zondag 27 oktober 2019

Digitaal fossiel

In de digitale wereld draai ik al een tijdje mee. Heb heel wat veranderingen meegemaakt en sommige veranderingen zelf mee helpen ingeburgerd worden. In bedrijven.

Appen op de smartphone lijkt zo ingeburgerd nu. Alles gaat via de What's app. Schoolzaken, vriendenzaken. Waarbij iedereen er vanuit gaat dan het hebben van een smartphone dus normaal is. Is dat zo?

Mijn bank geeft aan dat ik hun app niet meer kan gebruiken op mijn smartphone omdat mijn IOS te oud is. Voor de bank dan. Bijna verplicht dus om een nieuwere smartphone aan te schaffen.

Ouders kunnen inloggen op het systeem van de school en zo alle vorderingen volgen. Kan je helaas niet meer je rapport met een potloodje een beetje veranderen. Tenzij je een wizzkid bent en dat in het systeem kunt doen natuurlijk!

Als ik uitging zorgde ik ervoor dat ik altijd wat kwartjes bij me had. Dan kon ik in een telefooncel bellen bij nood. Telefooncellen vrijwel nergens meer te zien en kwartjes ook niet meer. Want bijna iedereen heeft nu een eigen (mobiele) telefoon. Vandaar dat ook de Gele Praatpalen van de ANWB overal zijn weggehaald.

Een oude PTT telefooncel uit de jaren 70 en 80! Zie je de ...

De openbare telefooncel

Wat erg grappig is, is de ontwikkeling van het digitale archief. Foto's worden niet meer via een origineel op een rolletje bewaard, maar digitaal. In de cloud of op een stick of nog ouderwets op een CD.

Maar al die mediums zijn niet eeuwigdurend. Papier vaak wel. Als je het goed bewaard, kan je het honderden jaren erna nog lezen.

Wist u dat een Universitair ziekenhuis een bewaarplicht heeft van honderd jaar. Al die dossier worden dus ergens opgeslagen. En moeten correct worden bewaard zodat brand, schimmel, rot of papierminnende beestjes geen vat op het papier krijgen.

Bedacht men dat alles wel ingescand kon worden en slaan we het digitaal op.

Maar heeft u thuis nog een machine waarmee u floppies (die grote) kunt uitlezen? Of een bandrecorder afspelen? Bandrecorder? Wa's da?

Dus over honderd jaar moet zo'n ziekenhuis nog steeds de apparatuur hebben en die moet dan weer compatible zijn met de dan geldende afluister/afkijkapparatuur om gebruikt te kunnen worden. En de ingescande dossier te kunnen bekijken. Papier is daarentegen geduldig. Als het maar goed wordt opgeruimd in droge, schimmel- en brandvrije ruimtes.

Toen ik bij een krantenconcern werkte, stonden er diverse telex-apparaten te ratelen. Ook geheel onbekend wat dat is voor mensen die na 2000 geboren zijn. Een telex.

About Straight Talk Social Media

De telexmachine

Net als de fax, die daarna kwam. Ook al bijna uitgestorven. Ken vrijwel geen onderneming die nog een fax gebruikt.

Mijn moeder was onthutst dat ze in haar nieuwe auto geen CD-tje kon afspelen. Alleen via Aux. Ze wist niet wat dit is of hoe dit werkt.

Alle nieuwe media ken ik en ben ik ook alweer vanaf gestapt. Verslavend of gewoon stom. Maar sommige volg ik nog omdat ik op die manier met diverse mensen wel contact kan houden.

En zo zullen steeds weer nieuwe technieken komen om met elkaar in contact te komen of te blijven en informatie te ontsluiten of beschikbaar te maken.

Door het kijken naar Stranger Things (op Netflix) was ik weer even terug in de jaren Tachtig (van de vorige eeuw he..) en bedacht hoe de nieuwste technieken van toen, nu hopeloos ouderwets lijken. Walkman, spelcomputer, draadloze telefoon.










5 opmerkingen:

Bertiebo zei

Ja ik ben denk ik ook een digitaal fossiel. Een digitale nitwit is denk ik een nog betere term voor mij. Gisteren moest ik digitaal een formulier invullen, met een foto erbij en dat is me niet gelukt. Ik stond zowat te stampvoeten, maar het is niet gelukt. Niet op mijn telefoon en ook niet op de laptop. Grrrrr! En wat Aux is weet ik ook niet!

Lot zei

Aux ken ik ook niet. Ik zou graag in de auto podcast luisteren maar het lukt me niet om telefoon op een media in de radio aan te sluiten, dat zou de bedoeling zijn.
Het wordt best lastig allemaal ook als je best met je tijd bent meegegaan en vanaf de huistelefoon alles hebt meegemaakt

mirjam kakelbont zei

Het is zowel een verrijking als een verarming van de maatschappij. Ik rijd goddank in een bijna antieken auto waar cd's in passen. Via een kabeltje maakt m'n dochter er een Aux van. Prima, als alles maar verwijderd is, als ik er weer in stap.

Sylvia zei

Huisartsen en apotheken gebruiken de fax nog volop, raar maar waar ;)

Happy Earl Grey zei

Ja, als je er overnadenkt hebben we al hee wat zien verdwijnen.