zondag 22 september 2019

Ispahaan

In mijn straat is iemand plotseling overleden. Althans, ik vermoed dat het plotseling was. Weten doe ik het niet, want ik had geen innig contact met hen. Ga uiteraard wel mijn condoleances brengen, want de dood komt voor iedereen. Ooit. En dan is het prettig dat je niet alleen staat. Gezien bent en wordt.

Het maakte me er nog bewuster van hoe snel je wereld er totaal anders uit kan zien. In de ochtend laat je de hond nog uit, in de avond schuiven ze je in een koelcel. We denken dat we controle hebben over hoe lang we hier zijn, leven zo bewust of juist zo voorzichtig mogelijk (denken we) en dan toch is hij daar, De Dood. Kreeg van een vriendin onderstaande gedicht.

En door deze gebeurtenis verder gewerkt aan een document, hoe ik mijn einde geregeld wil zien. Alsof ik er nog bij ben hahah!! Nee, maar meer welke muziek past bij mij (jahaha....Andre van Duin..we zullen doorgaan) en ik denk dat ik uit de bieb dat boek ga halen van Marieke Henselman; wat je allemaal zelf kan regelen bij een overlijden. Maar ook waar kan men zaken vinden, de papieren, de paswords etc. Waar ligt mijn oude sok.

Heb wel een begrafenisverzekering, maar weet dat de kosten van een begrafenis flink in de papieren kunnen lopen. En ik wil mijn nabestaanden zeker nog niet opzadelen, naast zorg en verdriet met financiele lasten. Dus wist ik al vroeg dat ik het liefst gecremeerd wil worden. Geen zorgen over een graf kopen/huren/onderhouden en dan jaren later nog een keer nadenken, bij huur, wanneer het graf geruimd moet worden en nog een dure grafsteen ook, maar tot stof terugkeren. En liever niet bij iemand op de schoorsteenmantel. Blowing in the wind lijkt me fijn.

Maar nu snel de tuin in, genieten van de waarschijnlijk laatste na-zomerdag van deze maand. Zag gisteren dat ik een bruine kop had gekregen van een middagje tuinieren. Gratis work-out en vitamine D. Blij dat het mag en kan. En straks ook nog F1 vanuit Singapore.


Afbeelding van Mabel Amber, still incognito... via Pixabay 







De tuinman en de Dood


Een Perzisch edelman 

Van morgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,
Mijn woning in; 'Heer, Heer, één ogenblik!

Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot,
Toen keek ik achter mij. Daar stond de Dood.

Ik schrok, en haastte mij langs de andere kant,
Maar ik zag nog juist de dreiging van zijn hand.

Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,
Voor de avond nog bereik ik Ispahaan!' -

Van middag (lang reeds was hij heengespoed)
Heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet.

'Waarom,' zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt,
'Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht gedreigd?'

Glimlachend antwoordt hij: 'Geen dreiging was 't,
Waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast,

Toen 'k 's morgens hier nog stil aan 't werk zag staan,
Die 'k 's avonds halen moest in Ispahaan.'

Een door P.N. van Eyck gestolen tekst van Jean Cocteau



9 opmerkingen:

Anoniem zei

De dood die overkomt iedereen en er over nadenken en al regelen brengt rust. Natuurlijk is het leven intussen nog mooi en hopelijk lang genietbaar. Het weten dat de dood een onderdeel is, is realistisch en eigenlijk ook wel mooi.

izerina zei

Ieder gaat op zijn/haar tijd. Alleen als nabestaande denk je daar (nog) niet aan in je verdriet.

Lot zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Lot zei

Als je een kleine bijeenkomst zou willen bij je begrafenis/crematie kijk dan ook eens naar de mogelijkheden van een familiekamer.
Hadden we bij mijn moeder, haar kist stond in een aparte kleine ruimte en wij zaten in de andere kamer met verschillende stoelen, bankje, bijzettafeltjes. Op een tafel wat te drinken en te eten.
Grootste voordeel vonden we dat het niet in zo'n grote aula was, waar de tijd ook moet worden opgevuld met eventueel foto's, muziek en sprekers.
Nu konden we met elkaar praten en wat het niet zo'n statisch gedoe.
Dus eigenlijk net zoals later in de koffiekamer.
We vonden het een geweldige oplossing

Janne zei

Dit gedicht moest ik in de 6E klas van de lagere school voordragen. Ik vond (en vind) het nog steeds ‘n geweldig gedicht!
Nadenken over en noteren wat er na je dood moet gebeuren maakt het voor je nabestaanden een stuk gemakkelijker.

memvan7 zei

Gisteren nog met mijn man overlegd waar een bepaald 'schilderijtje" moet hangen, dit gedicht dus met bijpassende afbeelding

Bertiebo zei

Kweenie,dit is een gedicht. Ik dacht dat het van
Cocteau een verhaal was. Maar hij, Cocteau heeft het ook niet zelf bedacht. Het verhaal is al veeeel ouder. Wel mooi om het gedicht weer eens te lezen. En goed om je zaken geregeld te hebben. Heb ik ook gedaan.

Happy Earl Grey zei

Ja zo'n gebeurtenis zet je even met beide benen op de grond. Toch is om alles op papier te zetten voor jezelf nog niet zo eenvoudig. Hoe dan ook het is goed om het te doen.

klaproos zei

een prachtig gedicht wat voorgedragen werd bij de begrafenis van een bekende van me.... mooi hé...
ja de dood kan er zómaar ineens zijn, een reden te meer dat je van elke dag moet genieten <3