woensdag 8 april 2020

Het zelfgenoegzame daftige dames-virus

Zo'n goedwillende met zorg geklede dame, immer met een backup van een man of partner die ervoor zorgt dat zij in een groot vrijstaand huis in het dorpje vlakbij de kust kunnen wonen en de ambitie om 'iets' met mensen te doen. Paar uurtjes in de week. Zei haar man ook al.

Zo enig! Oh enig!

Lekker uitzoeken wat mensen in hun kracht zet. Zo'n mooi traject. Geweldig, net als de huishoudster die ondertussen jouw rommel schoonmaakt en de traiteur die iedere avond voor een uiteraard gezonde maaltijd zorgt. En anders brengt de boodschappenservice alles tot in de keuken.

Heerlijk op zoek naar zingeving. Yoga hebben we al gedaan en die sessie op Bali viel toch een beetje tegen, want allemaal jongelui. Alleen al haar taalgebruik doet me met grote vreze vrezen.

Leuk een training geven aan mensen in de bijstand welke kleur jurk ze moeten aandoen als ze onverhoopt uitgenodigd worden voor een gesprek. Om er krachtig uit te zien. Waar je die jurk in Godsnaam dan van moet betalen? Dat één jurk van haar voor jou een maand eten betekent. En dat je die lijn...van die jurk, niet door kan trekken, want voor de rest heb je alleen nog maar broeken die al een jaartje of zes oud zijn. Vier truien voor de winter. Heel krachtig! Tief toch op!

Altijd zie ik in dit soort dames hun ogen het ongeloof als ik meld geen auto te hebben. Geen eigen vervoer? Gut...moet je dan met de bus? Poepoe.

Dat je van een bijstandsuitkering niet echt een auto kan rijden, dat rekensommetje is kennelijk nog nooit gemaakt of beter gezegd heeft zij nooit hoeven maken. Maar ook wat dit inhoudt, van een heel laag inkomen moeten leven. Ik kan er razend om worden, maar kennelijk is dat kwartje echt bij velen niet gevallen. Wat het nou echt betekent om van een minimum rond te moeten komen. Nadenken of je wel 'even' naar je dochter en kleinkind kan reizen. Of naar je moeder. Nu hoef ik helemaal niet te daarover denken, want het mag even niet, maar dat terzijde.

Niet even de stad in en ergens zomaar koffie drinken. (Ja, met je eigen thermosfles in de fietstas, dan kan dat wel). Of lunchen. Of even een boek kopen over een interessant onderwerp. Of fijn even een weekendje weg.



Nee...wij gaan u in uw kracht zetten. Dan komt het echt goed. Als je je vraag maar aan het Universum stelt. Wie vraagt die krijgt.
Groot denken.
Het enige wat groot aan mij is, is mijn kont mevrouw.

Nergens Ervaringsdeskundigentips voor hoe je de tering naar de nering kan zetten in de bijstand. Maar ook hoe je toch ook leuke dingen kan blijven doen. Die niks of weinig kosten. Bezuinigen, verstandig omgaan met je inkomen. En ondertussen niet wanhopen, maar blijven kijken naar de dingen die er echt toe doen. En misschien erover nadenken dat het zo kan zijn dat je niet meer aan een betaalde baan komt. En hoe je dan je tijd toch nog zinnig invult. Maar ook af van het idee dat je alleen meetelt als je betaalde arbeid verricht.

Nee joh....een training! Bij mijn bureau. En daar gaan we u leren te denken als een ondernemer. Wat zegt u...u heeft een eigen bedrijf gehad ooit. Mwoah...Wat zegt u, u trainde zelf mensen..Alle vakjes bij "is deze training nodig" met 'neen' worden ingevuld en dan toch het advies:

Eerst die training doen. Bij mijn bureautje. Wat uw gemeente betaalt. Zo goed voor u. En mijn bureautje. En de keesmanager. Want wij zijn allemaal bezig voor u. Fijn toch! Een win-win situatie!

We schudden een hand, we lezen de krant en alles blijft voor u bij het oude. Maar wij kunnen onze vinkjes weer zetten en onze targets zijn gehaald.

