donderdag 9 januari 2014

Hoeveel ben je waard

Zag gisterenavond op SBS6 dit programma en vond het, voor mij althans, een eye-opener.

Een echtpaar, hij een vaste baan en een redelijk inkomen, zij schnabbelde bij en een koopwoning en ook een auto en 2 kinderen (waarvan in ieder geval zo ik me het herinner eentje volwassen, thuiswonend en een baan en niets hoeven bijdragen).

Bleek na afloop dat de tweede dame meer waard was dan het eerste stel. Hoe dat kwam? Doordat het eerste stel kennelijk in de goede tijden een huis hadden gekocht en daar fors bij hadden gefinancieerd om leningen af te lossen nu nog steeds een grote lening hadden lopen. Het huis was veel minder waard dan toen ze het kochten, de hypotheek was al veel hoger dan de waarde van het huis toen ze het kochten, stond dus zwaar onder water, de verbeteringen die ze dachten te hebben gedaan, hadden alleen voor henzelf sentimentele waarde, maar geen waarde-vermeerdering en al hun geld (leningen incl) was opgegaan aan spulletjes. Spulletjes die niets waard waren. Ze hadden geen spaargeld. De eindberekening gaf aan dat ze zwaar in de schulden zaten zouden ze nu uit hun huis moeten.

Wat natuurlijk niet aan de orde is, maar ja....dingen kunnen zo veranderen en daar zit je dan met tienduizenden euro's schuld. En je Mercedes. En je moderne hoekbank. En je boedhabeeldjes.

De tweede dame leefde alleen en het leven van een happy single, lekker kleertjes en schoenen kopend en iedere maand een botoxje en maar een huurwoning. Wel op een bijzonder mooie plek in het centrum, dus ik vond het een koopje. En kastenvol met designerkleding. En designerhorloges en schoenen. Die hadden nog wel enige restwaarde, meer dan de standaard meubelboulevardspullen van het stel. En de tweede dame had een bedrag van rond de 48.000 op haar spaarrekening staan. Wow....Met 100 euro sparen per maand? Een een netto salaris van 2400,-- En haar uitgavepatroon, alles ging op namelijk? Lijkt me dat er iets niet klopt. Maar ja, misschien een leuke erfenis en natuurlijk Mam die bijspijkert. Wel heel goed van haar dat ze geen schulden had en uitstekend op de hoogte is van haar financiele situatie.

Maar waar het mij om ging was mensen die zich op de borst kloppen dat ze een koopwoning hebben (voor sommigen het hoogste goed), vergeten dat die van de bank is tot het moment dat de laatste hypotheekbetaling is gedaan. Pas dan bouw je kapitaal op.

En dat zaken zoals auto's, meubels (behalve antiek neem ik aan) geen drol meer waard zijn na aankoop. En dat de meeste mensen hun spulletjes teveel waarde geven, terwijl als dit opgekocht wordt veel minder waarde heeft. Het is denk ik vooral de sentimentele waarde. Het kunnen hebben van spulletjes.


Mijn eigen inboedel is ook niks waard. Ikea, een gekregen bank, een antiek stoeltje, een eettafel die al meer dan 25 jaar oud is (zo oud dan hij nu weer bijna modern is). Daar zit mijn (geld)waarde niet in.
Geen auto, Halfordsfiets van de aanbieding, helemaal niks noppes nada van waarde in dit huis.
Vind ik het erg?

Ik vind het jammer dat ik nu niet aan kapitaalopbouw kan doen. Droom over een rijtje garageboxen die ik kan kopen en dan verhuren. Mijn pensioengat is geen gat maar een ravijn, maar goed....mijn vader werd snel na zijn pensioen dement dus alleen mijn moeder geniet van zijn pensioen. Ik heb geen partner, dus wat maak ik me druk.

Waar ik naar uitkijk is de uitzending van volgende week, dan komt Annemiek van het Consuminderhuis aan de beurt. Bijzonder inspirerend. Hoe je je rijk kan voelen, zonder rijk te zijn.

Uiteindelijk lijkt de dat de clou voor mij van dit programma.

Vanochtend al lekker uitgewaaid, rondje lopen en wind tegen. Nou...dan waaien sombere gedachten zo uit je kop. Nu een lekker kopje koffie en verder met zoeken naar een betaalde baan.
9 opmerkingen:

 1. Ik heb het ook even bekeken en meteen maar voor onszelf uitgerekend, daar schrok ik toch wel van, dankzij dat ons huis onder water staat. Gelukkig hoeven we voorlopig niet te verhuizen, maar fijn is anders...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welk programma is dit, want het klinkt wel interessant. Volgens mij ben ik ook niet zo veel waard. Wel wat spaargeld, maar ja ook een koophuis. Voor een huurhuis kwam ik niet in aanmerking, het staat niet onderwater want wel al aan het aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben nu ook geen kapitaal. Toch ben ik blij met mijn onder water staande koopwoning. Deze hebben wij straks ruim afgelost voor we met pensioen kunnen. Dan hebben we niet alleen ons huis als kapitaal, maar ook lagere maandlasten. Dat is voor ons de voornaamste reden. In de jaren voor ons pensioen kunnen we dan nog flink sparen en daarna lekker doorleven zonder hoge lasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. geen koopwoning ,want met een partt ime baan van 30 uur in de week, mijn inboedel is alleen van sentimentele waarde, qua geld is het niet veel, maar wel een flinke buffer op de bank , ik verdien een minimum inkomen , maar weet daar door slim om te gaan met mijn geld ook redelijk mee te sparen, mijn persoonlijke waarde is niet fantastisch ,maar ik ben tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daar heb je toch geen tvprogramma voor nodig, om dat te berekenen? Ik weet het precies, en t ziet er op papier schitterend uit.
  Alleen jammer dat je dat niet allemaal in het handje hebt he... En ervan kan leven. Dus is het eigenlijk niet zo belangrijk. Groetjes, Tina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ik heb het gezien. Leuk, die aflevering van volgende week. Ben benieuwd..
  Ik ben zelf ook geen stuiver waard als ik het bekijk volgens dit programma. Maar soms is 'maar' een huurhuis helemaal niet zo gek met al die huizen onder water. In veel gevallen tegenwoordig kun je beter een huis hebben van de woningstichting dan van de bank, met een hypotheek erop is je huis gewoon van de bank. Ik ben verder happy en gezond. Dat is pas wat waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb alleen de jongedame gezien, jammer dat ik de eerste helft dus miste. Wat ik wel hoorde dat haar moeder haar ook eenmalig 25.000 schonk. Daar is je verklaring voor het hoge spaarbedrag. Ik vond het wel knap dat ze, met háár kledingsmaak, geen schulden had.

  Volgende week zal ik beter opletten op de uitzending.

  En ik wil een woonboot kopen en als B&B verhuren. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wij kijken dat programma ook graag. Blijft inspirerend voor jezelf om scherp te blijven.
  Wat heb je? Wat is het idd nog uberhaupt waard, maar vooral ook hoe blijf je zo tevreden dat je niet voor de bijl gaat en lukraak spullies koopt.

  BeantwoordenVerwijderen