zaterdag 11 april 2015

(Te veel) Geld en wat het met je doet zwijmel

Ben bijna door het boek van Joris Luyendijk - Dit kan niet waar zijn - heen en mijn grootste conclusie is, is dat veel mensen niet uit de Ratrace durven en kunnen stappen omdat ze gewend zijn geraakt en vastzitten in de levensstijl die een groter inkomen met zich meebrengt. Fijn die mooie lease-auto en heerlijk die grote korting op je tophypotheek en verzekeringspakket. En waar moet je in godsnaam dan zo'n inkomen verdienen? En geheel verslaafd aan hun werk en losgesneden van de realiteit.
Buiten dat er een code of silence is afgesproken. Dus naar buiten komen met hoe het er echt aan toegaat is sowieso moeilijk zo niet not done.

Het is ingewikkeld om aan je 'oude' normen en waarden vast te houden als je in het centrum van heel veel geld werkt. Waar status wordt afgelezen van het merk van je horloge, maar ook naar welke school je je kinderen stuurt. En dan hebben we het niet over een modaal-salaris in Nederland of een salarisverhoging van een ton, maar jonge mensen die corrumperend veel geld verdienen. Die ook vinden dat zij dat recht hebben om zoveel te verdienen. En de link met de realiteit daardoor geheel kwijt zijn. Ga van een salaris van 5 ton met een idem bonus maar eens terug naar 2 x modaal. Hoe hard moet je dan snijden in je budget. Kan je direct ook je vrouw kwijtraken want die is uitermate gewend geraakt aan haar levenstijl. Net als je kinderen op hun prive-school.

Maar ook een wereld die met zulke geavanceerde computersystemen werkt, dat de managers vaak geen benul hebben hoe of wat. Maar daar hebben ze de briljante wiskundigen voor - de quants.

Te grote banken en teveel lagen tussen de directie en de bouwers van dit soort fatale producten.

Buiten dat het duidelijker wordt dat er binnen de zakenbanken een cultuur heerst van weinig zekerheid en morgen kan jij het zijn die de gang naar HR moet maken om te horen dat je 5 minuten de tijd hebt om je bureau op te ruimen of soms niet eens. In die wereld is alles te koop; zelfs je ziel. En dan koopt die bank gewoon weer een nieuwe manager die weer een aantal mensen uit zijn team ontslaat zodat hij zijn eigen legertje kan inzetten. Tot de volgende gang naar HR er is.

Een wereld vooral gebaseerd op angst en adrealineverhoging. Niets nieuws onder de zon, want in de jaren 70 zong 10 CC al over de mores die op Wall Street heerst.
Wat kan ik zeggen..door een tijd niet meer te werken, onvrijwillig uit de Ratrace te zijn gestapt, heb ik beter gezien hoeveel stress dit werk me gaf. En is het bevrijdend om te merken dat ik met veel minder inkomen ook een prima leven heb. Nou ja...geen Rolex om de pols en al jaren geen vakantie meer en designertassen doen we ook niet aan, maar ik hoef geen verantwoording af te leggen aan een manager waarom ik A zeg in plaats van B. Of dat veel te hoge target niet haal. En als ik toch een auto van de zaak heb, waarom ik dan niet elke dag op de weg zit om nieuwe klanten te werven? Bij voorkeur ook nog in het weekend.

Want ik hoef zijn Wortel niet meer. En accepteer de consequentie dat ik met veel minder inkomen moet rondkomen. Niet gezellig op een terras kan hangen, maar een bakje filterkoffie neem, in de achtertuin. Maar wel met meer vrijheid in mijn hoofd.

Ik heb lang gedacht dat als ik werkelijk aan de rand van het ravijn zou staan, er me niets anders restte dan te springen. Nu weet ik dat ik me om kan draaien en gewoon door kan ademen. En leven.
Want ik sta er.

