woensdag 4 oktober 2017

Tajine moet eerst zwemmen

Van mijn dochter en schoonzoon kreeg ik een Tajine die ze meenamen van hun vakantie. En heel toevallig had onze Jeroen Meus een recept die hij in een Tajine op het gasfornuis klaarmaakte (zie...ik gebruik gewoon het werkwoord klaarmaken!).

Afbeeldingsresultaat voor jeroen meus tajine

Maar eerst moest ik de Tajine gereedmaken voor gebruik zei mijn dochter. Dus maar even via google checken hoe, want sprak haar schoonmoeder niet zo snel en wilde 'm graag uittesten (die Tajine dus, om een lekkere Tajine te maken).

Eerst moet hij 24 uur weken in zout water. Dus nu staat het deksel in een emmer te weken en de onderkant in de afwasbak. Daarna droogmaken en inwrijven met (olijf)olie. Binnen- en buitenkant (mmm...is geglazuurd aan buitenkant dus vraag me af of dat ook moet). Anyways...daarna 2 uur in een oven van 150 graden.  En daarna weer wassen en de binnenkant inwrijven met olie.

Nu loop ik direct tegen een praktisch dingetje aan. Want alleen de onderkant (de schaal) past in mijn oven. Dus even nadenken hoe ik die bovenkant prepareer. Het werkt denk ik net zoals een Romertopf die ik ooit van een tante kreeg. En nu bij de kringloop ligt.

Die moest je ook een nacht in water laten staan en dan stoomde alles heerlijk klaar. Maar wel iedere keer weer opnieuw, voordat je ging koken, in water laten weken.

Heb de onderkant in de oven staan, ingesmeerd en al en ben benieuwd. Denk dat ik 'm dan morgen kan gebruiken, want hij moet er 2 uur in staan en daarna ook nog inblijven tot de oven is afgekoeld.

Iemand ervaring met Tajines?


13 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Jawel, maar ik heb bewust gekozen voor een iets andere variant, want dat gedoe met elke keer weken en invetten, daar heb ik geen zin in.
Ik gebruik hem op gas en ik doe er soms een deksel van een andere pan op. Mocht jij toevallig een deksel hebben dat ovenvast is (bijvoorbeeld van zo'n zware ouderwetse braadpan), dan zou je dat kunnen proberen in de oven.

Unknown zei

Ik heb een geglazuurde tajine, die heeft de eerste keer voor gebruik gezellig een paar uur in bad gelegen om te weken. Nu gebruik ik m gewoon, was hem met de hand af en gebruik hem een volgende keer weer.
Ik gebruik hem op gas, wel op een vlamverdeler. Dat zag ik Jeroen Meus dan weer niet doen.
Ik gebruik mijn tajine niet heel vaak (een paar keer per jaar), maar na zes jaar is ie nog prima.
Eet smakelijk!
Marianne

Iris Papilio zei

Helaas kan ik je niet helpen en al dit soort heel erg bewerkelijke toestanden zijn ook niks voor mij! Maar ik wens jou veel succes en smakelijk eten hoor!

Zijookweer zei

Ik kan het heel goed opeten. :)

Nietzomaarzooo zei

Dat is ook een kunst! :)

Nietzomaarzooo zei

Dank je.

Nietzomaarzooo zei

Precies; ik lees overal dat je een vlamverdeler moet gebruiken en Jeroen deed dat niet. Hij zette de pitten best wel hoog en schroeide zo het vlees eerst dicht.
We gaan het meemaken.

Nietzomaarzooo zei

Goede tip. Ga ik eens even uitproberen met die deksel.

Petr@ zei

Ik heb er ook een. Gekregen van mijn schoondochter, die had hem meegenomen uit Marrakech. Tot mijn schaamte nog nooit gebruikt.
Maar het is een sieraad in de kast ;-)

abdallah zei

Gebruik al jaren bijna elke dag Tajines ik heb er meerdere in allerlei formaten en geglazuurd en ook de ongeglazuurde kle varianten, deze laatste hebben overigens mijn voorkeur, deze vergen ook wat meer voorbereiding, die moet je 24 uur weken in water, uurtje laten drogen, van binnen en van buiten insmeren met olijfolie en 2 uur bakken in een niet voorverwarmde oven op 150 graden, daarna af laten koelen in de oven, als ie handwarm is uit de oven halen en weer insmeren met olijfolie, je zult zien dat de olijf olie volledig in de tajine zal trekken, een dag later smeer je m nog eens in met olijf olie, ook dat zal er weer helemaal intrekken, de tajine is nu klaar voor gebruik, door de vele olijfolie zorgt ervoor dat de tajine een soort tefal anti aanbaklaag heeft gekregen, verwarming dient altijd langzaam te gebeuren en nooit als ie heet is koude vloeistoffen of produkten toevoegen want dan kan hij barsten, ik gebruik deze op de keramische kookplaat al jaren zonder problemen. en nooit !! afwassen met afwasmiddel dat lost de olijfolielaag op, alle smaken en kruiden trekken langzaam in de klei, dus hoe ouder de tajine wordt des te meer smaken geeft hij af. geglazuurde versies gaan niet rechtstreeks op de keramische plaat want die barsten geheid, daarvoor gebruik ik een stalen wokring zodat de tajine in feite 2cm boven de gloeiende plaat hangt en dit gaat net zo goed, deze hoef je niet in de oven te bakken, alleen een nacht weken en de ongeglazuurde bodem insmeren met olijfolie om het vocht in de klei te "sealen" de geglazuurde was ik af met heet water afwasmiddel , want de smaken trekken nou eenmaal niet in de glazuurlaag, is het aangebrand dan geldt voor beide types gewoon in warm water laten weken het laat vanzelf los.
veel kookplezier met je tajine, het allerbelangrijkste is: geduld

Malika zei

Je hebt ook tajine die waar een ijzer cirkel hebben en ik gebruik de vlamverdeler ook niet want moet niet op gas wel op als je kookt mrt stroom of je moet er een speciale tajine voor hebben

Malika zei

Als ik ermee kookt was ik die gewoon en ga die niet meer weken hoor . De mijne hebt ik gewoon voor de eerste keer geweekt en dan met olijfolie en heb die niet in de oven geplaatst.