donderdag 9 november 2023

The Peter Principle

Zo vermakelijk om van de zijlijn te observeren.

Nu is het plan om een collega een senior te maken, met dan ook een taak dat deze moet controleren of de collega's wel alles binnen de aangewezen tijd af hebben en krijgen (lees declareerbaar zijn). En dat terwijl ik hem altijd hoor verzuchten dat in feite hij alleen de enige is die alles op tijd af heeft. De rest is stom. "Zij doet te weinig, hij doet het op halve kracht, zij bakt er niks van en aan haar hebben we ook niks." De diva van de afdeling. 
En dan zou hij de collega's, vanuit die functie  -  lees senioriteit, moeten aanspreken op hun manier van werken en inzet. Degene die regelmatig doorbrandt en overkookt. Niet aangesproken werd op grensoverschrijdend gedrag (behalve door mij dan) door de leidinggevende. Want zo is hij nou eenmaal.

Dat gedrag wordt dan nu 'beloond' door deze bevordering. Niet omdat die persoon competent is, maar omdat er niemand anders is. The Peter Principle heet dat. Heel vaak in bedrijven tegengekomen. 




Dan durf ik bijna nu al te voorspellen dat dit helemaal fout gaat. In ons kippenhok. Jij doet je werk niet goed, jij bakt er niets van, jij kan het ook niet en etc etc. Een soort Oprah Winfrey die auto's uitdeelt. Een collega tegen collega's. En dan straks als Senior. Een papieren titel. 

Niet bekend met opbouwende kritiek; kan alleen maar zeiken. En schreeuwen. En al helemaal niet motiveren. En een training op dit gebied voorafgaand aan deze functie. Nee joh.....helemaal niet nodig. Gewoon een tientje erbij per maand en vooral die titel en iedereen blij! Eens even kijken wanneer dat senior onder zijn handtekening staat. Of op LinkedIn te zien is. 

Wat ben ik blij dat ik niet zijn soort werk doe (dat is een heel bewuste keus, want veel te veel papieren taken en te weinig contact met clienten. De client is een dossier, een calculatie). En dat ik de helft van de tijd op een andere werkplek fysiek zit, waar ik niets met het gekonkel op onze werkvloer te maken heb. Maar wel een eerste contact ben voor clienten. En daar ben ik goed in en krijg ik ook voldoening van.

En dat krijg ik ook regelmatig terug van cliënten. Dat ik open en respectvol ben en toegankelijk. Dus plak geen bordje Senior (alleen als ouwe lul wel) op me en overval me met taken die ik niet aankan. Of wil gaan doen. Geen ambitie (op dat vlak) is ook duidelijk. Voor mij althans. Wil niet in die valkuil rollen. 

Nein 
Nein
Nein.









7 opmerkingen:

Anoniem zei

Wij hebben een Petra, mag dat ook? 😉😄
Fijne dag vandaag

izerina zei

Wat zal dat de sfeer nog verder verzieken

Bertiebo zei

Eh... vermakelijk? Zijlijn?

Anoniem zei

Je ontkent wel erg heftig dat je geen senior op het werk wil zijn!
Thea

Willem zei

Noemen ze dat niet gewoon gepromoveerd worden tot je incompetentieniveau?

Petra (zo gedoopt) zei

Irritant.

Bij ons op het werk liep het trouwens anders. Een oudere man die al jaren bij elke vergadering klaagde, kreeg ineens van de nieuwe manager een nieuwe (eerder nog niet bestaande) rol van senior of ondermanager of hoe je het wil noemen. Tussen "ons" en de manager in.

Nu klaagt hij niet meer, want dan zou hij over zichzelf en zijn eigen werk aan het klagen zijn.

De vergaderingen zijn een stuk gezelliger geworden.

Mevrouw Niekje zei

Ik ben door leeftijd en ervaring op mijn werk ook een senior. Ik word regelmatig gevraagd om collega's te ondersteunen, in te werken, te informeren, maar ben ook vaak een luisterend oor. Een fijne positie waar ik nooit misbruik van zal maken!