vrijdag 2 september 2016

KlemJe kan je klem zuipen en je kunt klem zitten of iets met klem beweren. Je kan een klem gebruiken, of een klemmetje, voor je haar of je tepels of je papieren. Sommigen beweren dat een maagklem me goed zou doen. Ik zou wel eens iemand in een armklem willen nemen en sommigen beweren met klem dat je met werken altijd meer verdient dan je hand ophouden.

Ik voel me momenteel tamelijk klem zitten.Afbeeldingsresultaat voor klem zitten


In het kader van de eigen broek op willen houden, nam ik een baan aan bij een Slavendrijversbedrijf. Omdat er ook niets anders voorbij kwam die een 50plusser aan wilde nemen. Dus het was deze baan of de bijstand. 

Dus koos ik deze baan. Nou ja...kiezen uit 1 is geen keuze natuurlijk. 

Had niet gedacht dat mijn daadwerkelijke uren hier zo minimaal waren, terwijl ik toch echt 4 dagen in de week werk,  omdat de pauzes niet doorbetaald worden en zelfs de plaspauzes niet. En omdat mijn vakantiedagen niet betaald worden en mijn ziektedagen niet. Oh ja, mijn reiskosten mag ik ook zelf ophoesten. En omdat er nog steeds geen werkgever voorbij kwam die mij wilde aannemen, behalve een gelijksoortige baan en ik dacht dat ik niet van kwaad tot erger moest gaan doen, ben ik hier nog steeds.

Dus verleden jaar na een paar maanden ontsparen toch maar de toeslagen aangevraagd. Mijn salaris zo hoog mogelijk ingeschat. En ook nog telefonisch navraag gedaan bij de Belastingdienst of ik in de berekening van mijn inkomen wel de juiste methode had gehanteerd. En ja hoor, dat had ik volgens de medewerker aan de telefoon. 

En dan toch zien dat je totaalinkomen voor 2015 net iets te hoog is, want dus niet de correcte methode gevolgd, zodat het net iets te hoog is jammer de bammer, maar mevrouw dan mag u dus uw gehele huurtoeslag en een gedeelte van de zorgtoeslag terug betalen. Jaha...grappig he...soms schoot uw inkomen per maand onder de bijstandsnorm, maar ach uw TOTAAL zit er boven en daar kijken we naar. En tsja...die paar tientjes erboven dat noemen wij bij de Belastingdienst een gevalletje van "leuker konden we het niet maken".

Dit jaar geen toeslagen aanvragen is geen optie. Van mijn netto inkomen alleen kan ik mijn vaste lasten niet meer betalen. En het ontsparen is een keertje klaar. Dan is er niets meer te ontsparen. Heb je een negatief fortuin. En de uitkeringsinstanties zeggen doodleuk, als je moet wachten op je geld totdat er een besluit is gevallen, dat iedere Nederlander zich minimaal een maand zelf moet kunnen bedruipen. Dus tot de nul opmaken is ook niet verstandig. En soms is wat verstandig is, niet eens mogelijk.  Want:

Bij thuiskomst vandaag inderdaad een fijne brief op de mat. Of ik alles wil terugbetalen. Joehoe!!

Een advocaat in de arm nemen om mijn arbeidscontract te laten aanvechten is ook een geval van jammer de bammer, want te hoog inkomen voor een toevoeging (men kijkt naar het peiljaar van 2 jaar terug) dus mag ik een advocaat zelf zijn uurtarief gaan betalen. En het is gevaarlijk om het peiljaar naar dit jaar te laten verleggen, want het jaar is nog niet voorbij en wie weet welke bank ik nog overval. win.

Mijn rechtsbijstand had ik wegbezuinigd. Ja...nu zou ik zeggen, dat dit erg dom was, maar goed...ook in het kader van zo min mogelijk vaste lasten. En dan is dat tientje per maand alweer teveel.

Daarom krijg ik enorm het geval dat ik klem zit.  In een soort van drijfzand, waarin ik langzaam wegzink en uiteindelijk in verdwijn als ik niet oppas.

Afbeeldingsresultaat voor drijfzand

En dan denk ik al aan die mensen die wat minder handig zijn met formulieren, berekeningen en overzicht houden en snap ik heel goed waarom ik niet wegzink. Daaronder dat drijfzand van toeslagen en regelingen liggen alle reeds gezonken mensen. Ik sta op hun schouders.


