregen na mijn laatste zwangerschap, zwangerschapsdiabetes die helaas niet weer overging, 4x per dag spuiten vanaf het begin. Ik weet niet meer hoe mijn leven er uit zag zonder deze chronische ziekte. Ik ken behoorlijk wat mensen die net als jij diabetes type 2 hebben gekregen door overgewicht. Waarschijnlijk moet jij medicijnen nemen en hoef je ( nog ) niet te spuiten?? Ook weet ik van mensen die door goed afvallen van de medicatie af zijn gekomen, dus een hele uitdaging voor jou.Ik hoop dat dat je gaat lukken,en wens je veel succes. Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is dat ook wel een soort van waarschuwing dat erg veel overgewicht niet goed is voor je lijf.
   Ik had al overgewicht bij mijn zwangerschappen, maar gelukkig geen zwangerschapsdiabetes gekregen.
   Nee, spuiten hoeft niet; slechts 1 pilletje en we gaan kijken wat dat voor effect heeft in combinatie met gestaag afvallen.
   Bedankt voor je fijne commentaar.

   Verwijderen
 7. De manlief heeft al jaren diabetes II en sinds hij vorig jaar vooral de snelle suikers wegliet uit z'n dieet, is ie behoorlijk afgevallen, zelfs de medicatie kon teruggeschroeft.

  Fijn dat je kinderen laten merken dat je de moeite waard bent want dat ben je!
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar draait het om; om snelle koolhydraten die het lichaam omzet in suikers. Fijn voor je man zeg!

   Verwijderen
 8. Met dit eerlijke verhaal heb je al een hele grote stap gezet. Ik moet ook afvallen, om andere reden en ik heb niet zomerg veel overgewicht. Ik heb ook een diëtist getroffen die van het gezonde verstand is. Hij vindt een kilo per maand maar dan wel definitief een gezonde aanpak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies; het gaat om het blijvende effect en niet om even snel snel veel gewicht te verliezen. Dus gezonder zijn en blijven.

   Verwijderen
 9. Diabetes type 2, zat er in dus. En nu? Insuline diabetesvoet?
  Ik weet het niet. Ik ken ook mensen met staar die geen diabetes hebben. Had de link nooit zo gelegd. Wel weet ik dat ik puur natuur eten veel zuurstof zit dat de cellen helpt opbouwen.

  Momenteel drink ik regelmatig een fles wortelsap of bietensap weg, afgewisseld metkarnemelk, ook leuk....

  Snak naar lekkere dingenm maar ik hou me in, jammer is dat toch.
  Succes er mee en goed dat je het schreef.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zat er 'dus' niet in..kan ook zo zijn doordat het in mijn familie zit.

   Voetcontrole is standaard protocol, net zoals oogcontrole en bloeddruk, hart en nieren. En nogmaals;mijn staar heeft niets met Diabetes te maken.

   Ik ben blij dat ik in een land leef waar je medicijnen kan krijgen en zo naar een specialist kan zonder lange wachttijden of alleen maar met een zak geld.

   Wat voor lekkere dingen snak je dan naar en waarom 'mag' dat niet?

   Verwijderen
  2. chocolade, zoutjes, drop.
   Dat zijn geen dingen waar nutriënten in zitten. Daar gaat het om, voedingsstoffen in grote mate. In januari weer naar de natuurarts. Ik wil mijn bloed voor de vakantie laten prikken. Kan ik in de vakantie foute dingen doen.
   Ik ben heel benieuwd naar de Gamma GT. De arts weet nog niet waarom het zo hoog is.
   Ik hou nu ook bij wat ik eet. Ik herinner me nu, dat ik 'vergeten' heb om die gevulde koek op te schrijven. Foei, foei.
   Pinda's zijn ook niet zo goed als noten. O foei, ik at vandaag drie boterhammen met pindakaas.
   Ik drink dan maar weer een fles bietensap of wortelsap. Doe ik nu vaker dan voorheen. Is een dure hobby.

