woensdag 22 november 2023

Politiek onbenul

Verbaasde me werkelijk uit de mond van een dertiger op mijn werk te horen dat zij nog nooit had gestemd. "Boeit me niet".

En wat dan al die partijen inhielden eigenlijk. Werkelijk?

Nooit Maatschappijleer op school gehad? Of eens een krant gelezen? Of - doe eens gek - naar een politiek debat geluisterd? Nooit? Een kieswijzer ingevuld?

En alweer dacht ik dat ik dit toch tamelijk bijzonder vind. Iemand in zo'n functie. Zo maatschappelijk wereldvreemd en bewust onbekwaam op dit gebied. Dan snap je toch ook werkelijk niet hoe het kan dat mensen juist vanwege overheidsbeleid in de problemen kunnen komen. Of daar op zijn minst empathie voor kan opbrengen. Of wat men in welke partij met inkomensverschillen gaat doen. 

Mijn broek zakte werkelijk hiervan af. Van wel meer dingen hier, maar nu dan hiervan.

Niet te geleuven. Voor mij dan.

Stemmen he vandaag!






11 opmerkingen:

mrs H. te B. zei

Ja, ga ik doen - als de eerste drukte voorbij is (Ik hoop dan tenminste dat het druk is op het stembureau.....).
Wat ik nog vreemder vond: een tachtigster die allang niet meer stemde! En een collega die geen kranten leest en geen nieuws luistert - ze hoort van haar man wel wat belangrijk is. DAAR kan ik niet bij!!

Bettie zei

Ik heb gestemd. Natuurlijk. Maar ja, waar ik normaal een leuk soort spanning voel naarmate de uitslag dichterbij komt, heb ik nu een rotgevoel

izerina zei

Stond er al om 8.00

Anoniem zei

Voor ons op het stembureau een mevrouw van 92 met haar dochter. Ze vond het heel belangrijk om haar stem te laten horen. En nog lenig! Ze liet haar stemformulier vallen en voordat ik het voor haar op kon rapen, had ze het zelf al gedaan.

Mirjam Kakelbont zei

Mijn stem heb ik nog nooit verloren laten gaan.
Op school zeker geen Staatsinrichting gehad? Dat je als 18-jarige weinig belangstelling hebt voor politiek, snap ik. Maar als je 30 bent.
Niet stemmen = niet zeuren!

Anoniem zei

Zeker altijd stemmen!!

Lot zei

Natuurlijk gestemd, ook als je niet in de regering zit hebben partijen invloed in de tweede kamer en via andere wegen Eerste kamer

Anoniem zei

De jeugd van tegenwoordig!
Niet te vatten.
Marijke

Mijn kinderen stemmen altijd. Trots.

Mevrouw Niekje zei

Zo ben ik soms heel verbaasd wanneer ik collega's hoor praten over hoe ze tegenover duurzaamheid staan. Veel zijn er totaal niet mee bezig, kopen zich een ongeluk aan spullen en kleding, gooien eten weg omdat er een datum op de verpakking staat die al voorbij is. En ja, ook in mijn omgeving zijn er mensen die niet stemmen omdat het ze niet interesseert. Nou, mij interesseert het wel en ik ben dan ook gaan stemmen...vanzelfsprekend!

Anoniem zei

Zeker gestemd en als ik zou zeggen dat ik dat niet meer ga doen is er in ieder geval een in mijn omgeving die zou zeggen, je bent dan wel mijn moeder, maar stemmen zul je al moet ik je er heen slepen. Mijn dochter inmiddels bijna 36 heeft geen verkiezing overgeslagen sinds ze mocht stemmen. En ik ben trots op haar zeker omdat ze vanwege haar ADHD en PTTS genoeg dingen heeft om mee te dealen. Maar zeker met alles waar ze nu tegen aanloopt met de gemeente en het UWV wil ze zeker haar stem laten horen.

Anoniem zei

Ik ben heus voor duurzaamheid en onze voetprint is voor Nederlanders zeer bescheiden. Maar ik stem niet duurzaamheidshaast. Want we komen met aan rond van 2000 netto. Ons koophuis (hypotheek van 500 netto) moet voor meer dan 50000 euro verbouwd om het gasloos te maken. Waarbij we naar een zwaardere stroomaansluiting moeten, on stroomverbruik 20 keer zo hoog wordt (500 kuub gas voor een hoekwoning, verwarmen, koken en douchen). Daarnaast kunnen we absoluut niet zonder auto als we willen blijven werken, ov zou betekenen dat we nooit op tijd zijn en niet naar huis kunnen komen zonder taxi.. niet te betalen en debiel veel reisuren. 40 minuten met de auto wordt 4 uur met het ov. En onze huidige auto was 2000 euro aanschaf... Een rib uit ons lijf.

Ik kan het simpelweg niet betalen om groen te stemmen.
Wel kunnen we 8 jaar of langer met een mobieltje doen. Ons gas verbruik en stroomverbruik laag houden. Kleding afdragen en proberen tweedehands te kopen wat we echt nodig hebben.

We gooien vrijwel geen eten weg, veel snijafval gaat naar de kinderboerderij. Restjes gaan op met de lunch. Ik koop regelmatig eten op de datum.