donderdag 24 september 2020

De man in de rode mantel


Een paar jaar terug was er in het Rijksmuseum een tentoonstelling (High Society) waar het schilderij van deze man op de posters stond.

Was blij dat ik toen zin had om toch maar wel te gaan, want wat een prachtig schilderij. Trouwens; die hele tentoonstelling was erg fraai. De uitleg over de schilderijen, wie ze waren in hun tijd, erg interessant.

Kan me nog herinneren dat ik verkeerd om begon, want was de route een beetje kwijt; bij het laatste schilderij, maar dat is uiteindelijk nog wel goed gekomen. Indrukwekkende portretten.

Nu heb ik een boek over de man op het schilderij uit de bieb gelezen. Heel interessant. Veel illustraties die de tijd waarin hij leefde nog meer naar voren halen. Foto's, schilderijen. Aanrader!

Boeiend om te lezen hoe Fransen in die tijd dachten over Engelsen. En in het bijzonder over Engelse vrouwen. Onelegant en lelijk vond men ze. Dat dit soort denken nog diep ingebed is. Een Fransman die kon zich enorm erover verbazen dat Prins Charles een minnares had die lelijker was dan zijn vrouw. Typisch Engels vond men. 

Vond hem (Dr. Pozzi) op dit schilderij toen al erg op die politicus met die enge ideeen lijken. Die van die Boreale denkbeelden. Die politicus past naadloos in die tijd van toen. Waar men dweepte met de Dandy en verheven ideeën erop nahield over adel en afkomst. Maar ook discrimineerde dat het een lust was.





Dr. Pozzi was niet alleen vrouwenarts, maar ook vrouwenliefhebber. Had jarenlang diverse affaires, waar zijn vrouw van op de hoogte was. Maar in die tijd en in die kringen was een echtgenote voornamelijk en vaak voor de voortplanting van het geslacht en een mooi braaf familiefront en voor de rest zocht je je plezier graag elders. 

Aanrader dit boek. Want deze man heeft ook veel betekend voor de ontwikkeling van de gynaecologie. Vooral operaties om ziektes te bestrijden. En hij leerde veel over hygiëneregels van befaamde Engelse artsen. 

Zo blij dat ik gisterenochtend ook mijn voortuin nog maar even gekuisd heb. Wat zaken (lavendelstruiken) gesnoeid en alles weer wat gestroomlijnder gemaakt. Want as we speak, is het begonnen te regenen. En niet lekker een motregentje, maar direct grote dikke druppels. 

Dag zomer!



4 opmerkingen:

Bertiebo zei

Ik zag die tentoonstelling ook. Het boek wil ik lezen. Ga nu reserveren

Marlou zei

ha Cellie,

dat is een boek... ja... dat ga ik ook lezen.
Ik heb de titel en schrijver al in mijn special schriftje.
Eerst nu mijn huidige boek uit en dan...

Is het nu overigens de tijd om lavendel te snoeien? Ik weet dat eigenlijk nooit, maar wil wel volgend jaar weer lekker geurende bloemetjes...

groetjes!

Iris Papilio zei

Bekrompen gedachten van sommige mensen hè. Interessant boek lijkt me. Ik heb dit boek niet, wel 3 anderen van deze schrijver. Maar ik schrijf het in mijn boekenlijstje als aanrader, dank!

pourquoi pas ??? zei

Wat een mooi schilderij. Moest glimlachen om die opmerking van de Fransen, o,o, we leren het nooit, dat ze niet begrepen van Charles. Begrijpen niet het verschil tussen lust en echte liefde.
In de serie Versailles was ook een aflevering wat zich aan het Engelse hof afspeelde en alles vonden ze daar raar ook dat de dames geen make-up gebruikten.