maandag 7 april 2014

Niets

Gisteren stond er op mijn To Do lijst: vooral dingen doen die prettig zijn, die de ziel vertroosten.

Dus met behulp van een 34 jaar oud breiboekje mezelf weer geleerd hoe ik ajour moet breien. Het lukte me telkens niet, ik deed wat fout, maar kwam er niet achter wat. Filmpjes die ik op You tube bekeek, begreep ik geen drol van. En hoera....nu zien de gaatjes eruit als mooie regelmatige gaatjes. Nooit geweten hoe blij je met een gaatje kan zijn. Kan ik verder met mijn truitje wat ik bedacht heb. Geen patroon hoor, maar wel idee hoe ik het wil hebben.

Had ook nog een fijne Franse film op mijn recorder staan en die heb ik bekeken:


Ging er ook om te gaan doen waar je je goed bij voelt; niet wat de omgeving van je verwacht of waarschijnlijk wat je zelf voor hooggespannen verwachtingen hebt en zelfopgelegde verplichtingen.

Dus breien en Franse film. En in de ochtend Bach. Dat was mijn zondag. Niemand gesproken, niets gezegd, de hele dag als een Franse Non in stilte doorgebracht. Heerlijk.

Lezen, in het het niets staren, me geen zorgen maken over de berg aan verplichtingen die er toch wel ligt. Dat komt vandaag wel weer. En anders morgen. Of overmorgen.

Vanochtend mijn Bless the House rondje gedaan. Vind het een geweldige ontdekking dat ik van zo iets simpels als voor mijn huis zorgen, schoonmaken en opruimen, vaste routines, zoveel voldoening krijg. Ben verre van een perfectionist, maar toen er van de week onverwachts iemand bij me op visite kwam, was ik dus niet bang meer dat mijn huis afgekeurd (en daarmee ik) zou worden door teveel stapel zooi, kranten hier en daar, bergen afwas, onopgeruimde huiskamer en keuken en entree. Niets daarvan. Ik was zoals De Flylady dat zo mooi zegt: Company Ready. Alles waar niets ligt (en dat is echt jaren anders geweest), was afgestoft, afgesopt en vet- en vlekvrij.

En natuurlijk zie ik ook wel dat ik dingen mooier zou willen hebben - geen draden over de vloer, maar netjes achter een plint afgewerkt, maar of mijn levenskwaliteit daar nou beter van wordt? De perfecte keuken? Ik weet dat ik lekker kan koken op een krijgertje als fornuis, waarvan de oven het al bijna 5 jaar het niet meer doet. Bakken en braden in een oven is ook niet echt nodig in mijn uppie. De combi-magnetron voldoet prima.

Zie ik andere huizen, met wel de perfecte anno 2014 keuken en bijbehorende apparatuur...leuk. Maar weet ik inmiddels ook dat achter de roestvrijstalen grote 3 deurs Amerikaanse Koelkast met ijsblokjes-automaat misschien wel een verhoogde hypotheekschuld steekt, of de eis van een echtgenoot (echt!!!) om dat apparaat blinkend schoon te houden, maar niet met een viscose doekje want dat streept. Heb dus noch die koelkast, noch die echtgenoot met hoge eisen.

De zon komt door, ga de rest van mijn To Do lijst van vandaag eens wegwerken, maar vooral goed voor mijzelf zorgen. Niemand anders doet het, dus zo direct een verantwoorde lunch maken; Marokkaans groentesoepje, restje van gisteren.

4 opmerkingen:

 1. Hoe was de film, ik heb hem ook opgenomen.
  Rondje huis is ongeveer het enige wat ik elke ochtend doe, de rest wanneer ik zin en tijd heb.

  Gaat het met je eet- en snoepgewoontes de goede kant op? Juist al ik een tijdje aan het dieeten ben om er 2 kilo af te krijgen, ben ik graag met snijden en voorbereiden bezig, lijkt wel of dat de honger ook al stilt een beetje, terwijl ik nooit iets eet als ik bezig ben, maar het werkt bij mij erg ontspannend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijke film. En als je een middagje buikgriep hebt gaat het helemaal prima met snaaien. :)

   Verwijderen
  2. Ga hem snel kijken. En bij gammel zijn heb je inderdaad geen trek in iets wat voor ingewanden dan weer niet goed is. Volhouden dan maar.

   Verwijderen
 2. Dat doe je goed, alleen dingen doen waar je blij van wordt!

  BeantwoordenVerwijderen