dinsdag 10 februari 2015

Blauwe droom

Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...nu hij het zelf ook wereldkundig heeft gemaakt, vind ik dat ik er ook wel over mag bloggen.

Na lang op een wachtlijst te hebben gestaan en na de rampspoed mededeling dat zijn lichting van de opleiding zelfs niet mocht solliciteren bij de club (ook al is het hun opleiding), is het hem dan toch gelukt om hier om de hoek zijn standplaats te hebben en te gaan vliegen voor zijn favoriete maatschappij. Waar hij al van droomde toen hij een kleine jongen was en alle jongetjes dat deden. Dat of Brandweerman. Of cowboy.

Op de middelbare school was dit nog steeds zijn droom en dat betekent dat je slim je vakkenpakket moet kiezen. Gericht op de opleiding. Ook al sta je niet sterk in die vakken. En ook zijn vervolgopleiding heeft hij geheel in het kader van zijn toekomstdroom gekozen. Zelfs zijn bijbaantjes als student heeft hij altijd gekozen, met in zijn achterhoofd die droom. Wist hij later als hij in de cockpit zat ook hoe snel en hard vliegtuigschoonmakers moeten werken.

En ondertussen ook nog opboksen tegen (vooral onuitgesproken) vooroordelen die er zijn in de maatschappij. Alleenstaande gescheiden moeder, allochtone vader, breakdancen als hobby en qua uiterlijk ziet niemand in jou de man die je nu bent, alleen een jongen met een petje. Ik weet beter. Jouw zus weet beter. Samen weten we beter.

En dan komt het moment dat je toelatingsexamen mag doen bij De opleiding in het Hoge Noorden. En peentjes zweet, want studeren komt je niet echt aangewaaid.  Samen met je zus geven we je, je eerste pak, inclusief overhemd, riem, stropdas, sokken en schoenen. De eerste indruk kan je tenslotte maar één keer maken en die moet gewoon passen bij het plaatje wat de toelatingscommissie heeft. De petjes en hoodies verdwijnen achterin de kast.

Je bent geselecteerd en verhuisde alweer naar een andere studentenstad. Want naast die opleiding tot piloot volg je ook nog een HBO-opleiding. Slim bekeken, want mocht je niet aan de bak komen in je droom-opleiding heb je tenminste nog meer opties. Behalve die anderhalve ton studieschuld.

Beide opleidingen met diploma afgerond en na de vliegopleiding eerst een tijdelijk contract bij een Nederlandse maatschappij en daarna een paar jaar bij een IJslandse maatschappij met standplaats in Scandinavie. Hij heeft gelukkig na zijn opleiding kunnen vliegen en zijn brevet is geldig gebleven. Iets wat voor heel veel jonge piloten een extra uitdaging is. Sommigen vliegen zelfs gratis en betalen bij om maar vlieguren te maken.
Maar nu dan, heerlijk en geheel verdiend; om de hoek en over mijn huis vliegend.

Beide kinderen een vaste baan en ik al een paar jaar zonder en naarstig op zoek, maar kennelijk te oud, te duur, te ervaren, niet passend in ons jonge team, nou mevrouw u gaat zich vast snel vervelen hier...voor mij lijkt het nu de omgekeerde wereld en voel me daardoor soms, vaak en dinsdag geheel overbodig.

Maar wat ben ik blij dat ik mijn kinderen al die jaren heb kunnen ondersteunen door wel altijd werk te hebben. Geen extra ondersteuning door een man of door subsidies en soms en vaak was het zwaar in mijn uppie, ik had geen keus om toch maar wel thuis te blijven of om minder te werken. Altijd mazzel gehad dat ik lieve vrouwen in de buurt vond die betaald oppas voor mijn kinderen wilde zijn in een tijd waarin Kinderopvang niet zo goed geregeld was als nu en er zeker geen subsidie op werd gegeven. En de meeste vrouwen die ik kende gewoon thuisbleven na de geboorte van kinderen. Geen vrije weekenden voor mij, omdat hun vader na de scheiding het wel prima vond zo. Wist ik toen maar wat ik nu weet. Dat ze goed terecht zijn gekomen.

Telkens weer zie ik die kleine jongen met die kuiltjes in zijn wangen die zegt dat hij later, als hij groot is, piloot wordt. Kan niet wachten om hem over te zien vliegen.

Over KLM


18 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerdddddd!!!!!!!!!!!!! Wat zal hij blij zijn, en jij super trots.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van harte gefeliciteerd. Super. Wat toevallig dat je dit verteld. Een collega van mijn man heeft pasgeleden verteld dat dit ook zijn beroep was, maar geen werk kreeg. Als hij elders solliciteerde werd hij nooit aangenomen omdat zijn droom om als piloot ooit aan het werk te kunnen dan in de weg stond. Bij zijn huidige werkgever heeft hij gewoon verzwegen dat hij piloot is en aangenomen. Eigenlijk pas sinds kort is hij ervoor uit gekomen. Het is echt heel erg moeilijk om daarin een baan te krijgen. Een dubbel dik verdiend proficiat voor je zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wow meisje wat een geweldig nieuws en wat een verhaal zeg. Wat een doorzetter en jeetje wat een knappe piloot.Wat zal jij trots zijn. liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaaaaaaaaaaaaaaa.......... hierop mag je trots zijn! Heerlijk zeg, dat z'n droom uitkomt, dat hebben jullie 'm toch maar mooi met z'n allen geflikt. Is de droom van z'n zus ook al uitgekomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van harte gefeliciteerd met dit geweldige nieuws. De tranen springen me in de ogen hierbij. Wat mag je als moeder trots zijn op hem en op je dochter. Al jaren lees ik je blog, ook toen je nog als Citroenvlinder schreef. Je moed, hoop, twijfel, strijd met de mannen in je leven, de opvoeding van je kinderen. En nu dit prachtige nieuws. Heel erg fijn, geniet ervan. Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een geweldig verhaal! Van wie zou hij dat doorzettingsvermogen nou hebben?

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk voor hem zeg, van harte. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een geweldig nieuws! Je kunt trots zijn op je kinderen en ook op jezelf, want alleen jij hebt ze die goede basis kunnen bieden die ze zo hard nodig hadden. Een pluim voor jullie alledrie!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig! Wees maar supertrots op je kids. Dit hebben ze allemaal van jou geleerd! Doorzetten! Ook voor jou komt het goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gefeliciteerd. Dure opleiding ook. Goed dat hij wel door mag.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een hemels gruwelijk mooi bericht! Een kroon van deze koninklijke op jouw aandeel ook! Gefeliciteerd balletwee!

  Komt mooi uit, kan hij nu mama bijspringen als het nodig mocht zijn. ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gefeliciteerd!!
  Wat een geweldig goed nieuws!
  Wat fijn dat zijn droom uitkomt!
  Het is toch fantastisch dat deze jongen een DOEL voor ogen heeft gehad en dat dit doel bereikt wordt. Hulde voor zijn doorzettingsvermogen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat fijn ! Voor hem, voor jou en voor de blauwe droom, zij krijgen een super gemotiveerde werknemer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een hartverwarmend commentaar. Superbedankt hiervoor.
  En ja, volgens mijn zoon heeft hij zijn ambitie en drive van mij meegekregen. En hetzelfde claimt mijn dochter, dus dat zal dan wel :)

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.