maandag 23 september 2024

Weekendverslag

Dacht nog even snel wat verse broodjes voor het grut te halen en op tijd thuis te zijn, ze zouden al vroeg gebracht worden, maar ze stonden al voor de deur. Vonden het grappig dat ze me zagen aan komen fietsen. Moest ook mijn OV abonnement op mijn OV Chipcard zetten - waarom kan dat nog steeds niet online - voor het geval ik vandaag even met ze de hort op wilde gaan. "Ze" zijn mijn oudste kleindochters. 

Snel ontbijt - ze hadden meer zin in knutselen en hadden alle spullen daarvoor al uit de kast gepakt - en voor mijzelf even koffie gemaakt. Iets te vroeg voor het klassieke 10.00 uur koffietijd, maar even zin in en nodig.

De dametjes lopen door mijn huis met een oude tiara van hun moeder op hun hoofd en de plakstift in de aanslag. 
Uit mijn printer halen ze papier, maar dat heb ik ook in grote hoeveelheden beneden in de la. Ook in kleur en glitter. Die glitters stickers plakt de jongste bij haar zusje op haar gezicht of hals. En grote zus is mooie figuren uit gekleurd papier aan het knippen. 
Daarna heeft de jongste haar hele gezicht versierd met glitterstickers. Als een Indiase bruid. Wat ook een fantasiespel is. Bruiloft spelen. Die hadden ze natuurlijk in het echt in de zomer van een oom van ze in het buitenland.

Daarna naar de speeltuin, lang lekker spelen en gillen (oef) en ronddraaien. Wat energie kwijtraken. 
Dan wat eten, maar dat gaat nogal rommelig en ik heb niet veel puf om te eisen dat ze keurig netjes aan tafel eten. Eisen uberhaupt :)  Maar ze eten wel aan tafel, met bord en placemat. Even rust. Vooral voor mij.

Wat verzinnen om de middag op te leuken voor ze, al spelen ze fantasievol met alles wat hier is. Spelen met lego, spelen dat je juf bent, allemaal leuk. En zonder schermtijd bovendien, nou ja, wel een speelgoed telefoon (voor baby's nog) en daar rondom ook weer fantaseren. 
Fijn om ze in hun eigen spel te zien. Dat er ook voor hen even niets verplicht hoeft. En nogmaals, nul uur schermtijd. Geen tv, geen i-pad of telefoon. 

Wel in de gaten houden, want jongste dacht een viltstift, waar ze bij uitzondering wel mee mochten kleuren,  als lipgloss aan te brengen en dat gaat er nogal moeilijk vanaf. Met oliehoudende make-up remover en 10 watjes verder lijkt het weer een natuurlijke kleur kinderlippen in plaats van knalrood. Blij dat ik al eerder las hoe die stiften van de huid te verwijderen, met water en zeep gaat het niet. En ook nog diverse wonden gemaakt met die stift waar natuurlijk pleisters op moeten.

Kind wilde graag in spiegel kijken hoe of wat, geef ik haar mijn handspiegeltje en laat zij dat vervolgens keihard vallen en dus kapot. Nou ja; kan gebeuren en niet te lang balen ervan. Was een goedkoop Hema-model hoor, geen diamant met goud.

De een wil graag een gekookt eitje, de ander vindt dat bleeeeeeeeh. Dus eitjes koken en de stiften achter slot en grendel maar weer tot ze oud genoeg ervoor zijn, nou ja vooral de jongste van drie (bijna vier). Die van zeven kleurt heerlijk haar plaatjes met regenboogstrepen, heel precies. Altijd lastig als je kleinkinderen in verschillende leeftijden bezig wil houden. Het ene is te kinderachtig en het andere net iets te hoog gegrepen.

In de tuin de planten water geven. Ook altijd leuk werkje. Er is volop te zien voor ze. 

En binnen weer even nepnagels maken van rood papier en vastplakken maar. Voor de jongste een rood glittermasker. Mooi he Oma. Zat ook in een knutselpakket.

Oudste snijdt een hele komkommer in stukjes en eet dat samen met haar zusje lekker op. Dus zo direct nog maar even komkommer halen. 