En dat er mensen om me heen zijn die me waarderen, ook zonder nieuwe kleding, leuke auto of interessante verhalen over een verre vakantie of de status van mijn visitekaartje.
26 opmerkingen:

 1. Heerlijk om daar los van te zijn. Mooi verwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jouw leven is het waard geleefd te worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe verder weg ik kom van het rijke leven hoe meer ik zie dat het zo ontzettend leeg is, zo leeg en hol en nietszeggend. Het lijkt heel wat maar meer dan een mooi opgepoetst buitenkantje is het niet. Na jaren van knijpen en schrapen en nu weer wat meer hebben merk ik dat de behoefte totaal verdwenen is om te brassen en uit te geven. Het zegt me niets meer. Alleen wat ik nodig heb geeft plezier om aan te schaffen, al het andere geeft een hol gevoel. Tis net wat je zegt, je draait je om en je ademt verder. Het leven zelf is veel mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je beseft en meemaakt dat al die status weg kan vallen en niets werkelijk betekent, maar dat de waarde van een mens in andere dingen zit, dan groei je.

   Verwijderen
 4. Daar gaat het om in het leven. Je eigen kwaliteit van leven en niet die dikke auto die ook nog eens niet van jezelf is maar van het bedrijf. Kiezen voor jezelf. Mooi geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt als een interessant boek, het is helemaal waar dat het er om gaat dat je geniet in het leven. Mijn schoonvader kreeg te horen dat hij per 1 juli werkeloos is. Hij baalt, kan niet rond komen van de 70% ww uitkering, nu 59 en 4 jaar terug een veel te duur huis gekocht, dus toen ik hem vroeg of hij de auto ook moest in leveren werd Het hem Te veel, ja inderdaad de lease auto daar had hij nog niet bij stil gestaan, wat moet ik nu? Zonder auto. Het ergste vind ik, dat de rest van zijn. Kinderen het niet mag weten, voor ons voelt het ongemakkelijk zo'n geheim te hebben, zal het schaamte zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En die 70% is ook tot een bepaald maximum bedrag dus heb je een leuk inkomen, dan zak je nog veel meer. En auto weg, dus ook direct een stuk minder mobiel.
   Herkenbaar.
   Ja, denk dat het schaamte is, maar onterechte schaamte.

   Verwijderen
 6. Die liedjes van vroeger, en dat heb ik ook met dagboeken van vroeger, laten me slechts beseffen, we staan al zo lang stil. Alles draait rond de economie, maar wij, als mens, groeien wij dan niet meer? Weten we nog hoe het moet?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je moet er volgens mij altijd voor zorgen dat je geen slaaf word van geld,je kunt het toch niet meenemen naar de gene zijde.

  Wij kennen mensen die een superjacht hebben maar er niet mee kunnen varen omdat ze altijd druk zijn met geld vergaren........lekker dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leven met voldoening heeft meer met geweten en eerlijkheid te maken dan met wat anders en geld is iets wat verslavender werkt dan heroïne, als het eenmaal boven een normale hoeveelheid uitkomt. De wereld is steeds krankzinniger aan het worden, laten er aub veel mensen zijn die zich daar van af keren.
  Goed keus, dat liedje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. toen ik nog getrouwd was, was er geld genoeg ,maar ook veel beperkingen , want het was vaak mijn ex die bepaalde waar het geld aan uitgegeven werd, na mijn scheiding had ik veel minder geld te besteden,maar wat er was kon ik uitgeven aan wat ik belangrijk vond, dat waren vaak 2e hands spullen, niet alleen omdat ik minder te besteden heb,maar ook omdat ik het belangrijk vind om bewust met spullen om te gaan en duurzamer te leven. ik heb ondertussen een flinke buffer opgebouwd en zou dus best wat makkelijker nieuwere en duurdere spullen te kopen,maar ik blijf leven met oog voor het milieu en consuminderen als uitgangspunt en ik voel me daar rijker bij dan toen ik nog een hoog inkomen had.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Pas geleden was er een tvprogramma van Joris Luyendijk over dit onderwerp.
  Man en ik zaten er met verbazing naar te kijken. Het gaat allemaal gewoon door, niemand grijpt in. Hoe bestaat het!!
  Eigenlijk moet alles op de schop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook de conclusie van het boek; dit kan zo weer gebeuren en niemand neemt de verantwoording, ook omdat de afstand tot de werkvloer en directie zo groot is en er geen zich is op wie wat waar en waarom en de consequentie van bepaalde zaken.

