dinsdag 17 maart 2020

Groeps-immuniteit

Las onderstaande tekst in een artikel in Trouw over wat houvast geeft bij ziekte en dood. En het sprak me aan. Zeker na de goede en duidelijke toespraak van Rutte gisteravond. Die duidelijk maakte dat wij waarschijnlijk allemaal ooit met Corona besmet raken, maar dat het zaak is dat we dat niet allemaal tegelijk raken, om de zorg te kunnen blijven beheersen en inderdaad zorg voor de kwetsbaren in onze samenleving mogelijk te blijven maken. En dat het geen slechte zaak hoeft te zijn om met een grote groep besmet te raken, daardoor bouwen we groeps-immuniteit op. Wat juist de zwakkeren beschermt. Die hebben zo minder kans op besmet te raken. 

Daarom sprak deze uitspraak van Marcus Aurelius, duizenden jaren geleden al gedaan, me aan:


“We hebben er geen invloed op wanneer we schipbreuk lijden, maar we kunnen wel beslissen wat we met de wrakstukken doen.”


uit: ‘Meditaties’ van Marcus AureliusDus moeten we 'het Corona' beest in de bek kijken. Het ondergaan. Wat is jullie indruk van de speech van Rutte? 

6 opmerkingen:

 1. Ik denk dat het verhaal van Rutte vrij realistisch is... Jammer dat je tevoren niet weet of je een lichte of heftige versie van deze griep krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het was een duidelijke toespraak. Hoe de wereld er over enige tijd uitziet is onduidelijk. De wereldwijde grote economische gevolgen zullen groot zijn en in derde wereldlanden zal het veel meer toeslaan omdat de structuur daar geen klappen kan verwerken en dat heeft grote invloed op de wereld, ook ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was nooit een fan van Rutte. Maar nu sprak hij duidelijk. het begrip groepsimmuniteit kende ik niet. Ik hoop dat er goede "bijstand-regels"komen voor zzp-ers.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond de boodschap heel duidelijk en het scenario 1 dat hij schetste klonk me wel reëel in de oren. Het is een combinatie van accepteren dat je het virus nu niet makkelijk kunt verslaan, maar dat je wel kunt proberen om het enigszins te controleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Cellie,

  ja... goed.
  Ik was er van onder de indruk.
  Maar meer nog van het idee, dat zo goed als heel Nederland op datzelfde moment aan het kijken en luisteren was.
  Indrukwekkend idee.
  Ik denk, dat iedereen zich nu wel van de ernst bewust is...
  Wat doen we met de wrakstukken...

  Blijf gezond!
  Marlou

  .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed gesproken, kan niet anders zeggen

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.