dinsdag 28 april 2015

Regeren is vooruitzien

Waar ik al bang voor was, is inderdaad ook uitgekomen. Die grote overheidsinstelling waarvan ik mijn ww-uitkering ontving, gaf ik netjes door dat ik onder de pannen ben, althans...als ik opgeroepen word.
Aha...mevrouw werkzoekende, dan moet u nog wel even uw inkomsten invullen dan verrekenen wij dat met de uitkering, maar dat kan NU niet, daar gaan wij fijn een documentje voor u voor klaarzetten. Waarom makkelijk doen als het ook moeilijker kan tenslotte.

Ik had toen al een donkerbruin vermoeden, overheidsinstanties kennende, dat als er iets wijzigt, er ook iets fout kan gaan en aldus moest ik onderstaand lied, vooral het refrein, meerdere malen, zingen.


Vandaag tijd om te bellen, wat natuurlijk grappig is, als je werk bestaat uit bellen, maar enfin....er bestaat op dit punt in de constructie geen optie om te mailen, chatten of andere modernere manieren van in contact komen met die instantie, wat uitermate raar is, want de rest van de tijd heb je alleen maar digitaal contact! Het orgaan waar je eerst braaf je activiteiten doorgaf, verwijst nu naar hun zuster-orgaan.

Bellen dus - wat ook weer extra tijd en geld kost. En inderdaad. De heer van de instantie kon niet anders dan aangeven dat 'de collega's'  (oh hoe heerlijk dat je geen vast aanspreekpunt hebt, zo kan degene die op dat moment jouw case behandelt altijd 'een collega' de schuld geven!!) verzuimd hadden om een formulier voor mij klaar te zetten.

Wat betekent dat ik deze week geen centjes op mijn rekening krijg en dus moet schuiven met mijn spaargeld wat ik Godzijdank nog heb. Want anders had ik dus direct een probleem, want wie betaalt dan de huur, zorgverzekering en gas/water/licht??? En wanneer ik dan wel betaald wordt?? Dat weten die 'collega's waarschijnlijk. Ik reken maar op nada nikkus nop deze periode, dus een maandje zonder inkomen.

Voor mij is het dus uitermate belangrijk dat ieniemienie buffer blijft bestaan; dat ik deze weer aanvul zodra de instantie haar werk heeft gedaan en ik, met vertraging, mijn geld ontvang.

Maar vooral ben ik blij en dankbaar dat ik niet in de paniek schoot, maar al voorzag dat een kleine wijziging waarschijnlijk (grote) gevolgen ging hebben.

Op de valreep toch maar gekeken of ik nog iets terugkreeg van de Inkomstenbelasting. Had studiekosten gemaakt verleden jaar, dus handig om een berekening te maken. Ik verwachte kiet te spelen, maar mensen......ik ontvang het vorstelijke bedrag van wel 25 euro retour!!! Helaas mag je de kosten van de aanschaf van een laptop, tablet of een dergelijk apparaat niet meer aftrekken.
Ga ik zo direct even naar het winkelcentrum voor de reisgidsen voor deze zomer.

Vanochtend heerlijk gewandeld. De man had last van zijn astma en zijn rug, maar toch zijn bed uitgerold en heerlijk gelopen. Door de regenbui van vanochtend waren de pollen onder controle en de beweging was ook weer goed voor zijn rug. En voor die van mij ook.

Nu ik alle to-do dingen weer heb afgerond, duik ik maar weer mijn postzegeltuintje in. De was wappert lekker aan de droogmolen, het gras groeit waar je bij staat en ik kreeg weer inspiratie om wat grote pollen vaste planten te delen door de recenste aflevering van Gardener's World te bekijken.

Weally weally lovely plants...Ach die goede oude Geoff! Dat is nog eens een andere aanpak dan een traytje volgroeide gesponsoorde Intra t uinplanten in een tuin te plempen.10 opmerkingen:

 1. Waarom zou het ook in één maal goed gaan hè! 't Is natuurlijk diep triest dat je op voorhand al weet dat het fout zal gaan bij deze instantie. Gelukkig maar dat je nog een buffer(tje) hebt (had?).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat pas fout als er veranderingen zijn en dat voorzag ik dus al. Omdat je dan tussen 2 zusterinstanties in schippert, die kennelijk niet onderling communiceren.

