Om verdere verspreiding te voorkomen, adviseren het RIVM en minister Bruins een extra voorzorgsmaatregel voor mensen die naar 'coronagebied' gereisd hebben (Noord-Italië, China, Iran): als zij lichte luchtwegklachten hebben, dan doen ze er beter aan een dagje thuis te blijven. ,,Neem jezelf in acht, blijf een dagje thuis, wacht af of de klachten erger zijn geworden", zei Bruins
Dus zaten er altijd mensen te hoesten en proesten. Want te duur om thuis te blijven, want wie betaalt dan hun vaste lasten. Niet werken = geen inkomen. Dat gaf veel stress. Dus zelfs met een zware longontsteking en medicatie toch maar aan het werk. Zonder mondkapjes. Zonder de optie om even snel je handen te wassen (nou ja...dat kon wel, maar dat ging van je salaris af).
En nul sympathie vanuit de werkgever. Nee, die bedacht een constructie dat je dan maar bij die grote overheidsinstantie beginnend met een U moest doorgeven dat je werkloos was als je lang ziek was. Dan kon je WW krijgen. En was je beter, dan kon je gewoon weer aan de poort kloppen of ze wellicht misschien toevallig nog werk voor je hadden. Lekker frauderen kan je daar leren.
Al die mensen die voor ons de pakketjes samenstellen in een groot Warehouse, ons te woord staan bij de klantenservice.
Dus laten we niet zeuren dat onze nieuwe schoenen een dagje later thuis worden bezorgd. Of twee. Misschien besloot de bezorger wel dat hij klachten had en liever niet zijn collega's of klanten wil besmetten.
Een aantal jaren geleden was mijn ex-man in het ziekenhuis opgenomen. Bij een controle zagen ze iets bij zijn longen, hij was erg ziek en verzwakt dus zocht men naar de oorzaak en uiteindelijk bleek het open-TBC te zijn.
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Dus direct gold het TBC-behandelingsprotocol. Hij werd in een isolatiekamer opgenomen. Wij mochten alleen op bezoek met mondkapjes en speciale kleding aan. En ervoor en erna uiteraard handen wassen. De GGD nam contact met zijn familie, naasten en werkkring op. Iedereen moest gescreend worden. Er werd een contact-onderzoek gestart en uitgevoerd. Dus longfoto en een tuberculine-huidtest voor zijn kinderen en voor mij. Alhoewel we al aangaven niet heel recent innig contact te hebben gehad.
Als de medicatie zijn werk doet is de patient na enige tijd niet meer besmettelijk. Wel zagen ze dat mijn dochter een vorm van TBC had, niet besmettelijk maar wel aanwezig, dus moest zij een half jaar medicatie slikken. Dat kon ze ook via haar werk hebben opgelopen, want veel contacten met toeristen vanuit de hele wereld.
Mijn ex bleek het via zijn werk te hebben opgelopen. En ook daar zijn dus veel mensen onderzocht en is uiteindelijk de bron gevonden en behandeld. Het vinden van die bron was uitermate belangrijk. Want; als TBC niet goed wordt behandeld kan de ziekte dodelijk zijn.
Was onder de indruk hoe adequaat er werd gereageerd en hoe uiteindelijk na lang speurwerk de bron werd gevonden.
8 opmerkingen:
Jij weet uit ervaring, wat al die huidige maatregelen betekenen.
goeie raad nooit in de wind slaan lijkt me wel een goed advies :-)
Ha Cellie...
wat een goed en raak stukje heb je geschreven.
Zou zo in de krant kunnen.
Ik vind het heel erg wat je beschrijft, over het niet doorbetalen en dergelijke.
Nou... we gaan de handen wassen en niet meer zoenen.
Gelukkig is bij elkaar langsgaan in blogland compleet virusvrij!
Groetjes van Marlou
.
Mijn werk betaald wel door bij ziekte. Zodra er een collega zit te proesten geef ik aan dat diegene naar huis gaan moet. Omdat ik vind beter 1 zieke thuis dan 9 besmette collega's. Gaat diegene niet dan werk ik thuis tot de golf weer voorbij is. Ik heb astma en elke keer dat ik verkouden ben lever ik longfunctie in. Soms kom in in drie maanden slechts 5 keer 40 minuutjes op het werk. En dan draag ik een mondkapje.
Ik ben wel wezen wandelen in het bos. Mensenmassa's mijd ik toch al, wegens hoesten en proesten en roken.
De meeste mensen raken besmet op hun werk. Waarom? Omdat mensen die besmettelijk zijn gewoon gaan werken. Geloof het of niet 10 zieken door niet thuis te blijven kost meer dan 1 of 2 zoeken die thuis blijven.
Inmiddels beginnen mijn collega's in te zien waarom een simpele verkoudheid voor mij wel ernstig is. Ik ben net 2 maanden zoet geweest met het eronder krijgen van een virusje, keelontsteking bijholteontsteking, voorhoofdsholteontsteking, amandelontsteking, oorontsteking, griep en toen longontsteking. Omdat mijn lijf altijd kapot moe is door de astma...
Doordat ik al jarenlang in de zorg werk ben ik in de loop van de jaren verschillende keren op TB en MRSA gescreend. Dan was er weer een collega of een patiënt/cliënt ergens mee besmet. Ik hoop natuurlijk dat het coronavirus niet op mijn werk uitbreekt en dat er daardoor cliënten overlijden (want veel weerstand hebben de meesten niet) en werken als er iemand of een hele afdeling geïsoleerd wordt is ook niet makkelijk, omdat je de hele dag met mondkapjes, schorten en handschoenen aan werkt en je steeds opnieuw alles uit en weer aan moet trekken.
Terecht dat er dergelijke protocollen zijn maar toch respect hoe ze het hebben aangepakt. Ik maak me niet zo druk om het nieuwe-coronavirus. Het enige verschil met de griep is, is dat er geen vaccinatie tegen is.
Een mondkapje helpt alleen als je het dagelijks verschoont én er tussendoor niet met je vingers aanzit.
Maar als de Formule 1 erdoor moet stoppen, lach ik héél hard.
Ik werk in een pand waar elke dag honderden mensen uit tig verschillende landen komen. Ik maak me niet druk, het komt zoals het komt.
Wat goed dat zo'n protocol dan in werking gaat, en ook blijkt te werken. Goed dat die er zijn.
Een reactie posten