donderdag 9 april 2015

Op tijd thuis voor het eten - maar dan op zijn Engels

Back in time for dinner, een alleraardigst BBC programma wat iedere aflevering een decade beschrijft.

Wat was in de mode om te eten, hoe aten we dat, hoe maakte we dat klaar en wat was er nieuw op de markt in die tijd.

Van de week hadden ze het over de jaren 80. En eigenlijk begon toen de ellende van Fast Food en de Pakjes en de zakjes en de kant en klaarmaaltijden. En de grote plastic frisdrankflessen.


De introductie van de magnetron maakte het makkelijker om voor ieder apart een maaltijd (nou ja...een bakje met kant en klaarzooi) op te warmen al was het direct een groot vraagteken of dit inderdaad zo makkelijk en snel was, en daarmee was de gezelligheid dus ook direct verdwenen. Want het ene lid van de familie hing in de keuken, de ander voor de tv - met de nieuwe spelcomputer Super Mario te spelen en samen eten was iets wat veel minder vanzelfsprekend werd.

Maar wat een leuk tv-programma en wat herkenbaar, vooral die kleding en de make-up (Felblauwe mascara!!) en de inrichting van het huis en de keuken. Die keukenstoelen...die had ik in onze huiskamer.

Nu las ik in het Parool dat een aantal Gouwe Oude Nederlandse Toppers ook weer terugwaren:

Retrogerechten Parool

Het gevulde ei, de huzarensalade en o.a. de filterkoffie.
Weet zeker dat in sommige huishoudens veel items nooit weg geweest zijn. Zo drink ik (nog steeds) filterkoffie. En ben ik nu kennelijk weer helemaal Up to date. Ja...ik geef toe; soms gooi ik het in de blender met een schepje roomboter en dan ben ik helemaal Urban up to date.

Wat is er bij jullie thuis nog steeds een hit?


10 opmerkingen:

 1. hier ook gewoon filterkoffie hoor, met een beetje kaneel vinden wij dat de lekkerste koffie!
  Met Pasen had ik zelf zalmsalade gemaakt, heerlijk! Maar of dat ouderwets is?
  Lijkt me een leuk programma, ik ga uitzoeken welke dag het uigezonden wordt!
  (Wat leuk dat je dochter gaat trouwen!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook nog filterkoffie. Niet zo veel in de magnetron. Hooguit een restje opwarmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat klinkt leuk, is het terug te kijken op uitzending gemist?
  Hier eten we af en toe nog gevulde eieren, die vind ik nog steeds zalig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het gevulde ei is hier nooit weggeweest. Met veel vegetariërs in de familie en vriendenkring (en zelf een vagetariër) is dat 1 van de ideale hapjes. Net als gevulde aubergine, paprika en tomaat.

  De filterkoffie is hier vervangen door een zelfmaalespressomachine, maar als die het zou begeven staat de machine met thermoskan er nog. Die ook nog gebruikt wordt als er meer gasten tegelijk komen. En de magnetron wordt gebruikt als handigheid, voor bijvoorbeeld het smelten van boter en chocola, of het ontdooien van diepvriesproducten.

  En het ergste is: ik heb nog steeds smaragdgroene mascara (die ook nog steeds te koop is :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog erger is smaragdgroene oogschaduw ;-) Anna

   Verwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh leuk, dat ga ik ook volgen!
  En filterkoffie sinds 1,5 jaar weer terug na jaren een Senseo te hebben gehad. Genot, wat dat is pas echte koffie, filterkoffie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op 2e Paasdag zat ik op bezoek met leeftijdsgenoten en kwam ineens de jaren 70/80 hit 'Wonderstamppot' voorbij. Stamppot in poedervorm, aanmaken met heet gekookt water. In de smaken boerenkool, hutspot, zuurkool en er was er nog een. De boerenkoolvariant heb ik ooit eens ergens geproefd en ik vond het werkelijk niet te eten.

  Ik herinner me uit de jaren 70 de in de oven gevulde paprika's (al deed mijn moeder dat niet omdat we geen oven hadden en papa -de bekende wat de boer niet kent dat lust ie niet- geen paprika bliefde. Fondue kwam in de mode, maar ook dat ging er bij mijn vader niet in. Heel langzaam kwamen er steeds meer tropische vruchten in de supermarkt.
  Filterkoffie zet ik nog dagelijks. Er staan hier 2 koffiezetapparaten en dochter heeft bij haar schoonouders een oud expressoapparaat weggehaald. Maar tot nu toe nog nauwelijks gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook hier nog regelmatig filterkoffie, maar vanwege het gemak ook dikwijls Senseo. Ik wist niet eens dat gevulde eieren 'uit' waren, ik zie ze nog regelmatig voorbij komen.
  Wij hebben niet veel specifieke etensgewoonten uit de jaren '70 en '80, ik heb wel gewoonten van mijn ouders overgenomen, zoals (de van hen) geërfde zilveren theelepeltjes gebruiken als er visite is en het zeer regelmatig poetsen van schoenen. Dit laatste heb ik over kunnen brengen op zoonlief, die er het nut ook van inziet.
  Wat hebben we gefonduud in de jaren '70!, een regelrechte hit toen. Nadien nooit meer gedaan. De stukjes vlees waren zo klein, dat je eigenlijk alleen maar het stokbroodje met de saus proefde.
  Het tv-programma ken ik niet, ik kijk steeds minder. Leuk dat je er aandacht aan besteedt, zal het ook eens opzoeken.
  Ik droeg vroeger ook altijd blauwe mascara, maar nu zeker alweer twintig jaar zwarte

  BeantwoordenVerwijderen
 9. BBC programma's zijn zo leuk en de onderwerpen ook. Toen ik alleen woonde keek ik erg veel ernaar, nu deels samenwonen nog weinig, neem wel regelmatig wat op.

  Op de BBC site kan je meestal zien wanneer iets wordt herhaald in dezelfde week maar dan op BBC2 en in de ochtend of nacht. Soms ook in de nacht en dan met doventolk.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.