maandag 26 augustus 2013

Maandagochtend, huis weer schoon net als het hoofd van binnen.

Waar de meeste werkenden de maandagochtend met vrees en beven tegemoet zien - alle saaie vergaderingen en gewoon weer in het keurslijf, vind ik de maandagochtend geweldig.

Het is mijn Bless the House ochtend. Ik gooi alle oude kranten weg (nou...zo klaar; ik koop geen kranten meer en de huis aan huis bladen zijn er maar 4 en ruim tijdschriften op (ook zo klaar...koop niets meer), maak alle prullenbakken leeg, haal een doekje over alle deuren en spiegels, stof de huiskamer, haal de stofzuiger door de kamer en gang en dweil de keuken en wc-vloer.

Alles ruikt heerlijk schoon en ik gooi meestal ook dan nog mijn beddegoed in de was (dat hangt nu al lekker buiten te drogen).

Goh....wat krijg ik daar een energie van en het stelt in feite geen drol voor. Want alle karweitjes doe je in maximaal 10 minuten.

En al doende zie je dat sommige dingen ook wel een doekje kunnen gebruiken en dat doe ik dan ook. Als extra. Maar de kunst is, om niet door te schieten en dan als een gek ook nog dit en ook nog dat en ook nog hier en ook nog daar en dan in feite alles of half of je helemaal over de kop te werken.

Focussen dus. En perfectionisme loslaten (nou...op gebied van huishouden ben ik verre van perfectionist). Het is goed genoeg.

Door ook zo de andere zaken van het leven aan te pakken, merk ik dat ik een veel lossere houding heb en ook durf Nee te zeggen tegen zaken. Na enige aarzeling, maar ik voel veel eerder dat ik dingen niet moet doen omdat 'men' dat van mij verwacht. En zeker niet als 'men' mij daar nooit iets tegenover levert. Het een éénzijdige actie is en zal blijven.

Dus niet altijd braaf alle familieverjaardagen aflopen, terwijl er voor ons een stuk minder belangstelling was. Uberhaupt dat gedoe met verjaardagen eens onderwerpen aan wat wil ik nou. En al helemaal niet meer meedoen met hele dure kado's die vervolgens door een verwend nichtje blase in de hoek worden geworpen. Oh...een boek. Je met zorg, geschikt voor haar leeftijd, toch voor jouw budget tamelijk dure boek.
Niet meer doen. En ook niet meer doen als je gewoon geen budget hebt om weer een tripje 60 km verderop te maken, waar je je totaal onzichtbaar voelt en als een soort familie-versiering aanwezig bent.

Wel doen; een leuk uitstapje op de fiets met een vriendin in de buurt gemaakt, waar een festival plaatsvond en daarna weer heerlijk op de fiets naar huis, via een weggetje wat je nog nooit gereden hebt, maar wat mooi! En ook nog met een pontje gevaren. Ook op 5 km van je huis, maar ook nog nooit gedaan.
En dan in de avond lekker voor jezelf koken, helemaal verantwoord, geen enkele behoefte aan snaai en graaigoed. En na het bekijken van een ubergladde Wouter Bos bij Zomergasten lekker naar bed gaan en bedenken dat je toch wel weer veel hebt om dankbaar voor te zijn.

Ik ben best wel goed genoeg namelijk.

5 opmerkingen:

 1. Leuk voor je! Maar ik vond Zomergasten best wel leuk om te kijken, Bos vind ik niet aalglad, hij wil alleen niet veel kwijt over zijn privé-leven en dat is zijn goed recht. Iemand moet het land besturen en hij deed dat als minister goed, vond ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vond de uitzending te geregisseerd, teveel Kijk mij eens integer zijn.

   Verwijderen
 2. Ik reageer weinig, maar volg je wel hoor! Afgelopen tijd veel ontwikkelingen bij je. En volgens mij veel ten goede. Delft op de fiets is wat ver zeker? :). Ik heb komende twee weken genoeg avonden leeg... En dan vakantie, toch nog. Zie dit als een uitnodiging ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een mooi stukje, ik kan er heel wat van leren!

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.