dinsdag 11 december 2018

Palmolie

In het reisprogramma van Erica Terpstra ging zij naar Brazilie en het viel haar op dat veel inwoners hun oorsprong in (West-)Afrika hadden.

Ook de eetgewoontes kwamen overeen vond ik. Gerechten bereid met of in Palmolie. Diep oranje gekleurde olie. Die alles een aparte smaak geeft. Die de maag van Europeanen meestal niet verdraagt.

En de cultuur over de geesten en godenwereld kwam me bekend voor. Een offer voor de goden en dan een fles Nederlandse Jenever als offer. Bij voorkeur Nederlandse. Of je deurposten daarmee besprenkelen. De forten waar de slaven werden verzameld om naar Zuid- en Noord Amerika te vervoeren stonden aan de Westkust, vaak onder leiding van Hollanders.

Akpeteshie noemen ze die Jenever aldaar. Voor plengoffers aan de voorvaderen, de aarde.


Foto van Pixabay


Altijd als ik wel het eten at wat de familie van mijn ex-man ook at, stond men met de oren te klapperen. Dat ik dat aankon met mijn Europese maag. Grappig, want ik zag Erica ook genieten van diverse Braziliaanse lekkernijen, waarvan de meeste mensen een dagje buikgriep krijgen. Dat laagje spek behoedt ons denk ik voor maag-ellende.

Dat en een grote portie durf.






7 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijk mens die Erica.

Iris Papilio zei

Ze is toch geweldig die vrouw hè. Palmolie schijnt erg ongezond te zijn, dat wel.
Maar ik krijg er ook niks van als ik ergens inheems voedsel eet. Ook een stevige maag, want een stevig lichaam denk ik... ;-)

Anoniem zei

Heb ook een stevig lijf, maar verdraag niet veel. Geen Erica genen.

Sylvia zei

Ik vind haar altijd erg leuk om naar te kijken... :D

Mevrouw W. zei

Ik vind het altijd een leuk programma om naar te kijken en dat komt natuurlijk door die lieve Erica.

Janne zei

Ik ben slank maar kan alles eten hoewel ik palmolie en produkten waarin dat verwerkt is, zoveel mogelijk vermijd!

Judy zei

Interessant om te lezen! Ik dacht dat palmolie taboe was, omdat het verwerkt wordt in allerlei verzorgings- en voedingsproducten en er hele regenwouden worden gekapt voor palmolieplantages. Geen idee hoe het smaakt.