   Ik ga straks mijn boodschappen doen en dan haal ik weer noten en dadels, die mogen wel.

   Ik moet geen troep in huis hebben.

   Verwijderen
 10. Bij mij zit diabetes type 2 en op jongere leeftijd staar krijgen in de familie. Alleen diegenen met diabetes zijn niet diegenen met staar. Behalve bij mij dan ;-) Ik had al 30 jaar geleden zwangerschapsdiabetes en ik hield daarna diabetes.
  Ik ben recent bij een lezing over ogen en diabetes geweest die georganiseerd door de Diabetes Vereniging Nederland en volgens de deskundige is er wel enig verband tussen diabetes en staar. Je hebt wat meer kans om staar te krijgen.
  Goed dat je nu onder behandeling bent, een onbehandelde diabetes, waarbij je dus langdurig veel te hoge bloedsuikers hebt, kan nare complicaties geven. Als de diabetes goed onder controle is, dan kun je er 100 mee worden. En daar gaan we voor, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als dit de aanzet in om je voor 200% te gaan inzetten is het gehele process ook "goed" voor je je geweest, je bent er nu klaar voor om aanpassingen te doen.

  Fijn dat je een goed ingelichte dietiste hebt.

  Weet je dat je de pedicurebehandeling (grotendeels) vergoed kan krijgen als het wordt gedaan door een "medische pedicure" wel verwijzing van arts nodig.

  Heb je mijn e-mail eigenlijk wel ontvangen? Aanbod staat nog steeds als ondersteuning.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die vergoeding krijg je uit de basisverzekering als er sprake is van zenuwschade aan je voeten door diabetes. Als je bijvoorbeeld bijna niets meer voelt aan de huid van je tenen of op andere plaatsen van je voet. Dat heet een Simm's classificatie. Als je hier op googelt vind je de informatie.

   Verwijderen
  2. Mijn Praktijkverpleegkundig gaf me al aan dat je inderdaad schade aan de zenuwen van je voeten moet hebben wil je de pedicure vergoed krijgen. Mijn voeten zijn nagekeken (met zo'n stemvork en met ander voorwerp met een soort draadje), maar dat heb ik gelukkig niet.

   Verwijderen
 12. Dat moet toch schrikken voor je zijn. Ik ben sinds april anders aan het eten in verband met mijn gezondheid, afvallen gaat langzaam maar gestaag. Wat mij goed helpt is denken: wie is nu de baas, die chocola/koek/chips in de kast die me ligt te 'roepen' of ik? En ik verwen mezelf bewust met iets lekkers van goede kwaliteit in het weekend. Dure notenmix bijvoorbeeld. Ik geniet er dan echt van in plaats van een pak goedkope vieze koeken in de keuken naar binnen te proppen zoals vroeger.
  Sterkte toegewenst! Mira

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn naam is Citroenvlinder en ik ben

  - humoristisch
  - daadkrachtig
  - intelligent
  - empathisch
  - een geweldige moeder
  - en een sterke geweldige vrouw!

  Het gaat je allemaal lukken!

  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tjonge....wat een complimenten allemaal. Dank je!

   Verwijderen
 14. Je hebt al veel tips gekregen en past ook al Paleo toe zag ik. Niet zo heel veel anders is GOK, grip op koolhydraten. Mijn man gebruikt na een maand of twee nog maar de helft van de insuline, is veel kilo's kwijt. Geen honger! Heel veel te lezen op deze site http://gripopkoolhydraten.nl/. De boeken zijn er een aanrader bij. Er is ook een Facebook pagina en een forum. Heel leuk en motiverend om ervaringen en resultaten van anderen te lezen als je daar zin en behoefte in hebt. Misschien ken je dit al en/of heb je er iets aan. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kende die dietiste wel van naam en lees met interesse haar aanpak en methodiek. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen