zondag 3 februari 2013

Secret Eaters

Uitstekend programma op TLC. Het geeft nou eens haarfijn aan waar wij dikkere medemensen (ik reken mezelf nog steeds tot de dikkere dames, ook al ben ik het niet meer echt)  in de fout gaan, zonder dat zelf in de gaten te hebben.

Want de gefilmde mensen claimen echt heel weinig te eten, soms beweren ze zelf te weinig en weten echt niet hoe het kan dat ze boven de 100 kg wegen.

Ze worden dan gefilmd, door camera's in hun huis, op de koelkast, maar wat ze niet weten, is dat ze ook nog eens door privé detectives worden gevolgd en gefilmd. Op plekken waar ze denken niet "gesnapt"te worden.

En dan komt al snel de aap uit de te dikke mouw. Ze snacken zoveel tussendoor, of drinken liters bier of wijn, dan dit een aanzienlijk extra aantal calorieeen levert. Waar geen van de deelnemers zich kennelijk van bewust is. Of wel denk ik dan boosaardig, want al die extra snacks worden niet eens in hun dieetdagboek opgeschreven. Ze liegen tegen zichzelf als het ware.

Oh...ik wist niet dat ik 15 biertjes op een zaterdagavond dronk..
Oh...ik wist niet dat ik bij de KFC een (extra) maaltijd van 3000 calorieeen naar binnen werk..
Oh...zitten er zoveel extra calorieen in alleen maar een aantal bakje sausjes of mayo??
Oh...goh....dat hapje proeven is toch niet zo erg?
Oh...dat handje kaas kan dat zoveel kwaad dan?
Oh...3 Marsen per dag is niet zo'n goed idee?
Oh...elke dag chinees eten is niet zo verstandig?
Oh..elke keer koffie met 3 klontjes suiker is niet zo goed?
Oh..een overvol bord (met kop erop) maakt dik?
Oh..even een stukje worst tussendoor is niet zo'n goede keus?
Oh...3 wijntjes is niet echt zo handig?
Oh..is toch gewoon lekker nog wat extra geraspte kaas op mijn pizza?
Oh...gefrituurd eten is toch niet de beste keus, want daardoor meer calorieen?
Oh..een pak chocoladekoekjes achter elkaar opeten is niet verstandig?

Ik zag een jonge vrouw die van haarzelf 'los' mocht gaan op zaterdag en die op één dag 7000 calorieeen naar binnen werktte. Dat is genoeg voor 3 vrouwen. En zich verbaasde over haar gewicht van meer dan 100 kg.

Oh
My
God

Alsof ik mezelf jarenlang bezig zag. Op het werk keurige bakjes salade of 3 boterhammen met mager beleg en dan beleefd de verjaarstaarten afslaan en op de weg naar huis langs de supermarkt voor een literbak ijs voor in de avond op de bank, een familiepak roze koeken, een familiepak marsen, een pak chocoladekoekjes....en zoals PacMan...hap hap hap..alles weg. En dan wel dit eten als niemand het zag. Ook mijn kinderen niet. En heel erg bewust zijn van mijn foute keuzes, maar het toch maar weer doen. De verpakkingen onder in de vuilnisbak verstoppen. Dit deden bovenstaande mensen dus ook, dus secret eating? Ze wisten het wel degelijk, maar schaamden zich voor hun gedrag denk ik.
En van collega's horen dat ze niet begrepen dat ik zo dik bleef...je eet toch niet te veel? We zien je nooit teveel eten en snoepen doe je ook niet.

Tot ik een aantal jaren de schaamte voorbij was en tegen een ook dikke maar veel jongere collega, die hiervoor al jaren bij de Obesitaskliniek liep aangaf dat ik voornamelijk veel in het geniep at. Dus daarom dik was. Zij viel zowat van haar stoel over zoveel openheid, maar kom op mensen....niemand wordt dik van lucht alleen. En maar heel weinig mensen hebben een hormoon-afwijking waardoor ze dik blijven/worden. Of door medicijnengebruik.

Bovenstaande mensen beweerden dat zij niet eens wisten dat ze ZOVEEL aten of dronken, of dat een simpel bezoekje aan de McDonalds of KFC zoveel extra calorieeen betekende. Echt niet??
Dan heb je kennelijk je nooit verdiept in je eigen gedrag of nagekeken wat je nou in je mond stopt.

Het afgelopen jaar heb ik geleerd dat je veel, veel groente mag en kan eten en daardoor ook vol kan zitten. Dat het eten van meer eiwitrijke producten mij helpt. Een lekker stuk zalm, een eitje.
Dit jaar wil ik leren hoe ik door normale producten te eten, dus niet alleen bij een dieetiste te kopen, op een gezond gewicht kan blijven, of eigenlijk komen. Maar wel in een trager tempo.
Het is heerlijk om hierover te lezen, op blogs of via boeken. Nieuwe producten te leren gebruiken, geraffineerde suiker en bepaalde vetten leren te vermijden. Omdat die combinatie de eetverslaving weer opluwen.

En dingen doen die de leegte vullen. Want veel van die secret eaters aten stiekem terwijl ze op de bank zaten, niets te doen (nou ja...tv kijken). En geen van allen at gezellig rond de tafel, maar allemaal op de bank..zo troosteloos allemaal.

Voor mij is dit programma een grote eye-opener.  Het constante grazen, het in de mond stoppen van die onmetelijk hoeveelheden eten, alsmaar eten eten eten...Ik vind het gewoon smerig om naar te kijken. Smerig en diep-triest. Dit zegt in feite veel over hoe ik mijzelf zie als ik overeet. Werk aan de winkel!5 opmerkingen:

pourquoi pas ??? zei

Eigenlijk is het net als geld uitgeven. mensen zeggen ik geef echt niet zoveel geld uit totdat ze het gaan opschrijven.
Die verslaving aan eten, zoetigheid herken ik.
Dan wilde ik maar dat Lief wegging of naar boven dan kon ik snaaien, ik werd dan gewoon agressief als hij maar bleef treuzelen en niet wegging.
Gelukkig ben ik me altijd bewust geweest van mijn gedrag en was nooit zwaarder dan 74 kilo hoor wat trouwens toch teveel was voor mij.

O en wat je vorig stukje betreft; als je vrijgezel bent dan komen de getrouwde mannen opeens echt overal vandaan, haha,. We moeten ze vergeven; het zijn mannen. liefs van mij.

Holly Hobby zei

Wat een opmerkelijk relaas is dit eigenlijk, joh. Zo had ik het nog nooit bekeken met 'dikke mensen'. Ze zeggen meestal zoiets van schildklier oid. Had al vernomen dat het niet kan zijn, idd. Maar zoals dit... had ik niet gedacht!

Gewoon Greet zei

Tja, zo is het dan ook echt....ik probeer ook enkele kilo's kwijt te raken....maar soms (als
ik me niet zo goed in mijn vel voel) zou ik de ganse dag door eten (tot ik er misselijk van ben foei!....meestal ben ik dan boos op mezelf en verlegen .....nu loop ik al de ganse dag in huis
te rommelen en te werken en heb nog geen extra's genomen...
Ik ben niet echt zwaarlijvig hoor (gewoon een vijftal kg. teveel) maar ik weet hoe het komt ;)
heel veel liefs

Anoniem zei

Dat junkvoer is ook letterlijk verslavend, met bijbehorend junkie-gedrag. Het is makkelijk om te zeggen dat mensen het niet moeten eten, maar eenmaal verslaafd zal dat moeilijk zijn...

Merk zelf wanneer ik alle suiker (incl. suikervervangers) en granen laat staan, ik er ook echt geen zin in heb. Denk er geen moment aan. Sowieso niet aan eten. Zodra ik dan toch iets zoets eet, komt meteen het verlangen naar meer. Goede reden om ervan af te blijven!

Mevrouw W. zei

Ik heb een tijdje geleden een aflevering gezien en eigenlijk viel mijn mond open van verbazing: die mensen zeiden dat ze weinig aten terwijl ze het ene na het andere in hun mond stopten. Het leek wel of eten en drinken een automatisme geworden was waarbij niet nagedacht werd. Maar het is natuurlijk voor het overgrote deel van de mensen zo dat ieder pondje door het mondje gaat...