zaterdag 4 mei 2019

Blondy Dolly

Las het boek van Tomas Ross over Blonde Dolly.

Heel interessant, want haar dood en haar leven heeft flink onder de invloed van de Tweede Wereldoorlog gestaan. Daarom was het lezen van dit boek rond deze tijd van het jaar extra interessant. Blonde Dolly was een prostituee die in 1959 door moord om het leven kwam. Zij leidt een dubbel of misschien wel drie- of vierdubbel leven want heeft ook kennis aan diverse mannen op hooggeplaatste posities.

De schrijver staat bekend om zijn researchwerk en de zaken die hij aankaart in dit boek, oorlogsmisdadigers die erebaantjes krijgen dankzij 'vriendjes' op de juiste plekken en vriendjes moet je dan lezen als mensen die veel te verliezen hebben als die vriendjes hun mond open doen. Maar ook de wraakactie van een Joodse verpleegster op een man die haar vader heeft verraden in de oorlog.

Las met interesse over de Velser affaire en over hoe men in en vlak na de oorlog dacht over communisten. Wel te verklaren als je weet dat nog maar een kleine 20 jaar geleden voor het begin van WOII in Rusland de troon was uitgemoord (en alle koningshuizen in Europa wel een familielink met hen hadden en hebben) en het land onder strakke hand stond van de communisten. En die invloedssfeer steeds groter werd.



Blonde Dolly


Tegelijkertijd ben ik een luisterboek aan het 'lezen' over een familie in Georgie. Het achtste leven. Hoe dit land ruim 100 jaar geleden nog vrij was, onderdeel van de Sovjet-Unie werd, oorlogen doormaakte en hoe ze nu in de wereld staan. Dik boek, schijnt meer dan een kilo te wegen en als luisterboek zijn het 6 delen van elk een uurtje of 7. Erg fijn als je niet kan slapen.

Waar we nu zijn, hoe we nu in vrijheid van alles en nog wat kunnen schrijven en doen; zo 'gewoon' en vanzelfsprekend is dat niet en niet altijd geweest. En voor sommigen nog steeds niet.









6 opmerkingen:

Anoniem zei

Passend logje voor vandaag.

Iris Papilio zei

Was een bijzonder geschiedenis!

Christina zei

De kaft deed me onmiddellijk aan Echo der Toten van Beate Sauer denken. Ik weet niet of je Duits leest, maar anders is dat ook wel een aanrader voor jou.

Spaarmoeder! zei

Wat een toepasselijk bericht. Dank!

Bertiebo zei

Ik was net gestopt met een lijst, maar ben ook weer begonnen ermee en deze twee gaan erop

Min of Meer zei

Ja het 8e leven heb ik gelezen, prachtig boek!
Blonde Dolly klinkt ook interessant, die gaat op de lijst.