woensdag 5 februari 2020

De taart van de Oma van Maarten van Rossem

Las online dat Maarten van Rossem te gast was geweest in het programma Doorbakken, een spin-off van Heel Holland Bakt. Daarin probeerden ze te achterhalen hoe de zelfgebakken appeltaart van zijn Oma eruit zag en vooral smaakte. Deze foto lijkt er een beetje op.


Afbeelding van PeKu Publications via Pixabay 


Heel erg interessant. Want iedereen heeft wel zo'n familierecept. Net even anders dan de standaard recepten waardoor het een uniek recept is, maar nog belangrijker, vastgehaakt aan herinneringen. Want door het proeven van die appeltaart ben je weer terug in de tijd.

Ik herinner me dat mijn ene oma altijd zelf chocopasta maakte als mijn broers en ik daar één keer in de week tussen de middag aten. Van boter (of misschien wel margarine), suiker en cacaopoeder. Smeerde je het op brood, lekker dik en knarste je tanden door de suiker, want Oma was niet echt een bak- en braadwonder dus geen basterdsuiker of poedersuiker, maar gewoon kristalsuiker, dus lekker knarsen.

Of hoe exotisch, had ze spaghetti gemaakt. Met een gehaktsaus en een theelepeltje tomatenpuree. Heel weinig in ieder geval. Geen ui te bekennen, een beetje kraak- en smaakloos. En dan uit een zakje geraspte, heel fijn geraspte, parmezaankaas, zo droog als gort.

Dus mijn vader roemde dan altijd zijn eigen Oma. Die kon namelijk wel koken. Altijd had hij het over haar gevulde Kalkoen die ze met Kerstmis maakte. Ik heb die Oma ook nog gekend. Mijn overgroot-omaatje. Zo'n pittig vrouwtje met een grijs knotje en een lief gezicht. Maar koken deed ze niet meer, want ze woonde de laatste jaren bij mijn Oma en Opa in huis.

Mijn moeder kreeg van haar zus ooit een recept voor pasta-saus. Nou ja, toen noemden ze het nog gewoon macaroni-saus. Met spek en gehakt en verder weinig groenten en veel tomatenpuree. Zeer vullend en nu maakt ze dit nog graag als mijn broer uit Finland er weer eens is voor een paar dagen.

Van een andere Oma kreeg ik een restje macaroni mee voor thuis in een glazen pot (waarom in een glazen pot?). Och, ik vond het toch lekker, dat ik onderweg denk ik de halve pot al leeg vrat.

Zijn er gerechten die jullie terugbrengen naar je jeugd?


12 opmerkingen:

Siebrie zei

Ja! En die maakt mijn moeder dan voor Pasen en Kerst: spaghetti met rode saus (gehakt, ui, tomatenpuree, bouillonblokje), stoofpeertjes, simpele salade. Allemaal zoals alleen mijn moeder dat kan :)

izerina zei

Mijn oma woonde boven ons. Uit school had ik vaak trek en bedelde een wit kapje met roomboter. Nog steeds eet ik dat liever dan een koekje.

nicole orriens zei

Ja, karnemelksaus met spek!

Loudi zei

Ja,zelfgebakken cake en appeltaart,Irish stew (soort hutspot met schapenvlees) en natuurlijk de grote pan soep in het weekeinde!

Anoniem zei

Mijn moeder was een keukenprinses met een blikopener....ik heb haar later nog koken geleerd. Maar één ding was echt lekker, dat maakte ze tussendemiddag voor op brood. Gebakken ui,tomaat en ei. En wat kruiden. Het komt het meest in de buurt bij shakshuka. Heerlijk.

klaproos zei

heerlijk die herinneringen die maken de smaak mede, maar eerlijk is eerlijk als maarten zelf een taart bakt, hoef ik er niks van... ik vind het zo'n vieze man om te zien :-)

Luz zei

De aardappelsalade uit Polen van mijn oma...kort geleden het recept doorgegeven aan een Poolse vrouw die ik van yoga ken, dus hij is weer terug in Polen.

Luz zei

Ik hoef ook niet hahaha, deel je mening!

Karien zei

Poffert uit de wonderpan.... en boekweitgrutjes als dessert, met een klontje boter en stroop.

Mirjam Kakelbont zei

Mijn oma maakte zelf ijs. Een kruising tussen softijs en slagroomijs. Het recept heb ik niet. Heel jammer want het was het lekkerste ijs van de wereld.
Maaren van Rossem is niet mijn eh...favoriete man (-: Zijn cynische humor, oké, maar ik wil 'm niet zien.

Lot zei

Bij oma kreeg ik vaak een mengsel van suiker, boter een meel een soort cakebeslag en ben rond de 12-14 jaar daar behoorlijk dik van geworden, gelukkig gingen we toen verhuizen en werd ik een slanke puber. Maar cakebeslag vind ik nog steeds zo lekker.
En oma bakte bij de lunch vaak vis, moten dikke paling of spiering, we aten dat in de schoenmakerij van mijn vader in de kamer erachter

Elisabeth zei

Mijn moeder kookte vaak soep .De lekkerste was die met die heel grote witte bonen ,ik weet dat er ook veel aardappel inzat maar nooit gevraagd helaas wat ze precies indeed jammer genoeg .Ook haar Tomatensoep was geweldig .Ze kookte eenvoudig maar altijd heel lekker .En soms heel dikke rijst met een grote klont boter en bruine suiker en we vonden het heerlijk .Pas nu besef ik dat waarschijnlijk dan de centjes bijna op waren ,maar ik kwam niets tekort