woensdag 17 januari 2024

Weer een interim minister inwerken

Las de kop van mijn blog in een krantenartikel. Waarbij ook al bekend is dat die interim maar voor tijdelijk er is, nu er alweer weer een minister is opgestapt. 
Dus veel werk stoppen in iemand waarvan je weet dat hij/zij niet doorgaat met die job.


Image by WikiImages from Pixabay



Geen structurele oplossing.

Maar deze stagiaire was er wel erg kort. Begon eindelijk wat dingen door te krijgen en kon mijn werk een beetje overnemen, al moest ik nog constant alles controleren en dan toch vrij abrupt besloten om te stoppen. 
Ze vertelde dat aan me in de ochtend en toen ging ze per direct ook naar huis. Daarvoor was ik nogal pissed off want alles wat ik haar twee dagen geleden had gevraagd op te pakken 'was geen tijd voor geweest' en de reguliere zaken waren ook blijven liggen. Daar heb ik haar wel op aangesproken, maar ze was al uitgecheckt. Dus mocht ik alles zelf extra gaan doen.

Dus zit ik weer zonder wat ze hier noemen ''extra handjes" en als ik eens een dagje vrij wil is er niemand die mijn werk kan overnemen. Zo voelt dat nu voor mij. En dat voelt kut met peren.

Nu heeft HR bedacht dat je - als je vrij wil - je een vervanger moet hebben voor je werkzaamheden. Goh...die is er niet. Er komt er ook niet. Ik doe ander soort werk dan mijn collega's. Op een andere werkplek ook. Binnen het hele bedrijf is er niemand die mijn werk doet. 

Ga me er niet druk overmaken. Ze gaan het wel merken. Maar ik vrees met grote vreze voor mijn werkdruk en stresslevels.

Voorlopig heb ik nul behoefte eraan om weer iemand te moeten inwerken. Kost me teveel tijd en nul rendement iedere keer. Vorig jaar vijf mensen ingewerkt en allemaal voortijdig opgestapt. Dat zegt ook wat over hoe men mensen selecteert (niet zeer zorgvuldig) en wat voor verwachtingen men schept (die nooit kloppen; te rooskleurig).

En nee, de optie om stage-inwerker te worden bestaat hier niet. De kunst van het management is juist dat je iets -gratis - erbij doet. Waar je eigen werk gewoon doorgaat.

Dus druk bezig te ont-kunsten. Maar weet van mijzelf dat ik slecht ben om de zaak maar te laten ontploffen of kantjes eraf te lopen.

Helaas wacht mij - net als die opgestapte minister - niet een fraaie job in het buitenland.

Was trouwens blij dat ik vanochtend besloot met de fiets aan de hand naar de bushalte te gaan. Laagje  sneeuw, waar je gelukkig goed op kon lopen. Had de oude Timberlands van mijn dochter aangedaan. Veiligheid gaat voor Elegantie. 
Onderweg naar de bushalte begon het ook nog hard te sneeuwen. Bus glibberde af en toe in een bocht een beetje weg, maar dat viel me ook nog mee. Trein was, zoals verwacht, ook vertraagd, maar opvallend leeg. En terug idem. 









9 opmerkingen:

izerina zei

Wat een weggegooide energie,als zo'n stagiaire stopt

Janny zei

Oh wat een ellende met het inwerken van een stagiaire, die vervolgens of het werk niet of opstapt nadat je je energie in hebt gestopt.

Wat betreft de mededeling van HR dat je zelf vervanging moet zoeken bij een vrije dag of vakantie, is het een optie om je manager en HR een email te sturen met de uitleg dat je graag hoort wie zij voordragen als vervanger tijdens jouw wettelijke vrije dagen, naast je manager. En als er niet een andere collega is die kennis van zaken heeft van jouw werk dat je standaard je werk overdraagt aan je manager.

Ik voorzie toch ooit een script voor me van een tv serie a la debiteuren/crediteuren gebaseerd op jouw werk. Kun je niet alvast de rechten vastleggen zodat jij de tenminste de royalties krijgt?

Anoniem zei

Ik vind het sneu voor jou, maar ook voor de stagiaire dat het zo loopt. Voor studenten is een fijne stage van groot belang en je vindt niet makkelijk een nieuwe plek.
Marijke

mrs H. te B. zei

BRRR! Die werkgever van jou! Het zelf moeten zoeken van een vervanger lijkt me buiten de wet. Ben jij lid van een vakbond? Om een keer te sparren over wat je kunt doen aan jullie :))(#$-werkomstandigheden?
En even over je formulering: Jij loopt - volgens mij - NIET de kantjes eraf! Dus houd op met dat zo te zien / te benoemen, want dat KLOPT gewoon niet, denk ik!!
En: of het werk goed gaat of niet is ook NIET JOUW verantwoordelijkheid. Jij doet je stinkende best, binnen de uren die je daarvoor hebt, en daarbuiten is het écht de verantwoordelijkheid van je werkgever (wat weet ik het weer goed voor een ander hè?)

Petra zei

Net als Mrs H. te B. denk ik: dat mag niet! Het is niet jouw rol als medewerker om een vervanger voor jezelf te zoeken als je van je wettelijk gegarandeerde vrije dagen wil gaan genieten.
Als je lid bent van de vakbond, zou ik zeker eens bellen om de beste taktiek te bespreken.

Lena zei

Misschien kun je zelf bij de selectie van de stagiaires betrokken worden je moet ze ook inwerken dus het lijkt mij logisch om daar een stem in te krijgen.

Petra zei

Ik zat er nog eens over te denken. Jouw vervanging is niet JOUW probleem, maar dat van de managementlaag boven jou.
Tuurlijk, je mag ze er op wijzen ("Hé, wat gebeurt er met mijn taken als ik er niet ben?") en je mag ook helpen met advies ("Ik weet wel iemand die dit van me over kan nemen" - als dat zo is), maar het is niet jouw taak of jouw zorg om je vervanging te regelen.

Mirjam Kakelbont zei

Wat een verspilde energie van het inwerken van de stagiaire. Op jouw werk gebeurt in het klein wat op het ministerie gebeurt. Ministers hebben een opzegtermijn van één dag en de plaatsvervanger spreekt met een air alsof zhij overal verstand van heeft. Voor wie het geloven wil.
Zolang het maar niet ten koste gaat van jouw gezondheid, Cellie.

Sylvia zei

Ik heb na mijn valpartij van december 22 (met mijn schedel op de straat) gewoon een mini PTSS'pje opgelopen merk ik. Ik ben echt een schijterd geworden met gladheid.