donderdag 19 oktober 2017

Dempsy & Makepeace

Van mijn psycholoog kreeg ik een boek door wat interessant voor me zou kunnen zijn. Van Brene Brown - De moed van Imperfectie.

Zij schrijft veel over zelf liefde en geloven dat je er mag zijn. Geeft ook TedTalks hierover.



In haar boek beschrijft ze dat mensen die dit (nog) niet zien - dat ze de moeite waard zijn -  hun onrustgevoelens die dit gebrek hieraan, graag dempen. Dempen met drank, drugs, gokken, werken, troost-eten, sex en oh ja problemen van anderen oplossen, maar ook online zijn, uren Facebooken, twitteren en hahaha ik denk ook bloggen, vloggen en alles wat ik dus ook doe alhier.

Alles wat helpt om maar niet die rotgevoelens te hoeven ervaren. Die gevoelens van kwetsbaarheid en onzekerheid, gebrek aan verbondenheid.  Het helpt om de scherpe kantjes van die gevoelens te halen.


Afbeeldingsresultaat voor dempsey and makepeace

Maar wat het neveneffect is van Dempen, is dat het ook je vermogen dempt om fijne gevoelens te kunnen voelen.

Dat sloeg wel even in.

Want ik demp denk ik al heel lang mijn rotgevoel door eten. Geen Spercieboontjes of kropsla maar zoet, zacht, zompig, veel en calorierijk en voedings-arm. En de schaamte die ik zie en voel als ik naar programma's kijk waarin heel erg dikke mensen op een punt zijn gekomen waarin ze gehandicapt zijn en alleen nog maar op bed kunnen liggen als een homp mens en als enige hoogtepunt van de dag hebben de maaltijd, die schaamte is net zo groot. En de herkenning.

En dat niets hen (mij) motiveert. Niet hun kinderen, niet hun familie, hun geliefde. Wat logisch is, want echte motivatie komt vanuit jezelf. Die kan niet door externe factoren worden opgelegd. En dat je hart het binnenkort begeeft, dat is rustgevend. Want dan is dit alles voorbij.

Een jonge vent kon nog wel zelf lopen en kocht dan bij de supermarkt vooral snoep en zoetigheid. 
Ik zag in plaats van die zakjes Haribo,  zakjes Heroine hangen. Hetzelfde effect. Alleen zal je dat laatste product niet in de schappen van de supermarkt vinden. 
Maar wel flessen drank. 
Of sigaretten.

Alles wat je gevoel dempt is voorhanden en vaak legaal verkrijgbaar. In welke vorm dan ook. 

Maar dat dit dus ook je mooie gevoelens dempt, dat je die niet meer voluit ervaart. Au....dat raakt me.
(Zeker te weinig snoep gegeten onlangs, voel geen demping!!). Mooie gevoelens zoals geluk en liefde worden ook gedempt. 

Snotvergeme zeg, ik zou bijna naar de koekjestrommel grijpen, zo schuurt dit. 



6 opmerkingen:

Anoniem zei

Het lijkt mij een vicieuze cirkel, niet dempen, betekent ook dat je het gemis ervaart van geen liefde en geluk, wat ook niet uit de lucht komt vallen.
Je moet er op uit, contacten maken met het hachelijke gevoel of je je wel geaccepteerd kunt voelen, zoals je bent...

Ik demp ook net zo goed, niet zozeer met eten, maar met roken en soms wat alcohol, zij het met mate, maar haalt soms net even de scherpe randjes weg.
Het is een lastige, steeds weer zweven tussen licht en donker om het evenwicht te bewaren, een koorddanser is er niets bij...

Groet Lily

Luz zei

Nee, niet naar de koekjestrommel grijpen!
Mooi dat jij je dit gaat realiseren, veel mensen leven ook een leven van dempen, ik hoef maar aan mijn schoonouders en jouw moeder te denken, zonder naar de drugs, drank of snoep te grijpen.
Als je beseft waarom je dingen doet die slecht voor je zijn ben je al een heel eind op de goede weg. En jij bent op de goede weg!
Liefs van mij

Anoniem zei

Zelfinzichten kunnen behoorlijk pijn doen,maar zijn noodzakelijk om je problemen en je uiteindelijk versterkend gedrag (demping werkt maar tijdelijk en doet je grijpen naar meer) aan te pakken. Nee jehoeft niet totaal te veranderen, maar als je de werkingsmechanismes herkent, kun je er wel doorheenprikken en betere patronen omhelzen. Ja het doet pijn, nee dat is niet erg. Je overleeft het en kunt het steeds beter aan.

Anoniem zei

Hoi Citroenvlinder, ik ken dit boek niet.. maar. ALLES begint in jouw DENKEN wat jij denkt geeft een GEVOEL dit gevoel veroorzaakt GEDRAG bijv. snoepen, alcohol, drugs, kopen, sex enz. dit gedrag wordt een GEWOONTE want het troost en ontspant je in eerste instantie en deze gewoonte wordt een GEBONDENHEID is een ander woord voor verslaving. Deze vijg G's leerde ik jaren geleden al in het bevrijdingspastoraat. Een goed boek hierover (niet christelijk)is AHA van Marnix Pauwels. Als jij jouw gevoelens (verslavingen) wilt leren begrijpen en beheersen, dan is het niet belangrijk hoe jij je voelt, maar hoe het komt dat jij dat voelt(wat denk je de hele dag over jezelf, je lijf, jouw situatie enz.)en dat je kunt kiezen wat je gelooft wat jij denkt. ik wens je sterkte Bieke

Anoniem zei

een Gedachte geeft Gevoel veroorzaakt Gedrag dat gedrag kan een Gewoonte worden een gewoonte wordt een Gebondenheid Bieke

klaproos zei

de kracht van gedachten... oeffff. dat is zó waar, je bent wat je denkt,
maar ook jij kan daar verandering inbrengen toch, morgen beginnen en als het niet meteen lukt overmorgen en anders de dag daarna... maar op een dag.. denk je positief en laat je het zoet vette weg, dat heb je niet meer nodig dan...

een lieve knuffel
xxx