donderdag 26 januari 2017

Kiloknallers

Een tijdje terug las ik online over een nieuw VPRO kinderprogramma met bovenstaande titel. Het gaat over 5 kinderen tussen 10 en 12 jaar met obesitas.

Kiloknallers website

Vond het heel interessant om te zien en vooral om te horen in welke periode van hun leven en waarom ze te dik waren geworden. En hoe ze nu ermee omgaan. Hun verdriet, nu al op je voeding letten en al op dieet, terwijl bijvoorbeeld je broer alles kan eten en er niet dik van wordt.

Afbeeldingsresultaat voor kiloknallers vpro

Alsof ik keek naar mijn eigen verhaal.

Al moet ik zeggen dat ik in mijn hoofd een dikker meisje heb dan ik op de foto's van toen ben.

Maar als je als jong kind maar lang genoeg hoort dat je te dik bent, dan ga je je kennelijk zo gedragen. En bij alles wat je eet er wordt gevraagd: zou je dat nou wel doen. Of niet eet: goh, neem toch nog iets...zo ongezellig.
Dat is mijn ervaring. En daarboven op nog hoort dat je en dik en (dus) lelijk bent werkt ook niet echt bevorderend.

Dat je in januari weer doodgegooid wordt met allerlei Slankerplannen...brrrrr....de enige die daar veel baat bij heeft is de dieet-industrie.

Zag een reportage over afvallen waarin werd gesteld dat 5% blijvend afvallen al een hele prestatie is.
Dat vinden wij, dikke mensen, echt veel veel veel te weinig. Want 1 x poepen en we zijn een kilo lichter (bij wijze van spreke). Alleen snap ik kennelijk nog steeds niet dat het jojo-en heel slecht is voor je lijf. Maar ook dat er mensen zijn die te weinig hormonen in hun darmen aanmaken die aangeven dat je genoeg hebt.

Dus zoek de balans. Blijf eens stabiel, een langere periode. Blijf eens stabiel in je hoofd vooral.
2 opmerkingen:

 1. Vreselijk, al die dieetartikelen in de media in januari. Je moet dan een bepaald product eten en daarnaast op je eten letten en bewegen. Ja, dank je de koekoek, als je minder (ongezonds) eet en vaker heen en weer springt, val je sowieso af, hoef je dat dieetproduct helemaal niet te kopen!
  Een mens wil beduveld worden.
  Het beste dieet is volgens mij DHVA - De Helft Van Alles, maar ja, houdt het maar eens vol!

  Ik weet niet wat goed is als het te dikke kinderen betreft. Een minderwaardigheidscomplex aanpraten is natuurlijk de slechtste optie, maar als ouders moet je volgens mij zeker rekening houden met wat je een kind te eten geeft. Dit betekent dat vaak iets niet mag, hoe naar en hard ook voor het kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alleen na de bevalling moest ik afvallen en dat was best snel gebeurd. Maar dat kwam doordat ik een postnatale depressie had. Mijn probleem is eerder andersom: ik zou best 5 kilo zwaarder mogen wegen. Helemaal sinds ik gestopt ben met het eten van suiker en snelle koolhydraten.
  We zijn ook nooit tevreden over onszelf, hè?
  Warme groet.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.