dinsdag 9 december 2014

Waarom zijn meisjes allemaal prinsesjes?

Keek vanochtend naar Koffietijd - ja, je moet toch wat als je niet werkt - en daar zag ik een kapster hele jonge meisje, die allemaal in roze poedertintjes gekleed waren, de haren opsteken of in een knotje doen.

Alle meisjes zagen er schattig uit. Schattig en roze. Met van die stomme (sorry) meisjesschoenen en wat mis ik De Stoere Meid. De Pipi-Langkous!

Gewoon een meisje die lekker mag stoeien in haar kleding, kleding die tegen een stootje kan, vies mag worden en er op is gekozen om vooral aan een imago te voldoen; Het kleine prinsesje.


Het lijkt wel alsof deze meisje meisjes helemaal niets stoers mogen doen, maar vooral alles in roze moeten uitzoeken en doen en ook vooral heel schattig moeten zijn. Ik kan me niet herinneren dat dit zo was toen mijn dochter en zoon jong waren. Die roze trend. Nu spreekt Oma over 25 jaar terug hoor :)

Ik zie om me heen vrouwen die zo blij zijn dat ze dochters hebben want die kunnen ze leuk aankleden. Jeee...koop dan een Barbie! Misschien dat je dochter wel lekker in een spijkerbroek en een warme trui de hele dag buiten in de boom wil klimmen!

Ook heel stereotype vind ik deze ontwikkeling.

Hoe ervaren jullie dat? Of zie ik het te zwart/wit??

14 opmerkingen:

anoniem zei

Mijn meisje(13) is wilder, rauwer, viezer dan mijn jongens! Ze kiest nog steeds liever voor praktisch, zit lekker en als het er een beetje uitziet is het meegenomen😉😉 maar ze kan enorm goed keuzes maken, is trouw aan zichzelf, dus wat wil ik nog meer?
Zeker geen prinsesje

Lianne zei

Mijn jongste dochter was tot haar 7e een extreem roze prinsesje, liefst gekleed in een ballettutu met extra gazen elfenvleugeltjes. Dat had ze helemaal van zichzelf, haar zus en ik zijn redelijk stoer/neutraal. We hebben haar gefaciliteerd in haar roze fase, blijkbaar had ze dat nodig. Nu is ze 16 en voetbalt bij Vrouwen1 en is gewoon een extreem stoere meid. Die een heel eigen kleding en make-up stijl heeft waar ze zich heerlijk bij voelt.

Anoniem zei

Ik zou het niet aanmoedigen als ik een dochter had. Ik was zelfs nogal stoer terwijl iedereen mij 'schattig' vond met mijn blonde krulletjes en schattige 'gezichtje'. Ik heb twee zoons dus ik heb er verder niet te maken. Als ik een dochter zou hebben zou ik haar zeker een bep. richting induwen en geen stofzuigertje geven ofzo. Het is allemaal marketing en commercie. Groet 'Butchy" [grapje]

Janne zei

..ik denk dat het meer over de ouders zegt dan over de meisjes!

Tessa zei

die kinderen kiezen niet om in dat programma te zijn. Mijn dochter is absoluut heel schattig, kan ze niets aan doen, maar roze heeft haar slechts kort bekoord. Maar zelfs in een spijkerbroek met docMartens en een houthakkersbloes is ze nog schattig. Er komt alleen heel ander geluid uit als ze je van commentaar voor ziet, dat is nog wel eens een schok voor mensen.
En dan moet ik heel hard in mijn vuistje gniffelen.

Anoniem zei

Juist die richting induwen vind ik eng. Ik heb t op zn beloop gelaten. Ze bleek al heel snel een poppenkind en dat is nu nog. Fases van roze hebben we gehad, maar ook van stoer. Momenteel ook wat meer stoer. (7jr).
Zoontje van mn vriendin was juist wild van zn stofzuiger.

Je dwingt gewoon niet af waar een kind blij van wordt. Gelukkig maar.

Mevrouw W. zei

Toen mijn jongens klein waren droegen ze wel kleding met auto's en andere stoer prints erop en camouflagekleuren. Tot een bepaalde leeftijd zocht ik die kleding voor ze uit, maar dat kwam ook doordat ze beiden bezeten waren van auto's, tractors, monstertrucks ect. Dus ja, ondanks dat ze wild van die voertuigen en stoere dingen waren, ging ik daar wel in mee. Ik wil niet per se zeggen dat ik ze een bepaalde kant op wilde duwen, maar zo ging het gewoon.

