zondag 8 februari 2015

Scandinavische detectives

Ben al jaren fan van de Scandinavische detectives. Eind jaren 70 leende ik al de boeken Sjöwall en Wahlöö uit de bibliotheek en verslond ze. En andere sfeer en die sprak me aan.

Daarna Henning Mankell die de Wallander reeks schreef (ook veel boeken over Afrika, ook uitermate de moeite waard) en daarna nog veel meer schrijvers en tegen die tijd had filmland ook ontdekt wat schrijvers uit de Koude landen bijzonder maakte. Het drieluik van Stieg Larsson vond ik zo knap geschreven en in de Zweedse versie vele malen indringender dan de Amerikaanse filmversie. Alle boeken van Camilla Lackberg gelezen (in de verkeerde volgorde, maar macht kein flaus aus), Jo Nesbo etc etc etc

En gingen die landen zelf ook hun series maken (The Bridge, Varm Veum, The Killing etc etc. Helemaal fijn en geweldig om die sfeer ook te zien. Om die rotskusten te herkennen, de stugheid van de bewoners of juist de hipheid van de hoofsteden. Momenteel volg ik op maandagavonden de Deense serie The Legacy. Geweldig vind ik die. Iedere aflevering ontrafelt de familie-geheimen verder en verder.

Geef mij maar een Scandinavisch boekje en ik zit uren in een hoekje. Ik ben natuurlijk een klein beetje bevooroordeeld omdat zoonlief voor een Scandinavisch bedrijf werkt en ook daar woont en ook nog een ander familielid wat al jaren echte winters kent. En wat een geweldige acteur is die Zweedse meneer die Wallander zo verward en boos om zijn ziekte (Alzheimer) speelt. Hoe ontroert dit me en hoe doet hij me aan mijn vader denken in zijn beginstadium van deze ziekte. Dat hij op een gegeven moment tegen me zei dat het verschil tussen mij en hem was dat er in zijn koppie niets meer zat.

Welke auteurs vinden jullie prettig om te lezen uit deze hoek?
12 opmerkingen:

 1. Gelezen heb ik er nog nooit iets van, maar kijken wel. Leuk dat Varg Veum nu ook in de Legacy zit, ik vind het zo'n knappen man.

  Groot voordeel van de scandanavische series is dat het vrij rustig gaat en de muziek niet overheerst, nadeel je moet de ondertiteling blijven lezen anders kan je het niet volgen.

  We kijken ook veel BBC detectives en dan kan je makkelijk wat tussendoor doen en meeluisteren. Luther was ik nog van gecharmeerd.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Varg zit niet in the Legacy hoor!

   Verwijderen
  2. Jawel hoor: http://www.imdb.com/name/nm0782627/?ref_=ttfc_fc_cl_t7

   Verwijderen
  3. Zeker zit varg in the legacy !

   Verwijderen
 2. Ik ben ook dol op Scandinavische lectuur. Ken je Arnaldur Indriðason? Dat is een IJslander.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh heerlijk die scandinavische serie's. Wist alleen niet dat er van Wallander meer afleveringen waren geweest, want ik lees nu iets wat ik niet wist. Van Varg Veum heb ik een of twee afleveringen gezien maar vond het zo gewelddadig overkomen tot wat je met deze landseries gewend bent. Maar misschien toch een kans geven want het begint nu wat uit te drogen, de series.
  De boeken staan ook op mijn ereader van de schrijvers die je hier neerzet. Ken je Jussi Adler-Olsen ook? Volgens mijn vader ook prachtige boeken, ik moet ze nog lezen. Staan op mijn lijstje, maar daar staan zo veel en ik zit nog in de kleine kinderen. En dan kijkt s avonds een serie toch wat makkelijker.
  Ik zal kijken of The Legacy ook op N.etlfix staat, lijkt mij ook wel leuk.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor Scandinavische tv-detectives blijf ik niet thuis en ik neem ze ook niet op. Voor Amerikaanse trouwens ook niet, alleen voor Engelse. Ik kan niet wennen aan het Scandinavische taalgebruik, vind het veel te veel afleiden.
  Misschien pak ik de boeken die hier thuis liggen er op een onbewaakt ogenblik nog wel eens bij (echtgenoot leest ze nl. wel), als ik niets anders meer op de plank heb liggen.
  Mijn favoriete detectives zijn die van Peter Robinson over Insp. Banks, maar ook die van Elisabeth George vind ik meer dan de moeite waard. En op tv kijken wij graag naar Silent Witness.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'Mörden' was ook een goede serie, Millenium, en de politieserie "Johan Falk".
  Maar ook 'Irene Huss' en 'Dicte'.
  'Johan Falk' was op België, ik genoot ervan, ook van de muziek die erin zat.
  Ik ben nog lang niet klaar met de Scandinavische series, ik vind ze een heel eigen stijl hebben.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb toevallig de nieuwste Jens Lapidus voor mijn man gekocht. Hij heeft al eerder een trilogie geschreven (nog niet gelezen) en dit is het eerste deel van een nieuwe trilogie. Hij schijnt heel goed te zijn. Ik heb hem pas in december ontdekt, dus ik kan er nog niets van zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb niet veel Scandinavische boeken gelezen, maar kijk wel Wallander en Dicte.
  Ook Varg Veum heb ik wel eens gezien.
  Ik vind de sfeer in die series erg goed, een beetje mysterieus!
  Ik heb, in een grijs verleden ahum, wel boeken van Magit Soderholm gelezen maar dat zijn romans, meest over het boerenleven.
  Je hebt soms van die periodes he?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vorige week de laatste aflevering van Borgen gekeken, wat een prachtige serie, we kijken nu naar the Bridge 2.

  BeantwoordenVerwijderen