woensdag 4 februari 2015

Dode Haaienogen

Van de week zag ik de documentaire over Electro-shock therapie, 0,8 Ampere Geluk. Ik herkende de blik in de ogen van de patienten. Een blik die Ruby Wax omschrijft als Dead Shark eyes.


Een blik die veel mensen hebben die aan een depressie lijden. Geen sprankel in hun ogen, maar een dode vissenblik. Ruby zegt dat ze die blik moeiteloos herkent, ook al ontkent diegene die 'm heeft.

Dooie Haaien ogen

Het deed me meer dan ik dacht. Hoe diep kan de donkere zwartheid zijn voor iemand. Maar ook dat ik die zwartheid heb gezien en dat hij soms nog steeds trekt. Toch overheerst dat ik dankbaar ben dat ik nog zoveel heb om dankbaar voor te zijn en dit ook zie en herken. Dat ik elke dag opnieuw kan en mag beginnen. In rust en veiligheid. Niet bang hoeven zijn mijn hoofd letterlijk te verliezen.

Ben blij dat mijn tv het niet doet, zodat ik geen beelden op het journaal hoef te zien van een piloot die fijn levend verbrand wordt als manier van zo doen wij dat. Geen beelden hoef te zien van afgehakte hoofden of straks, mark my words, het bericht dat ze nu ook een vrouw hebben onthoofd.
Alsof we terug in de middeleeuwen zijn, of nog verder terug bij de Romeinen. Gaan we straks niet fijn naar de Arena om voetbal te zien, maar leeuwengevechten. Oh nee...daar zijn we te beschaafd voor.
Wij gooiden nog maar 400 jaar geleden ook andersdenkenden op de brandstapel. Onze beschaving is maar zo'n dun laagje.

En misschien zeggen we over 100 jaar ook wel dat het van de zotte was dat we mensen een electrische schok gaven om van hun depressie af te komen. Of volstopten met pillen. Of juist niet en uren praten.

Hoorde ook nog van iemand wiens bedrijf van de een op de andere dag is overgenomen door de concurrent in het buitenland. En de managers maar met droge ogen blijven beweren dat zij het beste met de medewerkers voor hebben, maar wel ondertussen eerst hun eigen belangen veilig stellend. En een paar maanden geleden al een eerste reorganisatie te hebben gedaan, zodat diverse pionnen op de juiste positie staan om gemakkelijk te worden gewipt. Hoppa!!

En natuurlijk wordt er nooit eerlijk antwoord gegeven op vragen of men dit al wist toen. Sterker nog; dit is alles allang uitgewerkt en ook ligt er al een plan wie er straks kunnen blijven en wie er graag, per direct,  mogen ophoepelen. Zonder iets, want die fijne reorganisatie heeft ervoor gezorgd dat al hun oude rechten weg zijn. Nu worden er loze bullshitmanagement-termen gebezigd en worden er veel, heel veel wortels voorgehouden aan ezels, die ook weer hun hypotheek moeten betalen, of de aanbetaling aan de vakantie hebben gedaan of 3 studerende kinderen hebben. En dus niets durven te zeggen of te doen aan deze Rattenstreek.

Pfffffffffffffffff....neem nog een lekker kopje zelfgemaakte kippensoep en focus op het goede, het mooie en het pure.
5 opmerkingen:

 1. Het Journaal laat gelukkig niet alles zien. Groet en sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoals mijn welgeleerde zoon altijd zegt: een land krijgt de regering die het verdient.
  Meer heb ik er niet aan toe te voegen.
  Alles hangt af van het stemgedrag ...en de mentaliteit voeg ik er zelf aan toe.
  Met lede ogen zien wij vanuit het buiteland aan hoe snel en zeer het bergafwaarts gaat met Nederland.
  En nee, wij zijn geen enge extreem rechts denkende mensen, maar wel weldenkende mensen die hopen dat het tij zich mag keren. Zowel in Nederland als de rest van de wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Keek vanmorgen even in de krant, zag een neergestort vliegtuig en mensen in kooien en toen had ik er alweer genoeg van.
  Goede beschrijving van die ogen.
  Heb veel gewandeld in het bos, even sneeuwbui gehad ben heerlijk moe.
  Ga zo nog even naar buiten voor de hond en daarna toch echt naar bed. dikke knuffel van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Indrukwekkende reportage, er was de dagen ervoor op de radio ook al veel aandacht voor.
  Over al die ellende in de wereld: je moet je ogen er niet voor sluiten, maar heel soms moet je je er bij neerleggen en je niet druk maken om dingen die je zelf toch niet kunt veranderen.
  Het is voor mij ook onbegrijpelijk dat er zo'n enorme onverdraagzaamheid en groot machtsvertoon is. Dat mensen niets voor elkaar over hebben, elkaar het licht in de ogen niet gunnen, maar dit is al van alle dag....... En wat heeft de wereldbevolking ervan geleerd? Niets, helemaal niets, schandalig genoeg. Als iedereen zich eens een beetje normaal zou gedragen, was er voor elk mens een dak boven 't hoofd en hoefde niemand met honger naar bed, want er zijn genoeg voorraden op de wereld.

  Groetjes van een op zich best wel positief persoon..... die zichzelf gelukkig prijst niet bekend te zijn het begrip dooie haaien-ogen.

  BeantwoordenVerwijderen