Op mijn bed geniet de jongste van het trampoline-effect. Kijk oma...en ze valt als in een slapstick plat naar voren of naar achteren. 

Nog een keer naar een speeltuintje en daarvoor nog even komkommers halen. Ze zijn een beetje moe merk ik en snel vervelend, zeurderig of hebben trek - hangry??, dus eten gemaakt en nu wilde de jongste ook snijden. Moeiteloos, ze heeft er gevoel voor. 

Na afloop ligt de hele huiskamer vol met snippers, papiertjes, glitterstickers en weet ik veel wat. En de gang. En trap. Maar ach, even een paar keer de bezem er door en het stoffer en blik gebruiken en klaar en opgeruimd. Nou ja, iets meer dan een paar keer. Een keer of vijftien. Alles wat heel is weer in de dozen en klaar. Gelukkig geen drinken omgekieperd dit keer, buiten, maar dat is niet erg, wel uiteraard over mijn stoelkussen, maar schat ik dat ik die dit weekend ook voor het laatst ga gebruiken. 

Ben blij dat ik inzie dat ik ze niet de hele dag hoef te entertainen en uitstapjes hebben ze net al weken achter elkaar gedaan, dus even niks hoeven is ook voor een kind heel prettig. Gewoon zorgeloos spelen. Wel zei de jongste dat ik had gezegd dat we nog met de bus ergens heen gingen. Goed geheugen. Oma had er de kracht niet voor :) dus ik zei haar dat we dit een andere keer gaan doen en ze gelijk had.

Vandaag even bijtrekken, heb nog steeds niet volop energie merk ik. Werd ook iets te vroeg - op het pieker-uur, wakker, maar uiteindelijk toch weer in slaap gevallen. Door het lezen van een ouderwets papieren boek. Zo heerlijk als je voelt dat je ogen zwaar worden en de slaap eraan komt. 

En toch vult het doen van dingen die ik leuk vind, de energie aan. Mijn voortuin snoeien, zodat het er ´verzorgder´, lees met strakkere lijnen, uitziet. Met timer, zodat ik niet maar door en door en door ga. Ik zie dat voor komende week regen is voorspeld, dus is het prettiger nu droge bladeren te verwijderen. 

Buiten in de tuin de weekendkrant lezen, maar het is veel, veel leeswerk en allemaal nog al somber, dus lees dan liever in mijn Sylvia Witteman boek door. Licht en luchtig.

De F1 van Singapore bekijken op een ´goede´ tijd en spannend omdat Verstappen vanuit positie 2 vertrekt terwijl de vooruitzichten slecht waren voor hem op dit circuit. Op de tweede plek ook geëindigd dus mooi resultaat al wint hij liever en had de luxe dat hij dat vorig jaar lang achter elkaar deed. 

Nadenken over eten ook voor de werkdag weer, zodat ik met zo min mogelijk stress in de avond thuiskom en lekker direct kan eten. Gezond ook nog graag. Nou ja, eerst nog opwarmen natuurlijk. Alsof er iemand voor je gekookt heeft. Of er iemand voor je zorgt. Oh ja; ik doe dat zelf. 

In de avond mijn werkspullen klaarzetten, nagels verzorgen (korter knippen vooral) en even rustig genieten van een prettig weekend. En las bij Mevrouw Niekje over een pedicurebeurt thuis, dus ook maar even met de voeten in een bak warm geurend water en daarna zo liefdevol mogelijk mijn onderdanen verzorgd. Doe ik ook te weinig. 

Nu richting bed, want morgen rinkelt om 05.35 de wekker weer. 

Hoe was jullie weekend?









4 opmerkingen:

Ina zei

Ha leuk dat de voeten in warm waterbad tip aan Nicolet zich op deze manier voortzet. Lekker hoor. Sterkte met het ov deze week, groet, Ine

Anoniem zei

Heerlijk om zo met je kleinkinderen te keutelen. Fijn dat ze zo goed kunnen spelen en niet "stilgezet" worden achter beeldschermen.

Bertiebo zei

Ook al ben je moe, het klinkt toch als een goed weekend!

izerina zei

Wat zullen je kleinkinderen hier leuke herinneringen aan hebben