Toen ze wat ouder werden en roze shirts en blousjes voor jongens/mannen in kwamen wilden ze deze absoluut niet hebben, want dat was voor homo's zeiden mijn basisschoolkinderen... en blijkbaar wilden ze hier niet mee geassocieerd worden. Dat vooroordeel was iets wat op school speelde, want van mij kwam dit vooroordeel beslist niet.

Als ik een dochter zou hebben, zou ik ze denk ik niet alleen in roze kleden, hoezeer ik zelf fan van deze kleur ben. Maar ja, ik heb geen dochter dus eerlijk gezegd weet ik eigenlijk niet wat ik zou doen. Het ligt een beetje aan het kind, denk ik.

Ivy zei

Even generaliseren hè:
't Is op zich niet zo erg dat ze een prinsessenjurk willen (als dit nou de allerallerallerliefste wens is van het meidje...) maar dat ze zich gedragen als prinsesjes en prinsjes, omdat ze naar de ogen gekeken worden door hun ouders, dat vind ik veel erger. En dat ouders make up, schoentjes met hakjes(!) e.d. toestaan aan nauwelijks de kleuterschool ontgroeide meisjes, dat vind ik echt helemaal maf, net zoals kinderen van 8 met een mobieltje.
Maar ja, ik zal het wel allemaal niet begrijpen en hopeloos ouderwets zijn. Zit ik niet echt mee, trouwens.

Elisabeth zei

Als ze zelf al dat Roze willen prima ,maar al dat bijna opgelegde meisjes gedoe nou nee !! Zelf was ik best een ''echte'' meid maar ik klom ook o zo graag in bomen en hoe hoger hoe liever .Dus dat kan prima samen gaan !!

Lot zei

Ik ben het helemaal eens met de laatste 2 reacties van Gerda en Elisabeth.

TE is nooit goed.

Unknown zei

@ Lot, TE is idd niet goed, behalve bij TEvreden ;-)

Amandjuh88 zei

Ik heb twee zoontjes waarvan 1 altijd met. Zijn handen aan haren aan het frutten is, op de peuterspeelzaal altijd in de poppenhoek te vinden is. Of met de meiden bij de kaptafel, haren fohnen en kammen, klipjes en haarbanden draagt. Dansend in prinsessen jurken door de groep. Manlief heeft het er. Soms moeilijk mee.. Het is toch. Een jongens die hoort met autos te spelen, zelf genietik vol op! Heerlijk onbezorgd kunnen doen wat hij leuk vind! ( tijdens mijn zwangerschap, zat hij zelfs aan zijn haren te frutten op de echo's en ook dat hij wa ingedaald probeerde hij het nog, wat heel wat pijn heeft gedaan bij mij, toen hij geboren was zagen we wat de oorzaak was... Hij lag de hele dag met zijn handjes in zijn volle bos met haar! Wakker en slapend maakte niet uit. Nu hij bijna 3 is zien we nog altijd het zelfde gedrag)

Realmam zei

Ik dacht er eerst ook zo over, totdat mijn dochter van nog geen twee (!) al grote drama's maakte over haar kleren. Van mij heeft ze dat absoluut niet, ik maak me zelden op, ook ging ze niet naar de opvang en haar vriendje was een stoere jongen. Maar zij wilde alles roze. Anders kreeg ik haar kleren niet aan. PUNT. En daar was ze gewoon echt heel eigenwijs, maar ook heel consequent in. Ze had een paar prinsessenjurken gekregen en daar paradeerde ze de hele dag in rond, die schoenen heeft ze er overigens nooit bij gehad. Inmiddels is die fase wel redelijk voorbij, ook wil ze af en toe wat stoere kleding aan.
Ach, ik heb me erbij neergelegd. Op die leeftijd zijn er ergere dingen dan de drama's over welke kleren. Maar ik ben ervan overtuigd dat sommige dingen er simpelweg gewoon zelf in zitten. En dat komt er dan ook vanzelf wel uit.

valhalla zei

Onze DL stond erop toen ze wat.... net twee was ofzo, rokken en jurken te dragen. GEEN BROEKEN! Nu heb ik daar nooit een strijd van gemaakt, ik vond het wel grappig. Zo is het een paar jaar gebleven. Nu gaat ze richting de 7 en vindt ze het wel best. De meisjes hier in Noorwegen zijn om te zien een stuk minder popperig dan in NL en ze gaat gewoon in joggingbroek naar school. Ook de prinsessen-aspiraties zijn weg. Ze ging trouwens wel gewoon op straat liggen spelen met d'r prinsessenjurk aan. Dat dan weer wel ;)

Je kan het niet dwingen. Maar roze is toch de norm voor meisjes. Iets anders dan dat, is 'voor jongens'. Begint al bij maat 56. Vreselijk.