vrijdag 7 september 2018

Drink meer koffie

In de boekbeschrijving met bovenstaande titel van het boek van Bertil Marklund, waarin hij een aantal gezondheidsadviezen - op wetenschappelijke basis -  geeft die nogal tegendraads lijken - zoals Drink meer koffie - , viel me onderstaand stuk vooral op met betrekking tot stress en eenzaamheid. 

Dat raakte me, want kan beamen uit eigen ervaring dat dit waar is. 

Maar ook de laatste zin klopt. Want je kan ook een te volle agenda hebben. Misschien omdat je moeilijk nee kan zeggen of omdat iedereen even tegen je aan wil praten. Of omdat je ergens woont, waar 'iedereen' je ziet. En je denkt dat je aardig moet zijn en dus met iedereen een praatje moet maken, of je er nou zin in hebt of niet. En jouw eigen verlangens maar weer wegstopt.


Dus vandaag maar meegedaan met Heel Holland Hijgt en straks een lekker kopje koffie maken. 

Drink meer koffie







,Mensen zijn groepsdieren, met een diepgeworteld verlangen naar sociale relaties. Ooit was dat nodig om als soort te overleven. Een sociaal leven met betekenisvolle relaties stimuleert de aanmaak van 'feelgood-hormonen', waardoor ontstekingen verminderen en je immuunsysteem sterker wordt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hechte, positieve relaties hebben, sneller herstellen van ziekte. Eenzaamheid heeft net zo'n verwoestend effect op de gezondheid als roken, overgewicht of een te hoge bloeddruk. Dat geldt overigens ook voor stress. We zijn gewend om de hele dag bereikbaar te zijn, informatie te verwerken en beslissingen te nemen, maar de stress die dat geeft richt veel schade aan de gezondheid aan. Zorg dus niet alleen voor een hecht netwerk, maar maak jezelf ook regelmatig onbereikbaar voor alle prikkels uit de buitenwereld."


5 opmerkingen:

Bertiebo zei

'Zorg voor een hecht netwerk'... Ik heb nooit begrepen hoe je daarvoor zou moeten zorgen.

Unknown zei

Dat vind ik ook zo gemakkelijk gezegd maar het is voor veel mensen erg moeilijk en vaak onmogelijk!

Anoniem zei

Ik ben erachter gekomen dat je pas een hecht netwerk kan creëren, als je jezelf echt kwetsbaar op durft en kan stellen. Jezelf durft te geven, ipv alleen maar geven in de buitenkant... een lange, moeizame weg.

klaproos zei

is ook wel erg gezellig om samen koffie te drinken toch :-)

Liesbethblogt zei

Jup die laatste zin das helemaal waar. Er voor iedereen zijn is leuk maar als je zelf eens aandacht nodig hebt zijn er een hele hoop opeens even niet thuis. Koffie smaakt me ook prima alleen;)