zondag 26 mei 2013

Graf

Van de week voor het graf van mijn vader naar een steenhouwer geweest met mijn familie. Er lag al een steen op, want het is een familiegraf (eeuwigdurend) en dus moesten we kijken of de naam van mijn vader daar nog bij kon of dat we een andere oplossing moesten aanschaffen. Die steen was al 60 jaar oud.

Wat bevreemdend, in een toonzaal lopen waar allerlei voorbeelden van graven zijn en dan bewonderend kijken naar de mooie granieten steensoorten.

Mijn moeder komt vanuit een (geloofs)overtuiging dat dood dood is en dat het dus niets heeft om na de dood van het stoffelijk omhulsel daar nog aandacht aan te besteden. Nooit meer een graf bezoeken dus.
Dat wij - haar kinderen en onze vader - daar anders over denken, is iets waar ze maar moeilijk ruimte voor kan maken. Ik schrijf het misschien een beetje lomp, maar het voelt zo koud. Mijn moeder komt dan weinig invoelend over. Alsof het alleen haar man betreft. Maar mijn vader was ook iemand vader, neef, broer, zwager en opa.

En wat is het allemaal duur. En wat vind ik het raar dat iedereen er een mening over heeft, maar niemand aanbiedt om een bijdrage aan de  kosten te leveren. Dat mijn moeder dat allemaal zelf moet betalen straks.

Hoe ging/gaat dat bij jullie?


8 opmerkingen:

 1. mijn vader is nog wel begraven ,omdat mijn moeder toen nog leefde en zij dan zijn graf kon bezoeken,maar zelf wilde zij weer terug naar haar geboorteplaats en gecremeerd worden, ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit meer bij het graf van mijn vader geweest ben,na zijn overlijden , toen mijn moeder overleed is zij naar haar wens gecremeerd in in haar geboorteplaats en daar op het kerkhof uitgestrooid. ook daar ben ik niet meer geweest, nu krijg ik daar weleens commentaar op uit mijn omgeving ,omdat mensen mij ongevoelig vinden,maar ik heb thuis een minialtaartje met een kruisje omdat mijn ouder katholiek waren ,een trouwfoto van mijn ouders en een theelichtje, dat brand ik op hun verjaardag en sterfdag. ook heb ik in mijn portemonnee van hen beiden de laatste pasfoto die er van hen gemaakt is, ik vind het niet erg respectvol om te oordelen op hoe mensen hun overleden familieleden herdenken, tenslotte is ieder mens anders en dus ook de manier hoe je herdenkt is anders, dat ik niet naar de begraafplaatsen van mijn ouders ga wil niet zeggen dat ik niet van ze gehouden heb of ze vergeten ben.ik wil zelf straks ook een zo eenvoudig mogelijke uitvaart en gecremeerd worden, verder laat ik het een beetje aan mijn dochter over hoe zij het wil invullen, gelukkig waren mijn ouders goed verzekerd en hoefden de achtergebleven familieleden niets te betalen ,ook ik heb een redelijk goede verzekering en wat geld op de bank dus hoeft mijn dochter straks niet op te draaien voor de eventuele kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dus iedereen wil het, behalve Moeder en Moeder moet betalen?
  Ik zou voorstellen: de kosten delen door degenen die willen.
  Hier is alleen nog een graf van Opa, ruim 40 jaar oud en dat
  bezoek ik met in gedachten de andere dierbaren die gecremeerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van één broer duidelijk antwoord; hij voelt niets voor meebetalen. Ook hij was tamelijk suggestief naar wat HIJ mooi vond. En mijn moeder durft gewoon niet haar mening door te zetten; bang voor ruzie of maanden geen contact met kinderen.
   Manipulatief allemaal.. Broer zou inmiddels moeten weten hoe zijn moeder in elkaar zit.
   De rest reageert niet.

   Heb haar de suggestie gedaan om een veel goedkopere offerte op te vragen. En dan een keus te maken. Wat in haar budget past.

   Verwijderen
  2. Dag Optimist,

   Dat heb je goed aangepakt, vind dat je moeder anders wel een beetje klem zit.
   Sterkte ermee.

   Verwijderen
 3. Zoiets blijft moeilijk, omdat je er niet op voorbereidt bent.
  Het lijkt ook wel uit je verhalen dat er nog een stukje 'oud zeer' bij je moeder zit.
  Misschien dat ze daarom zich er zo moeilijk toe kan zetten, naast haar geloofsovertuiging
  natuurlijk.
  Als ze het werkelijk niet wil, zou het dan niet een mooi gebaar van de kinderen aan hun vader
  zijn om dit te bekostigen? Als het ook noodzakelijk is ook voor haar zelf later, dan kan ze een simpele steen overwegen en dan moeten jullie dat misschien maar respecteren.
  Sterkte met beslissen....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog een bijkomend probleem:
  Wie betaalt de jaarlijks onderhoudskosten van het graf?
  Soms betaal je die vooraf, maar dat is niet altijd zo.
  Wat moet er gebeuren met het graf na 20 jaar?
  Je kunt verbaasd staan hoe iedereen dan ineens weer denkt.
  Belangrijk om daar toch eens over van gedachten te wisselen.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.