zaterdag 26 januari 2019

Hoe herken je een Fin

Aan het reflectortje aan zijn jas? Iedereen loopt daar met zo'n ding aan zijn rits of jaszak.

Aan zijn stoicijnse omgang met de kou en sneeuw?


Aan zijn/haar uitbundige blijheid bij Midzomernacht en de weken erna als ze naar hun zomerhuisje verhuizen. Een op de vier Finnen heeft een zomerhuisje op het platteland. Meestal aan een watertje met sauna. 

Lichamelijk contact bij een ontmoeting is een korte handdruk. Geen zoenen, geen hugs. Mijn ex-schoonzus waarschuwde onze familie van te voren; niet zoenen!

Kom niet aan zijn/haar kopje - meerdere kopjes, zoveel mogelijk als het kan eigenlijk - koffie. Heilig. En ook heerlijk moet ik zeggen. Maar het leven is daar wel duurder dan hier. Tenminste in de hoofdstad, ik denk dat in de provincie de prijzen wat minder hoog zijn.
Ook de koffie, met eventueels iets lekkers. Dan blief ik geen mini-stukje taart van € 5,--. Gelukkig hadden ze bij het ontbijt-buffet ook stukken heerlijke plaattaart met bessen en de beroemde kaneelbroodjes. Dus we hielden het toen bij thee. Als zunige Nederlanders.

Alcoholhoudende dranken koop je niet in de supermarkt (behalve cider en lichtbier, maar kan je alleen verkrijgen in de Alko staatswinkels. Vandaar dat veel Finnen 'even' de boot naar Estland nemen en daar inslaan. Finnen hebben de naam om grote drinkers te zijn, maar het schijnt dat dit reuze meevalt en gelijk is aan andere Noord-Europese en Scandinavische landen. Behalve rond Mid-zomer :)

Gevoelens bespreken? Wat zijn dat? Sowieso bespreken. Praten. Maar wat je zegt, daar word je aan gehouden. Geen praten om het praten, koetjes en kalfjes staan daar op stal.

Russisch en Russen zijn daar niet geliefd. Ze zijn 'pas' net 102 jaar onafhankelijk na diverse oorlogen. En het rommelt natuurlijk nu nog steeds in de expansiedrift van meneer P.






7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben geloof ik een verborgen Fin, koffie,koffie,koffie, niet huggen en een stoicijns gezicht.
Vraagje, Fins is lastige taal, net als Hongaars en Estlands, die talen komen uit dezelfde Finoegrische stam...maar goed, lastige taal dus, maar ik hoorde dat men daar wel goed Engels en/of Duits spreekt,ze dat ook op school leren. Klopt dat?
In Spanje is mijn reisgenoot nog wel eens verbaasd over hoe weinig mensen Engels spreken in de dorpen, maar ook in de steden.Zij kan zich zonder tolk niet redden. Nu spreek ik wat Spaans dus komen we er wel uit. Finland boeit me, maar ik moet me wel kunnen redden als ik alleen ga, vandaar de taalvraag.

Groet,Greet

Nietzomaarzooo zei

Veel Finnen spreken Engels. Vroeger werd ook Duits als eerste buitenlandse taal op school geleerd; 50+ inwoners spreken dit nog. De tweede taal is Zweeds.

Anoniem zei

Leuke typering. Heel duidelijk. Ze hebben iets van onze Nederlandse noorderlingen.

Lena zei

wat een interessant stukje dankjewel

leesgraag zei

Landen die ondertiteling van films kennen (zoals hier in NL ook, en in Zweden, Finland) kennen meestal veel meer Engels dan landen waar alles in de eigen taal wort nagesynchroniseerd, zoals in Italie en Spanje etc.

leesgraag zei

wort=wordt natuurlijk

Gerdien zei

Grappig, herkenbaar.
Ik heb wel Finnen (vrienden) mogen knuffelen (nou ja, even vasthouden, klopje op de rug) als begroeting. Maargoed, die hadden allen op een of andere manier een link met NL (partner/ wat meer internationale ervaring).
Fins mopje: zegt een man tijdens een avondje in het café Kippis (proost) tegen zijn vriend. Reactie van vriend: we zouden drinken, niet praten.