zaterdag 5 juli 2014

1974 voetbalfinale zwijmel

In juli 1974 was ik met mijn familie in Drente in een vakantiehuisje ergens bij de grote Hunnebedden en tot grote vreugde van mijn vader en ene broer (de andere was te jong en had geen interesse in voetbal) was er een tv. Zo konden ze de finale van het WK 1974 bekijken, gewoon 'thuis'. Gewoon een zwart-wit tv-tje, maar wat was het spannend. We hadden in die tijd geen auto, dus we werden of gebracht door mijn Oma, of we gingen met ons allen met de trein.

Mijn moeder interesseerde het geen bal het hele voetbalgedoe en ik vond het wel geinig om mee te kijken en las alle berichten - om de saaiheid te verdrijven - over de voetballers en die van het Duitse team. Ik zag laatst nog foto's van die vakantie en de tienersaaiheid druipt ervan af. Ik had als 13-jarige niet echt interesse in hunnebedden of eeuwige fietstochten, die altijd uitliepen in zomaar  in Duitsland uitkomen, want mijn vader wist altijd een kortere route. Dacht hij. Maar goed, toen was ik 13 en misschien dat ik het nu wel zou waarderen. Ik herinner me nu alleen nog maar grote saaiheid en lange, nog saaiere, fietstochten.

Dus kan me nog goed herinneren waar ik was op 7 juli 1974 tijdens die beruchte finale en wat de uitkomst was. En herinner me de berichten in de krant over Johan Neeskens, met zijn betonnen hoofd. Zware depressie bij Vader en broer. En kennelijk bij geheel voetbalminnend Nederland, want ik lees alleen maar dat "We" nu de kans hebben om revanche te nemen. Goh.

Onderstaand liedje vond ik grappig en als ik nu kijk naar Meneer Spookey heeft hij wel een heel erg witte manier van dansen. En wist ik natuurlijk niet dat ik zo'n 10 jaar later met een soort kloon van meneer Spookey in het huwelijksbootje zat. Die overigens zeer goed kon dansen. En koken. En ook vond dat ik too much talkte.22 opmerkingen:

 1. Leuke post en hartstikke leuk liedje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker vrolijk nummer en leuke herinneringen aan 1974. Nou ja, blijkbaar niet allemaal even leuk. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was grappig om weer terug te denken aan die tijd en mezelf als verveelde tiener te zien.

   Verwijderen
 3. We hebben heerlijk met je meegezwijmeld. Terug naar de 70's, naar dat bijzondere jaar 1974, toen het op 31 augustus afgelopen was met de zeezenders Radio Veronica en Radio Nordsee International. Met 13 jaar luisterde je misschien nog niet zo veel. Wij die tien jaar ouder zijn kunnen ons die tijd en dag nog goed herinneren.
  Wij wensen jou een fijn weekend. Saludos A&M

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och ja, dat weet ik nog wel....ik luisterde naar Radio Noordzee en was helemaal van de leg toen de zender zijn laatste uitzending maakte. Wat moest ik nu nog luisteren?? :)
   Ook een goede zondag!

   Verwijderen
 4. Tja, van 1974 weet ik niets meer, ik ken alleen de verhalen. Dit nummer ken ik wel en ik heb ervan genoten. Dank voor het plaatsen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat grappig om dit weer eens te zien en te horen!
  Ik vond het destijds een erg leuk en vooral vrolijk nummer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker lekker vrolijk en leerde het later ook in andere uitvoeringen kennen. Is al een oudje.

   Verwijderen
 6. Wat een leuk blog! Ong 1 week na die finale gingen manlief en ik met een bevriend echtpaar naar Duitsland .Een kennis van mijn ouders had daar een Cafe en oei wat zijn we geplaagd ,maar konden er goed tegen gelukkig en het was super gezellig !! Het rare was,onze rekening werd steeds weer betaald Elke avond als we wilden afrekenen was onze rekening al betaald door iemand en we mochten niet weten door wie !! Het nummer is nog altijd lekker om te luisteren .
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ook ik herinner me het als een vrolijk nummer , leuk weer eens te horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In 1974 was ik zwaar verliefd. De rest ging langs mij heen. Maar het nummer ken ik. Leuk!!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms komt door de muziek weer een herinnering terug en zit je opeens weer midden in die tijd. Dit is er eentje voor mij.

   Verwijderen
 9. Yesss, weer zo'n nummer dat ik helemaal vergeten was maar dat nu gelukkig weer terug is. Leuke song; met plezier naar geluisterd.
  Waar was ik in 1974? Tjonge, twee jaar getrouwd, arm maar gelukkig. Vier jaar later was ik weduwnaar en had geen reden meer om op de sterren te dansen.
  Bedankt voor deze leuke bijdrage.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe snel kunnen dingen veranderen. Ik schrijf het wel en lees het vaker, maar besef het kennelijk te weinig. Fijne zondag!

   Verwijderen
 10. 1974 had ik net een broertje gekregen. Van dat voetbal weet ik alleen maar dat rood van links naar rechts speelde of andersom haha. Zwart wit tv maakte de presentator inventief...
  Leuke is wel dat dat broertje een heuze voetbalheld werd hier in de stad en omdtreken. Komt vast door de wk van toen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zat thuis bij die finale, maar ik vond het veel te spannend. Ik ben daarom maar patat gaan halen voor de familie. Lekker rustig op straat.
  Heerlijk muziekje, Leuk om weer eens te horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een leuke meeswinger! 1974... niet bewust meegemaakt. Maar het was toen vast net zo spannend als nu!

  BeantwoordenVerwijderen