dinsdag 29 januari 2019

Schoen 'm d'r in!

Omdat ik winterschoenen aanhad die boven mijn enkel uitkwamen bij het inchecken naar Finland vorige week, moesten ze bij de douane bij Schiphol uit. En door de scan. Net als ik zelf door de bodyscan moest. Dat laatste was geen probleem, maar ik zei al tegen de douanebeambte dat ik die schoenen weer aandoen nogal ingewikkeld vond.

Oh, dan help ik u wel.

Uitermate vriendelijk en dat had ze niet hoeven doen. Maar ze deed het wel en zo waren die (klote)schoenen toch weer snel aan de voeten. En begon de dag nog beter, want ik was blij verrast door zoveel vriendelijkheid. Oh en waar ik door de douane moest, stond een rijtje stoelen.

Ik dacht dat dit soort controles, op schoenen, alleen naar vluchten naar de US plaatsvonden, maar goed, dat weet ik dus nu ook weer. Zou ik sneakers (of lagere schoenen) aanhebben, dan hoefden ze niet uit. Het is maar een weetje.

Verder ging het allemaal makkelijk en snel, want ik had alleen handbagage en thuis online al ingecheckt en mijn stoel uitgekozen. En inchecken op het vliegveld gewoon via de gedownloade instapkaart op mijn smartphone. (Had 'm voor de zekerheid ook nog geprint, want (hahah...) stel dat de batterij opeens uitvalt!).

Bij het wachten op de vlucht naar H elsinki vroeg ik me af wie Finnen waren. Kon ik dat van hun uiterlijke kenmerken opmaken? Mijn broertje zei me (toen ik door de stad met hem liep) dat Finse mannen eruit zien als jonge varkentjes. Die zijn wel schattig, maar ik begreep wel wat hij bedoelde.
Nu hou ik erg van Scandinavische thrillers, dus mijn portie Noordelijk Schoon wel gehad en ik ben een aantal keren al in Finland geweest. En dan nog. Er zijn ook Finnen met Sami-bloed en die hebben vaak vrij donker haar.  Dus...

Maar dat hele lichte haar en die vrij onbewogen gezichten met hoge jukbeenderen dat vind ik toch wel tamelijk Fins.

Uiteraard valt me deze week alles wat maar naar Fins riekt me op. Finse schrijvers, kookprogramma's over Finland, Finse muziek. Alleen maar leuk. Oh ja...zag daar ook nog 5 minuten The Voice of Finland.
Dat smeert het plezier van 3 dagen aldaar zijn nog langer uit.

What is it? Rice porridge in a rye crust. Best served with munavoi, a mixture of hard boiled eggs and butter.Find a recipe here.


Dit zijn Karjanlanpiirakka oftwel brood van roggemeel met rijstepap erin. Erg lekker bij het ontbijt.



8 opmerkingen:

Lot zei

Ik heb zowel knieprotheses als een pen in mijn voet, was dus leuk voor de douane. Laarsjes moesten ook uit en eerste apparaat werkte niet goed, dus wachten op een ander. Geen stoel aanwezig natuurlijk om de veterlaarsjes weer behoorlijk dicht te maken. Maar ze waren inderdaad erg aardig op beide vliegvelden.

Sylvia zei

Hakken moeten ook uit, ter info ;)
Zelfs als je naar een vliegveld als Bergerac gaat.

Anoniem zei

Jonge varkentjes? Nee, laat maar. Dat is maar heel even schattig.

Happy Earl Grey zei

Vanaf Schiphol naar Lissabon, moesten ook mijn schoenen uit en mijn donzenjas ging wel 2x door de scan. Uiteindelijk is alles voor de veiligheid. Een bankje om je weer op te tuigen zou wel uitkomst bieden. Groetjes

Joanne zei

Toen wij naar portugal gingen in mei moest ik mijn zomerschoentjes uitdoen. Mijn jkas uit en alles werd goed gecontroleerd. Mijn koffer wel drie keer door de scan. En toen moest ik hem openmaken.

Wij hadden allemaal souvenirs voor de kinderen mee genomen. En dat waren merendeel dieren. Weeruiltjes en nog meer. Ze dachten dat ik uitheemse dieren wilde smokkelen. Hahahahah....

Fijn dat ze zo aardig waren. Je hoort wel eens wat anders.

Liefs Joanne

izerina zei

Kun jij iets opmaken uit hun taal?

Judy zei

Het lijkt me een fascinerend land, Finland. Leuk dat je er nu zo vaak komt!

Nicole Orriƫns zei

Wat superaardig inderdaad dat ze je hielpen met de schoenen weer aan te doen. Dat doet een mens goed.

nicole@huisvlijt