17 opmerkingen:

 1. ....mijn broer zit bijna 80 euro per maand boven bijstandsnorm en krijgt huur- en zorgtoeslag! Ik begrijp jouw situatie niet helemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooraf opgeven wat je denkt in dat jaar bruto te gaan verdienen, daarmee loop je vast als je geen vast inkomen hebt en dit inkomen enorm varieert.

   Verwijderen
 2. Tussen wal en schip? Machteloos zul je, je voelen. wat je beschrijft drijfzand!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als niet de correcte methode gevolgd is kun je bezwaar maken en om herziening vragen. Dan wordt er opnieuw naar gekeken. Er zijn buro's die dat no cure no pay voor je doen. Een er van is www.uw-sociaal-recht.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoop dat je goed advies vindt en iemand die je echt wil helpen. Kan het bijna niet geloven dat iemand als jij zo behandelt kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat onrechtvaardig. Neem er geen genoegen mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Plaspauzes niet doorbetaald? het is toch echt te zot voor woorden.
  Werk je bij een call-center achtig bedrijf? of wil je verder niets loslaten over je werkgever?
  Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Staat hier een aanknopingspunt in?

   https://www.fnv.nl/themas/werktijden/pauze/?utm_source=emark&utm_medium=email&utm_campaign=campaign-nieuwsbrief-fnv-23-juni-2016

   Verwijderen
 7. Vraag een herziening aan en maak een afspraak bij het DWI en zie of ze je kunnen helpen want dit klopt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je kunt op de site van de belastingdienst uitrekenen of je recht hebt op diverse toeslagen. Er staat een heel gemakkelijke tool op. En als je dus weet dat je onder die € 27012 bruto blijft (dit jaar) dan heb je er dus recht op. Hoeveel het dan wordt hangt inderdaad er vanaf hoeveel je er dus onder zit. Dat zou betekenen dat je in 2015 meer dan 26316 verdiend hebt wat ik niet een vreselijk slecht inkomen vind. Zit je eronder dan is er wellicht iets mis gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ineke, om in aanmerking te komen voor huurtoeslag mocht het bruto verzamelinkomen van een alleenstaande 2015 niet hoger zijn dan
   21950 euro.

   Verwijderen
  2. Ok, ik had alleen bij zorgtoeslag gekeken. Ik wist niet dat de bedragen voor huurtoeslag anders waren, best gek dan eigenlijk he? Een beetje eenheid zou het beslist duidelijker maken allemaal. Maken ze het toch ook niet gemakkelijker bljkbaar....;)

   Verwijderen
 9. Wat Ineke zegt klopt helemaal. Maar waar gaat het fout? Dat jaarinkomen! Als je in een situatie zit van werk met een goed inkomen, dan naar ww en uiteindelijk een baantje met een miezerig inkomen of bijstand, dan ga je koppie onder in de regeltjes en berekeningen. Neem als voorbeeld een goede vriendin van mij: een baan met en goed inkomen. Dan komt er ww, nog steeds redelijk boven bijstandsniveau want je had een goed salaris Nou, sparen dan, hoor ik je denken. Nee, want hetgeen wat boven bijstand is, en waardoor je geen recht hebt op toeslagen, gaat volledig op aan de huur (zeg een normale huur van 695) en niet-kwijtscheldingen. Onder de streep sta je dan op bijstandsniveau. Of eronder. Dan ga je over naar een miezerig betaald baantje. Maar dat niet op 1 januari he? Maar pak 'm beet in maart. Met dat baantje kelder je naar bijstandsniveau en dus eindelijk recht op alle toeslagen. Ho, nee, zegt de belastingdienst, je had in januari en februari en maart een redelijk goed inkomen dus je totaalinkomen van dat jaar is boven de norm voor toeslagen. Dat dat hogere inkomen totaal opging aan de hogere lasten, behorend bij dat inkomen, daar heeft aan het eind van het jaar niemand meer een boodschap aan. Je hebt niet kunnen sparen voor die weer terug te betalen toeslagen. En al heeft de belasting je fout voorgelicht, al was het inkomen in januari over de periode december van het jaar ervoor, ook daar heeft niemand een boodschap aan. Terugbetaling zal je! Zoiets Citroenvlinder? Zoiets onrechtvaardigs? Een verhaal voor " Dit kan niet waar zijn".

  Ik begrijp dat mensen met een bijstandsuitkering doodsbang zijn om een betaalde baan te nemen, ik heb nu verschillende mensen om me heen DOOR die baan in de schulden terecht zien komen! En daarmee in een woud van bureaucratie terechtgekomen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Die laatste zin Citroenvlinder, die is zo treffend! Ik krijg er kippenval van..

  BeantwoordenVerwijderen