dinsdag 25 juli 2017

Ziende Blind

Hoe kan dat nou dokter, ik eet zo gezond en toch val ik niet af.

Van het weekend was op TLC weer een uitzending van Secret Eaters. Wel heel erg Brits, want al die afhaalmaaltijden bestaande uit Curry's en curry's en curry's herken ik niet zo, uberhaupt afhalen niet, maar goed...het gaat het programma erom mensen bewust te maken dat ze waarschijnlijk een aantal zaken toch fout aanpakken in hun afvalrace.

En dan is het soms net alsof ik mezelf zie. Want ook ik zeg altijd...goh...ik eet heeel gezond en het gaat heel langzaam.


Foto van Pixabay


Wat ze gisteren ook lieten zien was een man en een vrouw, waarvan de man al een maagband had, maar ze vielen maar niet af. Je zag ze eten koken (ze zeiden dat ze altijd zelf kookten), enorme porties eten (maar ik was niet zo blind dat ik niet zag dat ik dat ook kan en doe. Vooral pasta; dan ben ik niet te houden). Spaghetti koken in hoeveelheden waar een gezin van 4 personen van kan eten (ook dat herken ik) en dan maakte die dame al haar groentes af met een dikke vette kaassaus.
Die kaassaus alleen al was goed voor zo'n 1500 calorieeen. Of zo'n vette Engelse jus.

Ja, want anders 'lust' hij zijn groente niet. Alsof ze zijn moeder was!

Ik kook vrijwel nooit meer groente; wok meestal alles. Lekker snel en makkelijk. En sausjes die gebruik ik niet. Maar kaas, mmmm..vooral over pasta. Dus dat eet ik momenteel zo min mogelijk en als ik spaghetti wil, dan kook ik de volkoren soort. En maak een soort van pasta pesto. Maar dan nog...ik krijg er altijd meer trek van.

En ondanks dat ze zeiden dat ze zo gezond aten, was dat dus niet zo. En 'even' een afhaalmaaltijd en die achteloos bij de tv opeten, zorgt ook voor extra calorieeen, want afleiding tijdens het eten, zorgt ervoor dat je meer eet. En ze aten altijd bij de tv of aan tafel achter hun laptop. Waarover de vrouw zei dat hij dat graag zo wil (terwijl zij ook zo zat dus). Alles wat ze deden was omdat hij dat zo wilde, maar ze deed er maar wat graag aan mee.  En zij was ook nog dikker dan hij.

Ik hou erg van noten. Ongezouten. Maar weet ook dat die veel calorieeen bevatten. Maar wel heel gezond zijn.

Dus moet ik echt die zak noten wegzetten en niet meer neerzetten dan een handje vol. Nou heb ik wel grote handen, dus dat scheelt. Of juist niet.

Maar even naar iemand anders zijn eetgewoonten kijken, doet me ook weer goed kijken naar die van mij. Hoe gezond denk ik dat ik eet en doe ik dat ook echt?

En die 'gezonde' donkere chocolade. Ook daarmee moet ik blijven opletten dat ik onder het mom van 'gezond' niet teveel eet. Want eenmaal aan het knabbelen, dan knabbel ik door alsof het morgen Winter is er alles op rantsoen is.

Vandaag liep ik samen met mijn bejaardenboodschappenkar. Hoorde heel lang niks van Man met Hond en wist dat ik echt moest lopen vandaag, want goed voor de rug. Dus toch maar schoenen aangewurmd, zonder sokken maar en ik had nog een missie ook. Ik moest een pakketje terugbrengen naar een DHL punt, wat niet om de hoek is, maar in een ander winkelcentrumpje. Als ik gewoon ging lopen, pakje in kar, dus niets sjouwen, dan kwam ik ook aan mijn meters.

Het lopen ging goed, zolang ik maar beweeg doet er niets pijn, dus daar ben ik blij om. Nog even wat noten bij de Lidl gehaald en omdat ik er toch was ook een pak wasmiddel. En een bak kwark. Zonder iets erin of aan toegevoegd he...(oh die lekkere yoghurts of kwark met fruit (en heel veel suikersssss). Kan ik beter zelf fruit toevoegen, maar ook in fruit zit suiker. Dus altijd opletten met de hoeveelheid fruit per dag. Niet ongelimiteerd fruit eten of shakes met fruit maken. Is voor mijn diabetes niet goed.

Was trots op mezelf dat ik ondanks kutrug en dito gevoel toch ben gaan bewegen en dan niet eens een lullig blokje om. En ook maar direct een nuttig kadootje voor zoon gekocht, want tsja...als je uit elkaar gaat dan betekent dat ook dat je de helft van de gezamenlijke huisraad deelt.Helaas gaat de vestiging van de Blokker hier dicht. Het enige fijne is dat er heel veel korting is op alle artikelen. Dus dat scheelde op mijn kado-aankoop. Maar blijf het jammer vinden, want voor simpele zaken (doucheslang of inderdaad huishoudelijke dingen, pannetje, schoonmaaktrekhaken, die ik bij de Blokker kocht moet ik nu of naar het 'grote' winkelcentrum of ergens anders, waar je vaak wel makkelijk met een auto kan komen, maar lopend of op de fiets is dat meestal niet naast de deur. Ja, of online, maar dat is nou net de ondergang van Blokker geweest!