   Verwijderen
 11. Liever arm en vol dan rijk en leeg.

  Fijn weekend,
  Groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kan niet anders dan me bij Ria aan sluiten.... ook soortgelijke ervaringen dus ik weet er van.

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ben het me je eens dat er niets zo bevrijdend is als het niet meer afhankelijk zijn van een of andere snijboon die jou commandeert om ZIJN target te halen.

  't Is een rare wereld, het leven in the City, Joris Luyendijks boek hierover is het lezen meer dan waard. Maar onze bankbaronnen kunnen er natuurlijk ook wat van, dat hebben we deze week wel kunnen vernemen. Vrindjes onder elkaar hè!

  Geld maakt niet gelukkig, dat is een waarheid als een koe, maar ik vind het niet erg om het voldoende te hebben en ik geef het ook graag uit, dat ga ik niet verbloemen. Heb het na m'n scheiding een tijd met weinig moeten doen, dus ik weet heus wel wat zuinig aan doen betekent.

  Hopelijk heb/krijg je veel plezier in je nieuwe baan, ook financieel gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een logje naar mijn hart. Mooi........
  Hubbie is nu twee jaar met pensioen. Ons inkomen is drastisch gedaald, maar wij hebben een heerlijk leven. Geen stress meer en de vrijheid om te doen wat wij willen.
  Dat is met geen geld te koop!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kijk en luister met verbazing naar de door jou gekozen muziek. Vraag me af: kende je dit nummer of heb je het toevallig gevonden om bij je verhaal te plaatsen?
  En inderdaad: geld maakt niet gelukkig, maar het is wel fijn als je redelijk rond kunt komen. Ben nu bijna 2 jaar mijn Johan kwijt en heb nu eindelijk het gevoel dat ik weet hoe ik financieel het einde van de maand haal.
  Overigens vraag ik mij altijd af waarom iemand zo'n doorgeslagen salaris moet hebben. Een brood kost toch voor iedereen hetzelfde?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vraag me ook altijd af wie er bepaalt dat iemand 20, 30, 50 (of nog veel meer) maal meer waard is dan de laagstbetaalde in een bedrijf. Je moet het wel hoog in je bol hebben als je dat van jezelf vindt.

   Zelf ben ik in 2009 mijn toenmalige partner kwijtgeraakt door zijn geheel plotselinge overlijden, maar ik ben financieel gezien redelijk goed achtergelaten. Bovendien had ik een aardige - bijna fulltime - baan, dus geldzorgen heb ik gelukkig niet gekend.

   Ik was je blog nog niet eerder tegengekomen, ga het zeker bekijken. Dus wie weet, tot een volgende keer.

   Verwijderen
 16. Haha, ik had niet door dat de titel de titel was. :) ik dacht dat je het ongelofelijk van jezelf vond dat je bijna door het boek heen was, hahaha. Wel bedankt voor de tip, ik heb het meteen gereseveerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vond het ook een grappige titel, die helaas maar al te waar is.

   Verwijderen
  2. Ineke (dezelfde als hierboven)14 april 2015 om 16:08

   Ben er erg benieuwd naar. Bij mij in de bieb hadden ze 30(!) exemplaren die allemaal uitgeleend waren, kun je nagaan...

   Verwijderen
 17. Mooi verwoord...
  Ik klik gelijk even door naar de site van de bieb om het boek te reserveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb dit steeds een lekker stuk muziek gevonden, maar nooit de tekst geanalyseerd - en toch voel je de bedoeling. Zelf zat ik altijd tot over mijn oren in de techniek om mijn loon te verdienen, maar daar zit het geld niet. Naast het werk constant studeren om de techniek bij te houden... Ik was de koning te rijk toen ik een flinke salarissprong maakte doordat een socialere chef een ruimhartiger oordeel had over mijn inzet en bijdrage aan het bedrijf. Door en aantal omstandigheden ben ik financieel weer een eindje teruggevallen, maar wat maakt dat uit zolang ik doe wat ik de moeite waard vind zonder iemand tekort te doen?

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.