donderdag 8 oktober 2015

In de goot

Ontspannen avond gisteren, want ik had me al voorgenomen om vooral te genieten van de finale van het BBC programma The Great British Bake Off. Zo spannend wie er zou winnen. Voor mij allemaal al winnaars, want wat kunnen ze mooie dingen maken. En wat is dit heerlijke tv.


Dus toen ik thuiskwam van mijn werk eerst een goede maaltijd gemaakt voor mijzelf; geroerbakte Brocolli, paprikareepjes en stukjes soja. Daarna alle afwas gedaan en toen hoppa naar boven en mijn haar gewassen en ontspannen kleding (in dit geval pyama hahaha) aan.

Ik zorg wel beter voor mijzelf, maar moet enorm oppassen dat ik op gebied van voeding niet niet uit de bocht vlieg. Mijn lichaam is zo energie efficient dat alle extra energie direct in de vetcellen wordt opgeslagen. En kom ik binnen zeer korte tijd veel aan. En dat wil ik niet meer; die pieken en dalen.
Balans en stabiel dat is belangrijk. Geen graasgedrag meer en denk nou beter na, WAAROM je denkt dat je echt die suikers weer in je lichaam gaat stoppen en dat nodig is. Ik snap het wel een beetje. De eenzaamheid wegvreten want nu contact met man met rug is weggevallen is dat wel een stuk rustiger, maar ook heel stil. Niemand die mij meer een aantrekkelijk vrouw vindt of tegen me zegt dat ik een Lekker Ding ben. Oppervlakkig; ik weet het. Toch heb ik het kennelijk nodig om 'gezien' te worden.

Wat me ook altijd enorm veel rust geeft is de avond ervoor mijn kleding uitzoeken en klaarleggen. Nadenken over wat ik aandoe (het is afwisselend koud en warm in het gebouw waar ik werk). En ik zie ook dat ik lol heb in varieren ook al heb ik een hele kleine garderobe. Het is genoeg zo en ik gooi af ten toe maar eens een andere kleur sjaal om.

En om stress zo laag mogelijk te houden bouw ik dus van die ontspan momenten in. En moet ik ook nog eens opletten dat ik toch niet 20 dingen tegelijk ga doen. Tv kijken, nog even internetten, krant lezen, werkje in huis. Alleen breien mag samen met tv kijken van mijzelf. Omdat me dat ook ontspant. En op tijd naar bed. Ook goed slapen is goed voor mijn lijf. En mijn balans.

Van de week een enorm gezellig borrel gehad met vrienden die ik nu al weer een hele tijd ken. Er kwamen ontboezemingen op tafel die alleen kunnen als je elkaar vertrouwt. Dat je weet dat dit veilig kan. En zo heerlijk dat we buiten op een terras zaten en het om ons heen al regende maar we dat helemaal niet door hadden.

En hoe gezellig wijntjes drinken ook is; ik merk het direct aan mijn lijf. Het houdt alle energie direct vast. Dus kost het me weer een paar weken omdat weer in balans te krijgen. En dat is wat ik de komende tijd meer moet doen. Controle houden en bijsturen. Vooral op tijd bijsturen; ik wil niet weer als een verkeerd gestuurde bowlingbal in de goot belanden.

De oproep voor de griepprik en het feit dat ik die oproep krijg omdat ik diabetes heb, deed me weer even beseffen dat ik dus mooi mijn eigen lijf heb verkloot (nou ja...in een negatieve insteek; kan ook best dat het gewoon in de familie zit en dat ik pech heb). En dat ik er dus constant op alert moet zijn goed en mild voor mijzelf te zijn. Geen koekiemonster-gedrag. Geen pepernotenoverkill.

Nu zo direct weer richting bushalte en dan weer een dag potentiele klanten bellen/verleiden.

6 opmerkingen:

 1. Heb je al van het vastendieet gehoord? Daarmee blijf ik vrij makkelijk in balans en op gewicht. Je eet dan 2 dagen slechts 500 kcal en de andere dagen gewoon en dan zijn de gevolgen van een uitspatting nihil.
  Ik verdeel de 500 kcal in 2 maaltijden nl lunch van soep of omelette en diner.

  Lijkt moeilijk maar als je het eenmaal door hebt wil je niet anders meer.

  Bovendien kan het gunstige invloed op diabetes hebben periodes van niet "vasten."Google er eens op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik volg dit dieet ook al lange tijd met groot resultaat. Maar ik meen dat bijv. diabetes dit niet mogen doen. Zeker niet zonder de arts te raadplegen!

   Verwijderen
  2. (-: geweldig die levenswwijze.

   Over dit en diabetes zijn de meningen erg verdeeld. Er is een blog van iemand die paleo is gaan eten en regelmatig vasten en enorm in insuline is gedaald EN zich zoveel beter voelt.

   Verwijderen
 2. Knap dat je de discipline op kan brengen! Ik heb gisteravond nog een halve zak chips soldaat gemaakt :-(

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.