Ha...ik hoor een plof op de deurmat: de 'gratis' avondkrant ligt er. Even mijn hulpstuk pakken en de krant van de deurmat vissen.


12 opmerkingen:

 1. Misschien een tip: wat mij helpt als mijn gewicht uit de hand loopt, is tijdelijk alles bijhouden wat ik eet in Eetmeter van het Voedingscentrum. Ik doe dat nu voor de tweede keer (de vorige keer was 10 jaar terug) en ben opnieuw verbaasd hoeveel het scheelt. Uit gewoonte at ik veel te veel van sommige producten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey, wat leuk, dat de eetmeter wilde ik ook als tip geven. Dan ga ik ook alles braaf wegen. Maakt me heel bewust. Zo kwam ik er ook achter dat ik veel te weinig jodium binnen kreeg (eet weinig zout en brood). In overleg met de huisarts jodium bij gaan slikken. Toen viel ik wel af.
   Nu knaag ik paprika's, snoeptomaatjes en wortels tussendoor ipv nog meer fruit. Ook noten zijn voor mij een struikelblok. Maar ook gedroogd fruit... mmmmm. En als ik me dan heb ingehouden, het liefst nog wat chipjes. Grrr. Maar... ik hou het wel allemaal bij!

   Verwijderen
  2. Vandaag de eetmeter ingevuld. Ooit in het verleden ook gebruikt, maar nu handiger zie ik.

   Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 2. Ik verbaas me steeds over de bewering dat chocola gezond is. Volgens mij is dat gewoon marketing. Net als ons jarenlang wijsgemaakt is dat rode wijn gezond is. Laat me raden, de chocola-eters met een betere gezondheid waren ook degene met een hogere opleiding en een hoger inkomen??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je weer van je eetgewoontes bewust bent geworden. Ik eet nauwelijks pasta meer, en ook andere koolhydraten heel weinig en dan blijf ik veel beter op gewicht. Als je er eenmaal aan gewend bent is dat heel fijn, maar ik weet dat het voor veel mensen, waaronder jij waarschijnlijk, dat erg moeilijk vinden.
  Nootje en vooral macadamia en geroosterde pinda's ben ik gek op maar alleen klein bakje in weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ben je toch een ontzettend leuk, eerlijk mens!
  En wat kan je geweldig goed schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Liegen we niet allemaal tegen onszelf af en toe?
  Ik stopte eens met koolhydraten en had binnen 38 uur al bijna geen honger mee. Heerlijk alleen hield ik het niet vol omdat ik er weer beroerd van werd maar ken een hoop mensen bij wie het heel goed werkt.
  Schiet me opeens te binnen omdat anderen erover beginnen want van mij moet je geen tips verwachten wil al honderd jaar 4 tot 6 kilo eraf en dat lukt me niet.

  Chocola gezond? als reactie op anoniem. Volgens mij alleen de hele pure en dan gewoon een klein stukje. Ik geloof er best in alleen blijft het bij mij zelden bij klein stukjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh lieverd, nog bedankt voor je tip over die schilder ben helemaal blij. Heb een site gevonden die poster en zo verkoopt in NL. Wat een prachtige schilderen maakt hij toch had er al eens 1 van hem geplaatst maar daar wist ik ook al de naam niet van.
  Sterkte met de rug.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo'n programma kan je (ook mezelf) weer eens met de neus op de (verkeerde) feiten drukken...confronterend ja, maar toch helpt het ook om weer even de puntjes op de i te zetten. Toch weer héél mooi geschreven van jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik eet zo goed als geen pasta, aardappels, rijst, etc meer en eet als avondmaaltijd groenten. Heerlijk gewokt, soms wat kaas (geen grote hoeveelheden), soms wat noten erdoor. Eenmaal gewent is het erg lekker, echt gezond en ik blijf best goed op gewicht. Tussen de middag eet ik, naast twee boterhammen of roggebrood een kom zelfgemaakte soep van alleen maar groentes en kruiden. Als ik dan zondig, weet ik dat de rest gezond is wat er binnen komt. Zodra ik koek, chips en anders laat staan, is het gewicht weer zoals ik het goed vind. Moeilijk, maar eenmaal gewoonte goed te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook ik denk dat ik het goed doe, maar ik geloof dat ik mezelf lekker in de maling asn het nemen ben. Maar nu ben ik een paar dagen op vakantie, in een B&B waar een subliem ontbijt geserveerd wordt elke dag. Dus.. KHA even aan de kant gezet..
  Maar goed, ik fiets daarentegen wel 4 dagen achter elkaar.. Op een e-bike dat wel, maar goed. Ik stap op en af en gebruik niet veel ondersteuning want mijn lief heeft een gewone fiets. Na het weekend echt weer strenger zijn, komt goed! Met jou ook!

  BeantwoordenVerwijderen