vrijdag 11 september 2020

Financieel vrij(er) zijn

Grappig dat ik op dit moment in mijn financiële leven met mijn zoon praat over Financieel vrij zijn en hij me vraagt of ik een bepaald boek ken.

Ja, sterker nog; die staat in mijn boekenkast. En heb ik al zeker 15 jaar. 

In die tijd trok ik veel op met een ex-collega die zeer veel interesse had in Financieel Vrij zijn, alleen hij vloog dat altijd op een manier aan dat hij er uiteindelijk niet echt 'vrij' van werd. Of vrijer. Investeren op de vierkante centimeter of juist in een soort "Als het te goed klinkt om waar te zijn-projecten". 

Was denk ik beledigd toen ik hem erop wees. Dat ik niet zo van de luchtkastelen ben. En dat hij de dingen veel mooier voorschotelde dan ze in realiteit (en dat was helaas voor hem echt zo) waren. We weten allemaal hoe het met Palm Invest is afgelopen. Of eigenlijk met de investeerders daarin.

Maar misschien speel ik ook wel teveel op zeker. Of ben ik een bange schijterd die geen risico's durft te nemen. Nu kan je ook weinig risico nemen met niks, maar het gaat om het principe natuurlijk. 

Een aantal van die financiële seminars gevolgd over hoe je nou echt snel rijk kan worden. Gewoon oude vrouwtjes uit hun huurwoning jagen en die woning opkopen en dan in kleine hokjes opdelen en voor veel huurgeld verhuren. De vrouw die dat seminar gaf vertelde dat met droge ogen en was nog trots op haar asociale aankoopbeleid ook. 

Zij deed dat soort dingen in de UK en kon ook maar niet snappen dat hier de zaken toch wat anders gaan. En dat wij hier ook zoiets hebben als de BKR, dus mensen niet 15 creditcards kunnen hebben en geheel tot het maximum kunnen gebruiken. 

Maar altijd interessant om te zien hoe de massa met open mond zo'n dame aanhoort en dol enthousiast denkt dat zij dat ook gaan doen. Of uberhaupt kunnen doen. Natuurlijk wel eerst haar boek kopen. Hee...dat kan je nu doen. En inschrijven voor de training. Ook nu doen. Met korting!! Maar wel nu beslissen. Loop je de zaal uit, dan eindigt de kortingsoptie.

Heel leerzaam. Massa-beinvloeding.


Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay 

Wat ik interessant vind, is dat ik nu met mijn uitkering op bijstandsniveau, me niet 'arm' voel. Omdat mijn rijkdom niet op de bank staat. Of in de stenen zit. 



 












10 opmerkingen:

Anoniem zei

Geld is fictief, een afspraak. Belangrijk dat je je ermee kunt redden, niet om er mee te spelen.

Anoniem zei

Ik ken een paar mensen van heel dichtbij, die echt rijk zijn geworden van opkopen, opdelen en verhuren. Van bedrijven opkopen, uitkleden en failliet laten gaan. Ik heb niks met hun rijkdom en opschepperij. Hun hele snelle auto's en veel te jonge vriendinnen. Ik kom ze een paar keer per jaar tegen op familietreffen en verbaas me erover.. Ook vraag ik me af of ze nooit nadenken over wat ze aanrichten en wanneer voor hun de rekening komt.
Wij hebben ons huis afgelost en hebben een buffer. Als mijn man in mei AOW krijgt dekt dat onze vaste lasten. Van zijn pensioen gaan we eten en leven. Ben blij dat we het zo gedaan hebben. Nooit voor het geld gegaan. Tijd met onze kinderen en elkaar was belangrijker dan geld verdienen. Bieke

Janne zei

Waarom volgde jij die seminars?

nicole orriens zei

Dat klinkt als een vreselijke boodschap van die mevrouw. Wat bizar dat dit nog steeds bestaat en dat mensen dit met trots vertellen... Ik dacht dat dat soort kapitalisme op z'n retour was.

Lot zei

Altijd als ik blogs/verhalen lees over geld denk ik aan een boek van Robert Ruark, "nooit meer arm" , het eindigt met de zin: wat zou ik ongelooflijk rijk zijn als ik iets anders bezat dan 1 miljoen op een Zwitserse bank.

Marlou zei

Ha Cellie,

Goed stuk heb je geschreven.
Ik ben het met je eens!
Ik heb totaal geen waardering voor die "Prinsen" die huizen opkopen en uit de markt halen.
Of dur auto's rijden.
Ik minacht ze zelfs...

Ben blij dat ik leef zoals ik leef.
Gewoon met een pensioentje en zonder schulden.
Heerlijk!

Prettig weekend!

Marlou

"Hanneke" zei

Tja, dat mensen zelfs maar op deze manier rijk WILLEN worden...... ik zou er niet aan moeten denken!

Firma Fluitekruid zei

Ja vreselijk, hoe voor veel mensen rijk worden een doel op zich is, iets om trots op te zijn, en hoe alle middelen daarbij geoorloofd zijn.

Joris Luyendijk had het pas over het verschil tussen amoreel en immoreel. Wanneer je amoreel bent, hou je je keurig aan de regels, zelfs als de regels immens veel leed, onrecht en verwoesting veroorzaken, gewoon omdat het kan. Dus vind je jezelf geen gewetenloos mens, want het mág toch? En dan ben je dus heel rijk. Maar als mens totaal mislukt.

Anoniem zei

Mijn ex is financieel zeer succesvol. Goede baan met ruim inkomen en zijn huidige partner ook. Een mooie erfenis van ouders die liever op een houtje beten dan iets uitgaven. Hij word op zijn werk geprezen om zijn fantastische inzet en harde werken. Hij kreeg er dit jaar zelfs een lintje voor. Pracht verhaal als je materiele zaken belangrijk vind. Maar voor mijn dochter en het kind uit zijn huidige relatie een zure pil. Mijn dochter ziet haar vader al meer dan 10 jaar zelden of nooit en haar halfbroertje heeft er voor gekozen om sinds zijn 16e niet meer thuis te willen wonen vanwege de vele ruzies en hoge eisen die er aan hem gesteld werden. De ruzies thuis zijn er nog steeds want gingen niet alleen tussen pa en zoon, maar ook tussen pa en ma. Als ik dit zie dan denk ik , nou daar zit je dan met al je geld en aanzien, maar genieten van je kinderen is er niet bij en als je pech hebt is er op je oude dag niemand die denkt laat ik een gezellig bij pa langs gaan. Dan maar liever wat minder financiele vrijheid, maar wel lekker een goede band met mijn kind . Ans

Iris Papilio zei

Niks mooiers dan die laatste zin! Je bent ondanks dat je misschien minder te besteden hebt dan een ander een tevreden en ik denk ook wel een gelukkig mens hè.. Zo blij voor je!
Laat ook even weten dat ikr egelmatig bij je kom gluren hoor! 😊