maandag 29 juli 2013

Don't panic Mr Mainwaring

Omdat ik gedwongen werd na te denken over een zakelijk aanbod, dook ik maar weer eens in mijn financieen. En kwam tot de conclusie dat als ik als een free-lancer zou gaan werken, nu, dat een niet zo verstandige keus is. Ik moet veel investeren en het is nog maar de vraag of ik daarmee genoeg inkomen krijg. In een branche die op zijn gat ligt. Niet volgens de directeur van de opdrachtgever...het ging heel goed...Maar ja...zegt iedereen dat niet die iets wil? En hoe controleer ik dat. Het één na het andere bedrijf is omgevallen. Dus is het verstandig om nu te zeggen..weet je wat...ik duik in het diepe zonder reddingsboei.

Zeker niet in de vorm waarop mijn eerste (en voorlopige enige) opdrachtgever mij zou willen belonen. Ik zou provisie krijgen op de omzet van de klant en dan ook nog aan het einde van een kwartaal. Dat is erg lang wachten op geld en zoveel rek zit er niet in mijn reserve. Ik loop alle risico en de opdrachtgever geen enkel.

Ik bekeek dus mijn huidige financiele plaatje en zag dat ik toch echt een aardig gat had per maand. Niet handig om met die gedachten naar bed te gaan. Er was een soort gevoel van Help ik verzuip.
Omdat ik weet dat ik er beter aan doe om de zaken helder op een rijtje te hebben en te kijken waar er nog iets aan gedaan kan worden, heb ik vanochtend, in plaats van Blessing the House, eerst maar de cijfers bekeken.


En dan valt het nog wel mee. Ik kom helaas niet op 0 uit, maar er kan nog wel wat geschrapt worden en als ik de meterstanden bekijk, zal ik waarschijnlijk aan het einde van het boekjaar ook nog wel iets terugkrijgen of juist kiet spelen.  Ik moet dus iedere maand iets uit mijn spaargeld bijleggen. Tot ik weer een baan heb, die me genoeg inkomen geeft om weer lucht te hebben.  Ik ga dus optimistisch vanuit dat ik wel weer een inkomen krijg wat dan ook nog hoger is dan mijn uitkering.

En aan het einde van het jaar kan ik nog altijd bekijken of ik in aanmerking kom voor toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag. Nooit gehad, altijd net iets teveel verdiend en dan val je buiten de boot van leuke toeslagen, maar verzuip je wel in het net aan.

Let dus goed op dingen als sluipgebruik. Dat scheelt al. De apparatuur van mijn dochter hoeft niet meer dag en nacht aan te staan (Jaha....dat hoefde natuurlijk sowieso niet), inkopen voor het huishouden zijn ook al een stuk lager. Sommige bezuinigingen zal ik pas volgend jaar merken, omdat je het over jaarbedragen hebt (gemeentelijke belastingen, waterschap etc), maar ze komen wel.

Het gaf me lucht en vooral blij dat golf van paniek weg is. Niet productief.

Ergens las ik iets over wanneer je kandidaat voor de voedselbank bent. Nou....dat was ik dus al een jaar geleden. En al eerder, maar nooit overwogen om dat soort hulp aan te vragen.
En nog steeds niet.

Dank zij de oprotpremie heb ik nu een Nibud-waardige buffer(tje). En die hou ik graag voor barre tijden in stand. Tegelijkertijd ben ik versneld zaken aan het aflossen, wat straks ook weer scheelt op het maandbudget. De spaarrente is zo laag, dan kan ik beter aflossen.
Toch hou ik altijd de wijze les van een amerikaanse geldgoeroe in mijn hoofd. En sparen en aflossen. Het een hoeft niet zonder het ander. Zorg ervoor dat je altijd een buffer heb voor noodgevallen.

En denk creatief over het verhogen van je inkomen.

Hoe gaat dat bij jullie?


3 opmerkingen:

 1. Hoi kijk eens bij Omron . Misschien hebben ze daar iets wat bij je past. Ik ken iemand die daar werkt en die zegt dat ze nog mensen zoeken.
  fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh grappig, vroeger volgde ik je citroenvlinder blog. Toen schreef ik nog 'als' Bijna Rijk en Beroemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Creatief verhogen van mijn inkomen. Nou ik ben met een aantal simpele zaken gestart. Die naast mijn full-time baan te doen zijn en die binnen afzienbare tijd wat opleveren. Spannend of je het zakelijk aanbod wel of niet doet. Ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.