vrijdag 13 september 2019

Pubers en fietsen

Het bibliotheekgebouw waar ik regelmatig boeken haal en breng, staat naast een middelbare school.

Alhoewel er een keurig bordje hangt dat die 'nietjes' niet voor scholieren zijn, is het tussen schooltijden (tot ongeveer 16.30 uur) door de weeks altijd afgeladen vol met voornamelijk fietsen van u raadt het al, scholieren. Schots en scheef en uiteraard her en der geparkeerd. Denk ik altijd aan die arme ouders, die investeren voor in goede schoolfiets en de puber smijt en gooit ermee. Of gezellig voorop het rek een vriendin er mee vervoeren.

Nou vooruit, ik dacht aan mijn jaren met mijn pubers waarin ik altijd riep; niet van de stoep af bonzen...Jahaaaaaa. En dus nee, want goh..alweer een slag in het wiel. Of een spaak eruit.
Of erger. Fiets gestolen. En dan rekenen hoe er toch weer een andere fiets kan komen.

Maakte van de week de fout om toch binnen die "NIET"-tijd te gaan en moest dat inderdaad bekopen met een lange zoektocht naar een plekje, want mijn nieuwe fiets ergens los neerzetten, dat wil ik niet. Dan is het jat-gevaar zeer hoog. Altijd ergens aan vastzetten en 2 sloten. Zou er het liefst nog een fiets-oppas bijzetten.

En terugrijden is dan ook een uitdaging want zoals iedereen weet, fietsen scholieren niet doordacht, maar zeer impulsief. Net een vlucht spreeuwen die dan weer links en dan weer rechtsaf gaan. Dus boog ik maar mee met een bocht, alhoewel ik rechtdoor moest, want anders lag ik onder een berg scholieren. Ik riep nog wel dat het handig is als het 'kind' zijn hand uit zou steken, maar ach...iedereen weet dat dit totaal zinloos is. Pubers proberen op te voeden. Als YEP-per.



En ik moest wel lachen om mijn acrobatische toeren. Ging allemaal nog goed. En voortaan inderdaad NIET meer op prime-time daarheen als ik ook tijd heb om dat op andere tijden te doen. Maar had nu net zin in om er op die tijd heen te gaan. Jammer de bammer.

Maar ook weer overleefd hoor. En ik kon er eigenlijk wel om lachen.


5 opmerkingen:

Happy Earl Grey zei

Ach ervaring leert en dan geldt voor alle partijen :)

Mevrouw W. zei

Fietsende scholieren en een groep spreeuwen... mooi gevonden!

Nicole Orriëns zei

Als hardloper vind ik scholieren ook griezelig. Ze letten totaal niet op, en ze hebben ook nog eens de neiging om gemene dingen te roepen.

Sylvia zei

Ik woon vlak bij een TU wijk, moet je eens doen, tussen al die studenten door laveren... Levensgevaarlijk!

klaproos zei

:-) jammer de bammer, dat zou ik ook gezegd kunnen hebben :-)
weer wat wijzer geworden, ze passen zich ook maar een beetje aan jou aan he