Ik krijg net als Youp van t' Hek opeens zware zweefteven-allergie. Vooral als ik na 4 weken nadat die training zou gaan beginnen en ik zelf maar eens informeerde hoe wat en waarom niet, ik eindelijk een teken van leven van het bureautje krijg. Oh...had u niks van ons gehoord...oh Gottegottegot...heb hier ook zoveel namen staan he. En pffffffff...ik had ook helemaal geen informasie van de Kees-manager over u ontvangen. Dus zat maar te wachten.

Lekker pro-actief mevrouw Zweefteef!

Wat apart zeg mevrouw Zweefteef, dat u geen gegevens van mij had, want ik gaf tijdens dat orienterend gesprekje toch echt mijn gegevens door en zag iemand die noteren.

Alsof een uitkering ontvangen ook betekent dat je een randdebiel bent die als allerlaatste geinformeerd hoeft te worden. Een niks en een nobody. Dan gaan we weer naar rechts en oh nee, nu weer linksom. Foto nu niet rechtsboven in op uw CV, maar nu heurt t links.

Of dat onveilig voor u voelt?? Dat herkent dit soort types geheel niet. Uberhaupt onderaan de Pyramide van Maslov zitten niet.







21 opmerkingen:

Anoniem zei

Haha, ik ken ze ook.

Anoniem zei

jeetje! Wat erg! Ik heb ooit zelf in de bijstand gezeten (jaren 70), ik vond het toen al vernederend. maar wat ik hier lees!! Heel veel moed toegewenst.
Joke

Anoniem zei

Daar moet dus de bezem door! Of de mattenklopper over!!
Maar....zet het van je af of doe er iets mee(misschien doe je dat allang) men verpest jouw leven en je bent zo verbitterd. Dat raakt me het meest.
Ien

Bertiebo zei

'Zo dat is er uit!', dacht ik na lezing. Hopelijk helpt het. De anonieme schrijfster hiervoor vindt dat je verbitterd bent. Dat vind ik (hier al lang lezend) niet, maar dit stukje is, hoewel toch ook met humor, wel wat bitter. Nou, dat mag dan ook wel!

Anoniem zei

Herkenning hoor. Wat beschrijf je het goed. De detacherings medewerker, die probeerde mijn zwaar depressieve en overspannen man weer aan het werk te krijgen. Die haar luxe auto om de hoek parkeert. En ons zo 'ínvoelend' in de eerste minuut met je voornaam aanspreekt en handen op schouders legt. Maar toch gelijk wel even informeert of we zomers altijd op de camping leven, en dus nog in het rijke bezit van een caravan zouden zijn. En man ms gewoon thuis zitten wel zou ambiëren. Ik heb HBO+ denkniveau en ik zie heus de achtergrond van de vragen wel. We hadden trouwens geen caravan en komen nooit van huis. zelfs niet op een camping. Gelukkig heeft man later op eigen kracht een baantje gevonden tegen minimumloon om zo de tijd tot AOW vol te maken.

klaproos zei

wahhahaha goed zo, schrijf het van je af..
kleine beurzen zijn niet makkelijk, maar troost je, ik trok vanmorgen ook een vest uit de kast en dat is ook al 9 jaar oud.. beetje verwassen maar hey... met di e jongens van mij hoef ik ook geen nette kleren te dragen,
mijn auto is mijn luxe, en verder doe ik niets... maar ik ben wel tevreden... al is het vaak puzzelen.. zolang mijn jongens maar eten hebben... en gezond zijn:-) de frisse lucht is gratis en een appel voelt als 100 euro als je trek hebt :-)\

Ik denk dat jij het beter doet als alle dames die hét krijgen... toppertje.
xxx

Anoniem zei

Wat mij ook zo ergert: de "dames" staan nu vooraan in de rij om een beroep te doen op het noodfonds voor Corona-hulp, terwijl man-lief genoeg verdient om de boel te laten draaien!

pourquoi pas ??? zei

Ik word er iedere keer wel weer stil en beetje verdrietig van als ik dit zo lees. Dat anderen denken dat je een debiel bent of zo.
Wij weten wel beter, zo een lief en intelligente vrouw. dikke liefs.

Min of Meer zei

Ja precies, dat denigrerende goed bedoelen terwijl ze zelf nul ervaring hebben met dergelijke situaties doorstaan. Brr.