   Verwijderen
 2. Pfoe...heel erg slordig. Wat als je nu geen buffertje had? Ik vind het erg bijzonder dat er in deze tijd nog niet gewerkt wordt met een digitaal systeem en dat alles telefonisch geregeld moet worden. Onze vrienden van de belastingdienst hanteren hetzelfde systeem. En dat in 2015...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsja...dan weet ik het ook niet. Voorschot vragen misschien? Bivakmuts breien?

   Verwijderen
 3. Erg he? Ik ben in een permanente communicatie met de belastingdienst over het afwikkelen van het overlijden van mijn partner (dan moet alles weer met papieren aangifteformulieren) gewikkeld. Had 2 dagen na het overlijden, nog voor de uitvaart al doorgegeven dat alle voorlopige teruggaven zo snel mogelijk moesten worden stopgezet. Nou ingewikkeld, moeilijk, moeilijk, moeilijk, maar het zou in orde komen. Ik dacht dat dat goed liep, want er werd vanaf januari niet meer maandelijks uitgekeerd. Voor aangifte inkomstenbelasting van een overledene ontvang je standaard en geruisloos een F formulier. Maar niet bij mij! Vier keer gebeld, een keer ontving ik wel een papieren formulier, maar het verkeerde. Dus maar uitstel aangevraagd tot 1 september. Dan kan het formulier als het per slak verzonden wordt in elk geval nog op tijd hier aankomen:-)
  Vervolgens ontving ik in april een formulier dat er voor de erven een recht op teruggave was en dat ik het rekeningnummer en een kopie van de acte van erfrecht moest opsturen. Dat eerste had ik in december al gedaan per formulier, maar ach we kijken niet op een formuliertje meer of minder. Vandaag een brief: ik moet binnen 2 weken 221 euro ophoesten. WTF??
  Gebeld. Het blijkt dat vanwege het invullen en het opsturen van de brief door mij in april (met dus het rekeningnummer en een kopie van de acte van erfrecht) er toch een procedure is opgestart om de voorlopige teruggave 2015 (van mijn partner) aan mij uit te betalen. Diezelfde procedure wordt gestuit doordat ik in november heb verzocht die uitbetaling stop te zetten. Maar het is helaas niet meer mogelijk de procedure dat er aanmaningsbrieven naar mij verzonden worden stop te zetten. Mij werd geadviseerd het bedrag van 221 euro maar te betalen, dan zou ik het later weer terugkrijgen. Ik kon er ook voor kiezen het hele bedrag van 1200 euro over 2015 in een keer te betalen, dan kreeg ik het hele bedrag ook weer terug.
  Waaat?? Schat, dat gaat over 1200 euro! Meestal klotst na een overlijden het geld bij de nabestaanden niet over de plinten!
  Nadat ik weer kalm was geworden vroeg ik ook nog maar even waar het F formulier bleef. Nou de dame aan de telefoon kon nu zien dat het formulier inderdaad door mij besteld was en ik zou het binnenkort, binnen 10 werkdagen (en daar tellen 5 mei en Hemelvaart en de dag na Hemelvaart en wellicht ook nog de vrijdagen niet meer als werkdag).
  De perikelen met de erfbelasting zal ik iedereen maar besparen. Mijn ervaring komt dus geheel overeen met de jouwe: je moet met deze instanties scherp en goedopgeleid zijn, engelengeduld hebben, plus een buffer en vooral geen pre-paid mobiel (want je bent dan snel door je beltegoed heen!).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zit je inderdaad helemaal niet op te wachten na een overlijden. Wens je sterkte en wijsheid.

   Verwijderen
 4. Jeetje wat had je een vooruitziende blik, zeker ervaringsdeskundig ;-)
  Goed dat je een buffer hebt! Een slimme meid .......
  Leuk een reis uitzoeken voor 25 euro .... Retourtje Maastricht?
  Ik kan die leuke tuinprogramma's en die andere tip van jou, dat programma over voeding door de jaren heen, niet bekijken :-(
  Sinds kort kunnen wij geen BBC en geen Belgische zenders ontvangen. We hebben de frequentie al aangepast maar dat helpt niet. Jongste wizzkid gaat zich erover buigen, ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou...slim...eerder zuinig.
   Jammer dat je de Beeb niet kan ontvangen. Hebben vaak mooie programma's zonder reclameblokken.

   Verwijderen
 5. Er is blijkbaar in 35 jaar niets veranderd! Wij hebben in die tijd (met 2 kinderen) meer dan 3 weken op ons geld moeten wachten. Na 14 dagen was ons spaargeld op: gelukkig hielpen ouders/schoondouders ons de resterende tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig konden ze je helpen. Maar inderdaad; niks veranderd zo lijkt het.

   Verwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.