Christina zei

Er staan zelfstandige mannen en vrouwen in die rij, voor het overgrote deel mensen die de steun broodnodig hebben. Niet dat ik het type dames niet herken. Het is hetzelfde type als de muts die voor wou dringen bij de supermarkt met de woorden: "Maar mijn man is chirurg hoor!" en ik vroeg zonder na te denken nogal luid en duidelijk: "En wat bent u dan?" Die droop af onder toeziend oog van een lachende rij. Blijf bij jezelf citroen, want jij BENT iemand.

Anoniem zei

Vreselijk,die types! En dan die domme praat van "in je kracht zetten" en meer van dat soort flauwekul. Ik heb trouwens ook genoeg van dat soort opgeblazen mannetjes voorbij zien komen.
Laat je maar niet gek maken door zulke mensen. Ze hebben zelf niet door hoe stupide en lachwekkend ze zijn. Jij gelukkig wel.

Een hartelijke groet van Jo.

Luz zei

Ik lees niet zozeer bitterheid maar een extreme kwaadheid, en terecht!

Anoniem zei

Kan mij jouw gevoelens goed indenken en dat je kwaad bent. Het is goed om het hier van je af te schrijven ipv dat je het in je kwaadheid rechtstreeks tegen haar zou zeggen. Ken zulke types ook, het zou voor velen van hun goed zijn om ook eens iets mee te maken waardoor ze uit hun comfort zone moesten stappen.

Zuinigaan (Aaf) zei

Gelukkig zijn dergelijke types mij bespaard gebleven in de jaren dat ik in de bijstand zat. Daar deden ze toen nog niet aan.
Je moest maar zien dat je je redde zonder kringloop en voedselbank, want die moesten nog uitgevonden worden.
Alleen girogluren (al je bankafschriften van de laatste 3 maanden meenemen om te laten checken - een uitgave van 120 gulden voor schoenen van mijn oudste dochter kon niet door de beugel, want te duur).
Ik kan me goed voorstellen dat je heel kwaad bent!

Janne zei

Verschrikkelijk! Ik ben ze zelf nooit tegen gekomen toen ik werkeloos was, jammer eigenlijk want ik vind het leuk om te discussiëren met dergelijk omhooggevallen tyoes!
Nou was dat in de jaren tachtig dus misschien bestonden ze toen nog niet.

Janne zei

Verschrikkelijk! Ik ben ze zelf nooit tegen gekomen toen ik werkeloos was, jammer eigenlijk want ik vind het leuk om te discussiëren met dergelijk omhooggevallen tyoes!
Nou was dat in de jaren tachtig dus misschien bestonden ze toen nog niet.

Mirjam Kakelbont zei

Alleen al die uitdrukking: "In je kracht staan."
Een echte Rotterdammert zou zeggen: tieft teringt pleurt op (-:

Spaarmoeder! zei

Gevalletje jammer.
Koppie op!

Anoniem zei

Ik vond het niet bitter klinken, eerder gefrustreerd. En terecht, dacht ik zo.
Joke

céline mercier zei

Goedemorgen.,
Ongelooflijk, maar ware God is altijd groot. Na verschillende afwijzingen van mijn aanvraag door de bank, kreeg ik een lening dankzij deze zeer eerlijke Mr .Sandijs KUPLENS. Voor meer informatie, neem gewoon contact met haar op via e-mail op : sduplens@gmail.com
Het biedt leningen van 3.000€ tot 3.000.000€ aan iedereen in staat om terug te betalen met rente tegen een lage rente van 2% twijfel niet aan dit bericht. Het is een perfecte realiteit. Geef de boodschap door aan je geliefden die in nood zijn.
Moge God je zegenen.

Rebecca Moore zei

Hallo allemaal, ik ben super opgewonden vandaag. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening hadden ontvangen van Sabinhelps@gmail.com en toen besloot ik me in te schrijven op basis van hun aanbevelingen. Een paar uur geleden bevestigde ik in totaal 10.000 euro die ik had aangevraagd van mijn eigen bankrekening. Dit is echt geweldig nieuws en ik raad iedereen die een echte lening nodig heeft aan om een aanvraag in te dienen via e-mail: sabinhelps@gmail.com of whatsapp haar op +79267494861.